"Biz Akdere’de termik santral yapmıyoruz"

MEDCEM Madencilik Fabrika Müdürü Murat Kahya ile Dobra dobra…

"Biz Akdere’de termik santral yapmıyoruz"

Geçtiğimiz haftalarda Silifke’nin Akdere Mahallesinde yapılmak istenilen CED toplantısında yaşanılan arbedenin ardından Medcem Madencilik Fabrika Müdürü Murat Kahya ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

‘450 bin metrekarelik Medcem Çimento fabrika sahası içinde yapmayı planladığımız kapasite arttırımı için düzenlenen CED toplantısında, kamuoyunda termik santral için ÇED toplantısı söylemleri çıkmış ve bunun üzerine çevre halkından değil, dışarıdan gelen çevreciler tarafından toplantının engellenmesine çalışılması bizleri çok üzmüştür’ diyerek sözlerine başlayan Fabrika Müdürü Kahya,  “Herkes şunu çok işi bilmelidir. Biz buraya Termik Santral yapmayacağız. Biz fabrika arsası içinde kapasite artırımı için ek yatırım yapacağız. Bu nedenle bu toplantı yapılmıştır.  Eren Holdingin geçmiş yıllarda almış olduğu termik santral kurulabilmesi için izinlerimiz var. Ama biz termik santrali burada değil Zonguldak’ta yapıyoruz, şu an gündemde olan çimento fabrikası kapasite artırım yatırımıdır.” Dedi.

Fabrika hakkında ve kamuoyunun endişeleri hakkında sorduğumuz soruları yanıtlayan Fabrika Müdürü Kahya ile söyleşimiz…

ATİKE CEYLAN- Termik Santral yapmıyoruz dediniz, peki kamuoyun neden bu kadar termik santral üzerinde yoğunlaştı sizce?

MURAT KAHYA-Bunun nedeni çevreci gurupların eksik ya da yanlış bilgi vermesinden ve iyi bir kamuoyu oluşturmasından kaynaklanıyor. Burada şunu belirtmek istiyoruz. Bu ÇED raporları öyle bir toplantıyla verilecek bir şey değildir. ÇED toplantısı istenilen iznin sadece bir ayağıdır. Devletin bir çok bakanlığı bu konuyu araştırıyor ona göre aşama aşama ilerliyor. O gün yapılmak istenilen asılan ilanlarda ve verilen gazete ilanlarında da mevcut olduğu gibi kapasite artırımı ile ilgili bilgilendirme toplantısıdır..

Yaşanılan karışıklık elbetteki bizleri çok üzdü. Akdere ve bölge halkının endişelendiği termik santral konusu şu an buranın proje konusu değil, şu an Eren Holding Zongultak’ ta yapıyor. Dediğim gibi burada  sadece çimento fabrikasının ÇED konusu vardır.

-ATİKE CEYLAN- ÇED toplantısı sizce yapıldı mı?

MURAT KAHYA-toplantı tutanağını görmedim, biz göremiyoruz. İtirazlar yapıldı yazılı olarak imzalar toplandı. Tabi sonuç hemen çıkmaz bir süre zaman alır. CED toplantısı yöre halkını bilgilendirme toplantısıdır. Biz bilgilendiremedik o gün eğer izin verilseydi zaten belki de itiraz etmelerine gerek bile kalmayacaktı ya da itirazlarını yapacaklar ve kayıt altın aldıracaklardı. Bildiğimiz kadarıyla bilimsel bir sonuca dayanmayan itirazlar olumlu değerlendirilmiyor.

 

ATİKE CEYLAN- Bize MEDCEM’den bahseder misiniz?

Medcem Eren Holdinge bağlı bir kuruluştur. Akdere mahallesinde 450 bin metrekarelik bir alanda çimento fabrikası kuruldu. Türkiye’nin en büyük 250. işletmesi arasında olan Medcem buraya 500 milyon dolar yatırım yaptı.  Fabrikamızda çimento üretimi yapmaktayız. Şu anda yıllık 3.5 milyon ton klinker üretim kapasitemiz var.  Biz yıllık 4 milyon ton ilave üretim yapmak istiyoruz. Bunun içinde ek yatırım talebinde bulunduk.  Burası Avrupa’nın tek hatlı en büyük üretim tesisi olarak yerini aldı.  2. sini kurarsak da Dünyanın en büyük tesislerinden biri olacak. Su an fabrikamızda 350 kişi çalışmakta. Taşeronlar, Yeşilovacık liman işletmemizle birlikte çalışan sayımız 1000’ e yükseliyor. Burası bir il değil, ayrıca sanayi için altyapısı da olmayan bir yer. Bu nedenle burası için bence büyük bir fırsat. Çalışanlarımızın yüzde 70 i bu bölgeden, yani Akdere -Yeşilovacık ve Mersin’e kadar olan bölgeden.  Sadece 50 kadın çalışanımız Akdere mahallesinden. Kadın çalışana önem veriyoruz ve kadınların istihdamı için önderlik ediyoruz. Çalışanların yaklaşık % 10 u kadın çalışanlarımızdan oluşuyor.

