Alıç üreticisinin yüzü güldü: kilosu 30 lira

Alıç üreticisinin yüzü güldü: kilosu 30 lira

Alıç üreticisinin yüzü güldü: kilosu 30 lira

 

Mersin’in Silifke İlçesinde şifa deposu alıç meyvesinin kilosu 40 liradan alıcı buluyor. Bu yıl meyvenin veriminde ve fiyatında yüzü gülen üretici Durhasan Soykan, yaz elmasının kilosu dalında 50 kuruşa alıcı bulamazken. Ben alıcıya ilk hasadımda 40 liraya şuan ise 30 liraya satıyorum. Daha ne isterim” diyerek üründen duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

9 yıl önce arge çalışması yaparak dikimini gerçekleştirdiği kültür alıcı meyvesinin bu yıl oldukça kalite ve verimli olduğunun altını çizen üretici Soykan, “6,5 dönümlük bahçemde yaklaşık 700 ağacım var ve bu ağaçların her birinden 600-700 kilo ürün alıyorum. Bu yol toplamda 2 ton ürün hasat etmeyi hedefliyorum” dedi.

Ürünün Pazar sıkıntısı olmadığının da altını çizen üretici Soykan, “Burası benim alıç bahçem 2008 yılında diktim her sene verim arttı bu sene en yüksek verimde. Ziraat mühendisinin tavsiyesi, takipleri ve desteği ile bu duruma geldik. Herkes aynı ürünü dikmesin alternatif ürün bulsun ki para kazanabilsin. Bu meyvemiz gülgiller familyasından. Şekere iyi geldiği söylenmekte bu nedenle de alıcısı çok oluyor. Ben çok memnunum ve herkese tavsiye ediyorum. Bakın bahçesin içinde ceviz ve elma ağaçları da vardı. Ama bugün baktığımızda elmayı 50 kuruşa alan yok, cevizi söküp alıç diktim zaten böyle giderse elmayı da sökeceğim. İstiyorum ki üretim artsın rekolte artsın ki ihracat yapalım ülkemize döviz girdisi sağlayalım” dedi.

 Yaklaşık 1,5 ay hasat edeceğini belirten Üretici Soykan, ürünün raf ömrünün 15 gün olduğunu, depo ömrünün ise 6 ay olduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisi Emine Çetrez, 9 yıldır titiz bir çalışma ile takip ettiği alıçların bu yıl oldukça verimli ve kaliteli olmasından dolayı gurur duyduklarını belirterek, “Bu bitki 900  1200 rakım arasında yetiştirilmelidir.

Bu yıl alıçta kaliteli bir yıl yaşıyoruz. Üreticimiz Durhasan beyin yüzü güldü. Üreticinin yüzü gülerse bizlerinde gülen çünkü gelecek için üretmek gerek. Bugün Pazar sıkıntısı olmayan ve para eden bir ürünü neden yetiştirmeyelim ki.

Bu anlamda Silifke alternatif ürün çeşitliliğine bir yenisini eklemiş oldu. Bir çok ürünün bakım masraflarıyla kıyaslandığında yüksek gelir getiren bir ürün” dedi.

Orman müdürlüğünün tıpkı menengiç ağacına Antep fıstığı aşısı yapması gibi doğada kendiliğinden yetişen alıçları da aşılayarak ekonomiye girdi sağlaması konusunda çalışma yapmasının köylüye faydalı olacağının altını çizen Ziraat Mühendisi Çetrez, “Biz ziraat mühendisleri de elimizden gelen desteği verip, doğada yetişen bu bitkileri ekonomiye kazandıralım istiyorum. Ayrıca üreticimiz Durhasan bey alıç fidelerini çekirdeklerden yetiştirip dikimini yapıyor” dedi.

Durhasan Soykan ‘ın Eşi üretici Şerife Soykan ise, “köyümüzün geçim kaynağı hayvancılık ve çiftçiliktir ama ben bir türlü köylüye alıç yetiştirmeleri konusunda ikna edemedim. Ürünü yetiştiriyorsun para etmiyor ama alıç her yıl para ediyor ve etti. Biz çok memnunuz istiyoruz ki herkes kazansın” dedi.









Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36