Kadınlar Erkeklere Taş Çıkartıyor

Ağaç Kabuğunda ve ekmek kavgası

Kadınlar Erkeklere Taş Çıkartıyor

  HABER: ATİKE CEYLAN

 Mersin’in Silifke İlçesinde yok olmak üzere olan meslek kadınlar tarafından yaşatılıyor.

 Sabahın erken saatlerinde Orman işletme Müdürlüğünden kiraladıkları kesim alanında kesim, kabuk soyma ve doğrama işini alan işçi kadınlar, motorla ağaç kesip baltayla kabuk soyuyorlar.

7Bizim işimizi öyle bilgisayar başında, masasında sabah çayını eline alan bir iş değil’ diyerek  yok olmaya yüz tutan mesleklerini anlatan Elif Karaca ve Aliye Yel,  Mersin’in Toroslarında Uzuncaburç yol genişletme çalışmaları esnasında kesilen ağaçların kesimi, kabuk soyma ve doğrama işini yapıyorlar.

 Baltayla ağaç kabuklarını ustalıkla soyan orman kadın işçileri Karaca ve Yel, “Öyle belirli bir ücreti de yok bu işin. Ne kadar kabuk soyarsan o kadar parası var. Yani tamamen beden gücüne bağlı. Dikili ağacın metreküpüne göre fiyatlandırılmış bu işin geliri. Biz iki kişi değiliz, erkekler ağaçları keserken kadınlarda ağaçları kabuklarından ayırıyor ve toplamda 8 kişilik bir ekibiz.

 SİGORTASI OLMAYAN TEK İŞ

“Tarımda çalışanların bile sigortası var ama bizimkisi yok.Bu işin sigortasının da olmasını istiyoruz. Bu konuda devlet büyüklerimiz bizide görsün nasıl olacak bilmiyoruz ama bir şekilde bizimde sağlık sigortamızın olmasını istiyoruz. Bir günde 10-15 ağaç kesip kabuk soymamız gerekir ki yevmiyemizi tamamlayabilelim. Bu iş zor iş elimiz balta sallamaktan su toplar, böcek sokar. Kına yakar işimize devam ederiz” dedi.





 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36