ATİKE CEYLAN-kullandığınız kömürlerin  Güney Afrika’dan gelen kömür olduğu, Akdere Çimento Fabrikasınız da günde 3.500 ton, kömür yakıldığı ve hava kirliliğine neden olduğu iddia ediliyor. Bu konuda ne diyorsunuz?

-MURAT KAHYA-Burada  günlük 1300 ton kömür kullanıyoruz. Yılda 450 bin ton kömür kullanıyoruz. Öyle söylendiği gibi günde 3.500 ton,  20 bin ton kömür kullanılmıyor.  Günde 12  bin ton   civarında üretim yapıyoruz,  yılda ise bu rakam  4 milyon tona ulaşıyor. 

Kömürle ilgili bazı açıklamaları okudum. Orada deniliyor ki kömürler zehirli ve fabrikada Avrupa’ nın kullanmadığı kömürleri kullanıyorlar. Bütün dünyanın kullandığı olduğu kömürleri kullanıyoruz. Sadece Güney Afrika’dan değil Polonya ve Rusya’dan geliyor.  Kömürlerimiz izinli ve denetimli bir şekilde geliyor ve yine izinli denetim aldıktan sonra fabrikamıza getiriliyor. Böyle bir şey yok, devletimiz bu konuda taviz vermez zaten.  Kömürler çevre bakanlığının bilir kişileri tarafından numune alınarak denetleniyor.  Çevre il müdürlüğü ve valililik  uygundur diyor bize öyle kullanıyoruz.

ATİKE CEYLAN- Bölgeye istihdamın yanı sıra katkılarınız var mı?

MURAT KAHYA- Bölgeye katkısı o kadar büyük ki sizde bunu vergi rakamlarından anlayabilirsiniz. Yıllık vergisi 15-20 milyon ediyor bu rakamla gelecek yıl Mersinde vergi birincisi olunacağını düşünüyoruz.  Bu yıl Silifke Ticaret  ve Sanayi Odası en çok istihdam sağlayan firma, Yılın İş Adamı özel ödülüne layık gördü. İnşallah bu önümüzdeki yıllarda katlanarak devam edecektir. 

Fabrikamız kurulalı 2.5 yıl oldu ve bu zaman diliminde Silifke için genel anlamda 3.5 milyon liralık sosyal destek olduk. Bu azımsanacak bir rakam değil. Sosyal projelere her zaman olumlu bakıyoruz.  Yeşilovacık mahallesine sağlık ocağı yaptık. Okullara iyileştirmeler yaptık.. Camilere, kuran kurslarına, devlet kurumlarına sürekli yardımlarımız devam ediyor. Sosyal etkinliklerde ve kadın projelerinde desteğimizi her zaman için gösterdik. 2 buçuk yılda 3.5 milyon lira 54 bin nüfuslu bir yer için iyi bir destek diye düşünüyorum. Ki biz bunu katlanarak devam ettireceğiz. Gençlerimizin spora olan tutkusunu güçlendirmek ve sosyal aktivitelerini geliştirmek için spora da önemli destekler veriyoruz. Silifke Belediye Spora sponsor olduk ve spor külümüzün ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Sadece yardım değil doğayı da destekliyoruz.

Son üç ay içinde  Silifke orman müdürlüğü işbirliği ile gerek fabrika çevremizde gerekse ormanlık alanda 15 bin çam fidesi dikerek doğaya katkı sağladık.  Yine buralarda işçiler çalıştırıp istihdam imkanı sunduk. Biz hiçbir siyasi görüşü gütmedik ve her siyasi görüş ve kesimden insanları işe aldık. Bizler siyasi görüşe bakmayız ne olursa olsun siyasi düşüncesi bizleri ilgilendirmiyor.  Özellikle fabrika inşaat süresince 3 bine yakın insana istihdam sağladık.

Önümüzdeki günlerde fabrika sahamız içerisinde yapımına başlanan sinema ve sosyal alanda çocuklar için sinema salonu yapıyoruz. Bölgemizden 70-80 çocuğu getirip burada kültürel hizmetler verilecek. Sinema izleme şansları olacak. Çeşitli tiyatro gösterileriyle buluşturacağız.

ATİKE CEYLAN-sadece meraktan soruyorum. Çimento fabrikasında çalışan işçinin meslek hastalığı var mıdır?

MURAT KAHYA- Sektörlerde çalışanların yakalandığı, işten kaynaklı hastalıklara Meslek hastalığı denir. Ama dünyanın hiçbir yerinde çimento fabrikalarından meslek hastalığına yakalanan kişinin kaydı yoktur. Yani burada bir hastalık kapmıyorsunuz.

ATİKE CEYLAN- Verdiğiniz bilgiler için sizlere çok teşekkür ediyorum. Kamuoyunun merak ettikleri daha fazla elbette ki ama bu haftaki sayımızda  bu kadarına yer verebiliyoruz. İnşallah yeni söyleşilerde bulunmak üzere.  Bizlere verdiğiniz samimi cevaplar için çok teşekkür ediyorum..

MURAT KAHYA- bize zaman ayırdığınız için ve gazetenizde yer verdiğiniz için eren Holding adına ben teşekkür ederim..


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36