İhracat durdu, domates dalında kaldı

Geçen yıl sezon sonunda bile 3 liradan alıcı bulan salkım domates, Rusya pazarının durmasıyla dalında bekliyor.

İhracat durdu, domates dalında kaldı

Haber: Atike Ceylan Kaçar

Birinci dikim salkım domatesi sezonunun ilk hasadı olmasına rağmen kilosu arttı artacak derken bu kez dalında kaldı.

Domates olarak en kaliteli ve en pahalı olarak ön plana çıkan salkım domates, pazar sıkıntısı sebebiyle kilosu 3-4 lira olmasını bekleyen üreticiden 1 lira 20 kuruştan alınıyor.

Silifke’nin Atayurt Mahallesinde örtü altında domates üretimi yapan çiftçilerden Halil Erdem ve Mehmet Erdem, Rusya pazarının durduğu için kendilerinin olumsuz etkilediğini belirtti.

Üretimini yaptığı domates serasının 2.5 dönüm olduğunu ve şuanda serada olgunlaşmış ve toplamayı bekleyen 7 ila 10 ton arasında domatesin hasada hazır olduğunu belirten üretici

Halil Erdem, “Geçen yıl domates sezonu biterken bile fiyat 3 liraydı. Şuan sezona yeni başladık ve en kaliteli domatesi yetiştirmemize rağmen fiyat 1 ila 1.20 lira arasında.  Fiyatı pahalanacak diye bugün yarın bekledik. Ama şuana kadar fiyat artmadı. Genelde toptan alıcıda çok az. Günde 50 ila 100 sandık arasında sipariş veriliyor ama benim seramda yaklaşık 10 ton ürün var. Bu kadar emek boşa mı gidecek. Keşke en azından 2 lira bari olsaydı da masrafını alabilseydik. Bu yıl ihracatın durması sebebiyle biz çok sıkıntıya düştük.

Ürünümüz böyle ha pahalandı pahalanacak derken dalında kalma tehlikesi geçiriyor.

Satmak istememe rağmen ürünüm telef olmasın diye kaç para verirlerse artık vereceğiz. 5 aydır gözümüz gibi baktığımız ürünümüz her zaman olduğu gibi yine aracıların para kazanmasına sebep olacak. Emeği veren biz parayı kazanan aracılar.  Bizler 1 liradan ürünümüzü satamazken, İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde 5 ila 10 liradan pazara çıkmasını da anlam veremiyoruz” dedi.




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36