Nuru mahallesinde bu yıl düzenlenen incir ve antep fıstığı festivaline gittik. Suların şarı  şarıl aktığı, yamaç yerde kurulan bahçelerde incir, üzüm , antep fıstığı  ve badem üretimi öncelik taşıyor.

Köyde bulunan dernek , mahalle muhtarlığı ve Silifke belediyesinin katkıları  düzenlenen şenliğe, belediye başkanı Dr. Mustafa Turgut, Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, geçen dönem milletvekili Av. Ali Rıza Öztürk  ve  aday adaylarından Av. Şerife Arıcı Yıldız, Ali Kırbıyık ın konuk olarak katıldığı festival de yoğurt yeme yarışı, incir ve antep fıstığı üreticileri arasında en iyi üreten 1,23 lere ödülleri verildi.

 

Dernek başkanı Nuri Ünal, Muhtar Mustafa Şen, belediye başkanı Dr. Mustafa Turgut birer konuşma yaptılar. Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak ise, incirin ve antep fıstığının besin değeri yüksek olduğunu mutlaka tüketilmesi gerektiğini anlattı.

 

 

Saat 15.00 te başlayan etkinlikte ,  Remzi Kır ın türkülerden bir demet konseri , belediye tiyatro grubundan bir oyun yer aldı. Silifke belediyesi Halk Oyunları Grubu halk danslarından örnek verdiler.

 

Şenlik Ankaralı Ayşe nin konseri ile son buldu.

 

Geçen yıllara göre fıstık rekoltesinin çok düşük olduğunu, ama incirin rekoltesinin iyi olduğu , pazarlamanın iyi gittiği vurgulandı.

 

Futbol sahasının büyütülerek,  festival alanına dönüştürülmüş. Kanal 33 tv. Canlı yayın yaptığı festivalde, yöre yerleşim yerlerinden binlerce kişi katılmıştır.

 

Biz bu yerleşim yeri ile ilgili olarak bilgileri sizlerle paylaşmak diledik.

 

 

 

“NURU KÖYÜ TARİHÇESİ

Nuru köyünün olduğu yer, bol sulu  olması ve suyun karşılığı Nur düşünülerek adının Nur, Nuru olduğu söylenmektedir. Diğer bir rivayet ise; Nuri adında birinin köyü kurduğu , onun adının verildiği şeklindedir.

Karaman Oğullarından,  Çelebiler savaşa, savaşa bu bölgeye gelmiş ,son kalan grup Karaman Pınarı, İL SENİRİ  denilen yere gelmişlerdir. Orada bir süre sonra , şimdiki köyün olduğu yerlere yerleşmişler, İl Seniri denilen yerde oturanlar da Senir’e çıkarak köylerini kumuşlardır.

Köyün kuruluşu ile ilgili olarak en eski yapı cami dikkate alındığında; camiyi yapan usta Ömer Usta 1217(1885) yılında Hak’a yürümüş. Rivayet edilir ki; bu tarihten  20-30 yıl önce yerleşim başladığı dikkate alınır ise; köyü 150-160 yıl önce kurulmuş.

Daha sonra Kayseri yöresinden ve Kıbrıs’tan ; Yahyalar, İmamlı, Şıhlar, Eseler gelmiş. Bir kısmı mağaralara konmuşlar. Daha sonra yerleşim yerlerine gelmişler.

KIRK KAZIK,

Kayanın üzerine kırk kazık çakılmış. Kayanın başı düzlük. Oraya arıcıların kovanlarının konduğu rivayet edilir. Oğlunu kaybeden bir anne , her gün o yüksek yere çıkar, oğlunu beklermiş. Zaman içinde tepesinde hazine olduğu düşüncesiyle kazılar bile yapılmış. Ama bir buluntuya rastlanmamış.

Nuru Köyü : (1)

Yanyatırlı  Hasan Mümtaz Bey de bulunan 1834 tarihli belgeye göre ( Yanyatır Ocağı dedelerinden Ali çelebi tarafından yazılan ) : 1834 ve 1906 yıllarında Silifke’den gemiler ile Tahtacıların Nacarlı kolunun  Kıbrıs’a işlemek için gittiği. Şeyh Halit isminde birisinin, Kıbrıs’ta ayinlerine (cemlerine ) riyaset etmek ( yönetmek) için gönderildiği bildirilmektedir.

