Kağıdın üç boyuta yolculuğu: Rölyef

Kağıdın üç boyuta yolculuğu: Rölyef

Kağıdın üç boyuta yolculuğu:  Rölyef

‘Ben öğrendim, kendime meslek yaptım. Neden başkaları da yapmasın’ diyecek kadar yüreği geniş.
HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Üç boyutlu kağıt rölyef kursuna katılan genç rölyef sanatçısı, aldığı eğitimi meslek haline getirmiş, başkalarının da öğrenmesini istiyor.  Henüz 22 yaşında genç bir rölyef sanatçısı Elif İskender. Üniversite de okurken tanıştığı hobisini, meslek haline getirmiş durumda.

Rölyefi iki cümle ile bizlere anlatan Elif İskender, ‘Kültürel mirasın geçmişten geleceğe taşınması anlamında oldukça önemli bir sanat dalı olan Kağıt Rölyef sanatında kağıttan 3 boyutlu tablolar elde ediliyor.  Rölyef sanatı genellikle tarihi yapıların veya insan figürlerinin, modele uygun çalışmaların yardımcı malzemeler ile tabloya boyut vererek yerleştirilmesi ile yapılıyor ve sanatseverlerin beğenisini kazanıyor. Kabartma sanatı olarak da bilinen üç boyutlu rölyef tabloların gerçeğe yakın görüntü hissi verdiğini vurgulayan Elif İskender, “Rölyef tabloları diğer sanatlardan ayıran en önemli özellik katmanlar halinde oluşu. Düz bir zemin görüntüsü olmadığı için gerçek görüntü izlenimini vermesi bu sanata ayrıcalık katıyor’.

-Sevgili Elif İskender sizi tanıyabilir miyiz?

-Adım  Elif İskender, 22 yaşındayım . Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölümüne bitirdikten sonra ikinci bir Üniversite  daha okumak istedim ve  Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünü okuyorum.  Şuan ise Rölyef sanatı üzerine kariyer yapmayı planlıyorum.

- 3 boyutlu kağıttan rölyef sanatıyla nasıl tanıştınız?

-Ankara’da bu okulda eğitim görürken bir gün Hocamız yanımıza gelerek Halk Eğitimin açmış olduğu rölyef kursuna katılmamızı söyledi. Bir çok arkadaşım isteksiz katılmış olsa da ben çok isteyerek katıldım. İlk tablom ahçı figürü oldu.  Ardından o kadar hevesliydim ki üç tabloyu aynı anda yapmaya başladım. Kursun sonunda okul olarak yaptığımız tablolar Kore Büyükelçiliği’nde seğrilendi. Benim yapmış olduğum Kore Anıtı çok beğenilince Kore Elçiliğine hediye edildi.  Bu mesleği çok sevdim ve özel hayatımda da çeşitli tablolar yapmaya devam ettim. Öyle göründüğü gibi kolay değil, mesela makasla kesemiyorsunuz bu kağıdı,  Kretuar bıçağını kullanarak kesebiliyorsunuz.  Tablo yaparken kendimden bir şeyler katmayı ve hikayesi olan figürleri seçiyorum.  Anka Kuşu, Fatih Sultan Mehmet gibi.  İnsan figürleri ve kendi beğendiklerimi yapmak istiyorum. Alışılmışlığın dışına çıkmak istiyorum  İnsanların seçtikleri kişisel Fotoğrafları bile yapmak isterim.

-1 tane rölyef tablo yapmak ne kadar zamanınız alıyor, tablolarınızı satış yapıyormsunuz?

-Mesela burada bir tane Anka kuşu var en düşük vereceğim süre 5 aydır,  5 ayda zor yapıyorsunuz o tabloyu. Tabii bunu belirli aralıklarla yapıyorum ama meslek olarak yaptığımı düşünürseniz bile en küçük bir tablo bir ayda çıkar. ŞU ana kadar satmadım ama satmayı isterim. Tabloların işçiliği çok olduğu için tablolar 750 TL’den  2000 TL’ye kadar satılıyor.  Fiyatları belki pahalı geliyor ama malzemeler pahalı değil işçiliği çok zor. O nedenle pahalı oluyor.

-Meslek olarak yapmayı düşünüyormusunuz?

-3 boyutlu kağıttan rölyef tablo yapmasını öğrendim ve öğretmek için yeterli bilgiye sahip olduğuma inanıyorum. Sadece öğretmek değil, bu alanda Türkiye’de Dünya’da sergiler açmak istiyorum. Hatta belirli kriterler içine sığdırılmış bu sanata bakış açısı katmak, istediğimiz ve beğendiğimiz her türlü resmi tabloya çevirmek istiyorum. Üçlü duvar tabloları ve kişi portresi de yapmak istiyorum. Son tablomda bunu yaptım mesela kabuklu deniz ürünleri toblası yaparken, dışarıdan deniz kabukları ve kum ilave ettim.

Bana ulaşmak istenler ınstagram adresim olan;  elikaiskender  hesabımdan ulaşabilirler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36