Denemekten korkmadı, karşılığını aldı

Enginar'ın tanesini 7.5 liradan satıyor

Denemekten korkmadı, karşılığını aldı

Çiftçinin alternatif ürünü enginarın diken Silifkeli çiftçinin yüzü enginar fiyatıyla güldü

Tanesini  7.5 liradan satan Silifkeli üretici Hamit Gönül, Pazar sıkıntısı çekmediğinin de altını çizdi.

Atayurt Mahallesi’nde uzun yıllar çilek ve domates yetiştiriciliği ile uğraşan Hamit Gönül, 5 yıl önce deneme amaçlı dikimini yaptığı ve şuanda 50 dönümlük bir alan üzerinde üretimi gerçekleştirilen enginarı, “emeği az, geliri çok” diye nitelendiriyor.

Bu yıl aralık ayında başladığı hasatta ilk ürününü tanesini 7.5 liradan İstanbul’a gönderdiğini belirten Üretici Gönül,  “Her bir kökte ortalama 8-10 enginar var.  Ben enginar üretiminden oldukça memnunum. İstiyorum ki bütün çiftçilerimiz bunu denesin. Bir çilek domates kadar emeği yok. Bu ürünü en az  6 ay hasat ediyorsun.  Don vurdu sel aldı, soğuk vuracak endişesi yok.  Sağlam köklere ve dallara sahip. Tane başı sattığımız içinde güzel gelir elde ediyoruz. Silifke’ye yurdun dört bir yanından alıcı geliyor.  Ayrıca sadece meyve olarak değil konserve olarak da siparişler alıyoruz. Çiftçimiz domates, çilek yetiştirmekte. Alışkanlıkları bırakmaktan korkuyorlar. İnadını bırakıp enginar diksin. Bir yıl bile olsa denemelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Masrafı çok az olan enginardan para kazınmanın yanı sıra şifa dağıttığı içinde mutlu olduğunu belirten Gönül, bir çok hastalığın şifası bu meyvede. Özellikle karaciğer hastalıklarında gelip vatandaş şifa buldukları için alıyorlar” dedi.

Sadece meyvesini satmadıklarını, hasat sonunda  ürünümü tamamen dallarını kestirildiğini, sapı çöpünü sattıklarını söyledi.

Kesilen meyvenin önümüzdeki yıl tekrar yeniden yeşererek meyve verme konumuna geldiğini  de belirten Gönül, on yıl meyvenin bu şekilde kendini yenileyebildiğini ve her yıl verimin daha da artarak devam ettiğini kaydetti.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adsız kahraman 8 yıl önce

helal olsun abi sana. bu ülkenin senin gibi girişimcilere ihtiyacı var

Avatar
Ciftçihan 8 yıl önce

Pazar olsun, alternatif ürün her daim doğru cevabı verir. çiftçiler hep aynı ürünlere yoğunlaşıyor. durum böyle olunca da hüsran kaçınılmaz oluyor. farklılık yapmak lazım.

banner36

banner79