 

(2) Nuru Köyü Bayamlı semtinde Çeşme ve köşkün yanında bir türbe bulunmaktadır. Bu güne kadar bu türbenin adı söylenmiş. Tek bilinen Zeynel Abidin’in akrabası olduğu belirtilmekte

Bu türbe ile yaptığımız yaklaşık 35 yıla varan bir araştırma sonucu, 1810 yıllarında Taşucu üstünde Tahtacı Belen, Tahtacı kuyusuna gelen üç kardeşten birisi olduğu bilgilerine ulaştık.

Bunlardan Abidin Şıh Goca (Kırtıl Köyünde) , Süleyman Şıh Goca  Kocapınarı köyünde)

Şıh Halit ise Mut Köprübaşına yerleştiği, zaman içinde Kıbrıs’a giden Nacarlı Tahtacılarının sorunlarını çözmek, onlara dedelik yapmak üzere Mut- Kıbrıs arasında gelip, gittiği. Bir gidişinde de burada konakladıklarında Hak’a yürüdüğü, mezarını  da buraya konulduğu şeklinde bilgiler aldık.

 

1976 yılında Bayamlı’da orman işçiği yapanları ziyareti sırasında ,

Gerek orman emvali nakliyesi sırasında, gerekse , Köprübaşı – Kırtıl arasında gidip gelmelerde buranın orta yer olduğu, hep mola verildiği , burada ölenlerin de bu mezarlığa defnedildiği söylendi.

 

 Felteş (Ahmet) Duman ve oğlu Mehmet Duman’dan aldığım bilgiler ile onların anlatımları örtüştü. 2009 yılında burayı tekrar ziyaret ettim. Bu mezarlığın genellikle Tahtacıların mezarlarını koymak için kullanıldığı, Gelin Ardıcında ise buradan geçen Yörüklerin mezarları olduğu söylendi. Bu anlamda Bayamlı’da yaptırılan türbenin Halit Dede’ye ait olabileceği konusunda bilgiler yoğunlaştı.

 

Nuru köyü (3) GÖLGELİOĞULLARI … 1790 Sonra Gölgelioğlu Deli Osman Ağa ve Kardeşlerinin adları geçmekte. Devletle ilişkileri, Kıbrıs’a sürülmeleri. Silifke ayanı Gölgelioğlu ‘nun temsilcisi Ahmet Ağa ‘nın Kıbrıs’a sürüldüğü.Sait Uğur tarafından ifade edilmektedir. Bunların ayanlık sahasına Silifke kasabası ile Karakaya, Cilbayır, Nuru, Senir, Kürtler, Gökbelen, Sökün , Çaltikçi, Sayağzı köyleri girmektedir. Yine Sait Uğur’un verdiği bilgilere göre, 1943 yıllarında hala Silifke de Gölgelioğulları soyundan Enver, Hasan, Mehmet Gölgeli adında şahıslar vardı. Bunların aynı zaman da konakları, sığınakları hala ayakta idi.   “s ah. 67

 

Nuru Köyü :54 hane.

Muhtar : Ali oğlu Halit Kethüda

48 aile çiftçilik, 3 aile hizmetçilik, 2 aile amelelik, 1 aile ise çanakçılık yapmaktadır. 160 dönümlük arazide; buğday, arpa, mahlut üretmektedirler. 32 aile 33 dönümlük yerde pamuk, 12 aile 36 dönüm arazide soğancılık( 176 okka ) , 142 dönümde bağcılık yapılmakta olup; 1027 okka pekmez, 3 okka kuru üzüm, ayrıca 27 aile ;  74 incir ağacından 161 okka incir , Silifke de ilk defa Nuru köyünde üretilmiştir. ),  31 adet zeytin ağacından 5,5 okka zeytin yağı,  9 aile arıcılık yaparak 53 kovandan 43 okka bal üretmişlerdir.  13 adet inek, 92 öküz, 36 keçi, 38 merkep, 2 kısrak, 2 beygir bulunmakta.

(1) ANADOLU DA ALEVİLER VE TAHTACILAR YUSUF ZİYA YÖRÜKAN

KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI ( 2004 )

(2) Celal Necati Üçyıldız’ın araştırmaları.

(3) TEMETTÜ DEFTERLERİNE GÖRE 19.YÜZ YILDA SİLİFKE AHMET UÇAR “

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner79