ÇİFTÇİNİN BAŞI DERTTE. TEK ÇARE YETKİLİLER

ÇİFTÇİNİN BAŞI DERTTE. TEK ÇARE YETKİLİLER

ÇİFTÇİNİN BAŞI DERTTE. TEK ÇARE YETKİLİLER

 

HABER: ATİKE CEYLAN

  

ÇİFTÇİNİN BAŞI DERTTE. TEK ÇARE YETKİLİLER

 

Mersin’in Silifke İlçesinde Taşucu Boğsak mahallesi Eğri bük mevkiinde çiftçilik yapan vatandasın başı yaban domuzu ve dağ keçileri ile dertte.

Yeni hasadına başladıkları, domates, kabak, biber ve karpuz gibi sebze ve meyvelerini telef eden yaşan domuzu ve dağ keçisi için yetkililerden yardım bekliyorlar.

 

Yemeyen fakat yetişmiş sebze ve meyvelerin dallarını kırıp, söküp ısırıp ve çiğneyerek zarar veren bu hayvanların avlanması da yasak olunca vatandaşın eli kolu bağlanmış durumda.

Kış boyunca gözü gibi baktıkları ve yetiştirdikleri sebze ve meyvelerini, sessiz sedasız bahçeye sızan dağ keçisi ve geldiği yeri kırıp döken yaban domuzuyla nasıl mücadele edeceklerini bilmeyen ve bu konuda çaresiz kalan çiftçi yardımı yetkililerden bekliyor.

 

Ürünlerin olgunlaşmasıyla birlikte yaban domuzunun ve dağ keçisinin tarlaya indiğini belirten  çiftçi Salim Mavi, Mustafa Süzer ve Menderes Öz, 4 gündür gelen bu hayvanlar için nöbet tutuklarını fakat özellikle dağ keçisinin çok sesiz bir hayvan olduğunu ve geldiğini fark edene kadar zaten zararı vermiş olduğunu söylediler.

 Üretici Menderes Öz ve Mustafa Süzer, “Sadece benim 4 dönüm domatesim var ve toplamda 200 bin kök fide diktim. Yaklaşık 40 dönüm arazimde çeşitli ürünleri dikip yetiştiriyorum. Bugün sabah geldik ve yaban hayvanlarının bahçemize zarar verdiğini gördük. Durumu milli parklar ve çevre korumaya bildirdik. Sağolsun onlar geldi ilgilendi fakat sonuç ne olacak onlarda bilmiyor. Çünkü biliyorsunuz ki dağ keçisi avlanamaz dokunulamaz. Biz bu nedenle diyoruz ki madem dağ keçisine bir şey yapamıyoruz o zaman izin verilsin de yaban domuzlarını avlayabilelim. En azından biz onları avlamaya başlarsak dağ keçileri de korkar ve kaçar. Nasıl bir çare bulunacak bizde bilemedik. Bakın ürünlerimiz telef etmiş biz bu domatesin ilk hasadını yapıyoruz ve yetiştirdiğimiz domatesler ihracata giriyor. Böyle giderse  emeklerimiz boşa gidecek” diye konuşup yetkililerin yardım etmesini beklediklerini söylediler.

  Öte yandan tarlada çalışan kadınlar ise, gözyaşlarına hakim olamadılar.

“Kış boyunca gözümüz gibi baktık. Şu mübarek ramazan ayında ağzımızın orucuyla rızkımızın peşine düştük,  fakat çaresini bilemediğimiz bir dertle karşı karşıla kaldık.

 4 gündür ağlıyoruz, nasıl bir dert bu. Olgunlaşmamış domatesi telef ediyor. Dalları kırıyor. Toplayıp döküverdik dereye. Salçası olmaz kurutulmaz. Birde pis hayvan dokunduğu zaten yenmez. Bu konuda biz çok çaresiz kaldık. Yardım eli bekliyoruz” diye konuştular.

 

 Ayrıca Eğribük mevkiindeki dağlık alanda yaklaşık 70-80 dağ keçisi bulunduğu, 200’ün üzerinde ise yaban domuzunun gezdiğini belirten çiftçiler, hangi biriyle baş edeceklerini şaşırdıklarını çaresizce dile getirdiler.

 




















Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36