Mehrican için Meteoroloji’den inceleme

Mehrican için Meteoroloji’den inceleme

Mehrican için Meteoroloji’den inceleme

 

ÜRETİCİ YÜZDE 50 ZARARDA

 

ÖZEL HABER: ATİKE CEYLAN

 

Mehrican soğuğu için Meteoroloji Genel Müdürlüğü Harekete Geçti. Mihrican Üreticiyi yaklaşık 30 milyon zarara uğrattı.

 

Mersin’in Silifke ilçesinin Kocaoluk mahallesinde geçtiğimiz Eylül ayında meydana gelen Mehrican kışının sebzeleri yakması üzerine, hava akımını araştırmak üzere Meteoroloji Genel Müdürlüğü harekete geçti.

 

Mehrican kışından etkilenen Kocaoluk bölgesinde inceleme yapmak için gelen Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırmacısı Bülent Şen’e Silifke Ziraat odası Başkanı Cafer Doygun’da eşlik etti.

 

Tarlasında dondan kalan ürünlerini toparlayan Çiftçi İbrahim Yükse’i ziyaret ederek hava akımıyla ilgili bilgi alıp araştırma yapan Bülent Şen, böylesine bir olayla ilk kez karşılaştığını ve konuyu inceledikten sonra rapor halinde genel merkeze sunacağını söyledi.

 

Bülent Şen, “Hafif zirai 0 ve -2 derece arasıdır. Sis yapmış olabilir, sisin olduğu bölge soğuktur sis havayı soğutur. 10 Eylül’de sahilde gündüz 34 gece 21 derece ölçmüşüz. Sonbahar dönemindeyiz kuzey rüzgarlarının hakim olacağı bir dönemdeyiz. Etki olarak akla ilk gelen etmenlerin bu olduğunu tahmin ediyoruz. Özellikle ince yapraklı sebzeler. Zirai donda meyvelerde etkilenebiliyor. Yapmış olduğumuz incelemede özellikle sabah saatlerine doğru bölgede yaşanan bir kırağı ve sis hadisesinden ötürü ürünlerimizin yanmış olduğunu analiz olarak tespit ettik. Bölgenin yüksek bir rakımda olması hava sıcaklığını ciddi derecede düşürüyor. Soğuk bir bölge, donan bir kırağı olduğunu sanmıyoruz çünkü 0 dereceye düştüğüne dair elimizde bilimsel bir veri yok.  Olayın kırağı ve sis nedeniyle olduğunu büyük ölçüde tahmin ediyoruz. İnce yapraklıları vurmuş rüzgarla herhangi bir alakası yok. Çiftçilerimize bundan sonra zirai tahminleri nasıl takip edebilecekleri yönünde gerekli bilgileri verdik. İleriki günlerde yaşanacak meteorolojik hadiselerle ilgili de bilgi verdik. Bölge için üzüntü verici bir durum maalesef elden bir şey gelmiyor. Olayı sadece analiz edebiliyoruz olayla ilgili çözüm üretemiyoruz. İlk defa böyle bir hadiseyle karşılaşıyorum üzüntü verici bir durum. Bütün çiftçilerimize geçmiş olsun’ dedi.

 

 

Mahsulleri ikinci Mehrican dalgasında zarar gören Çiftçi İbrahim Yüksel’i “ikinci dalgada sıcaklık 6-7 dereceydi. 6 derecenin altındaydı benim ürünlerimi o zaman vurdu. Bu sene hiç bir şey kazanmadık hep zarar. İlk zamanlarda para yapmadı, tam paraya döndük don vurdu. Para etmedi perişan olduk. Domates kabak, karnabahar. Benim 8 dönüm arazim var. 25-30 bin liranın üstünde zararımız var. Geçen yıl buradan 42 bin liralık satış yapmıştım bu yıl 10 bin lirayı ancak buldu. Biz buraya Haziran’da  dikimine başlıyoruz 4 ay dikim yapıyoruz emeğimiz boşa gitti. Bu sebzelerin masrafı 20 bin lira satışı 10 bin lira. Bunların çifti, ilacı 20 bin lirayı geçti. Bu her yıl böyle güz mevsimi başlayınca Ağustos Eylül’de mehrican oluyor. Bir ara Temmuz’un ortasında don vurdu. Buna karşılık hiçbir önlem alınamıyor önlem almak için sera yapacaksın. Çok pahalı olduğu için köylünün gücü yetmiyor” dedi.

 

30 MİLYON ZARARDAYIZ

 

Kocaoluk Tarım Sulama Kooperatif Başkanı Ali Güz, “Buradaki çiftçinin Mehrican’dan bu yıl ki zararı tahminen 30 milyon liraya yakındır. Bu bölgeden geçinen aile sayısı 500-1000 civarında zararda eski parayla 30 trilyon. Mihrican soğukları sebebiyle. Günlük buradan 20 araba sebze sevkiyatı yapıyoruz. Mersin, Adana, Antep, Hatay. Bu şehirler gelip buradan sebze alıyorlar. Zararımız çok büyük, her araba 15 ton, günlük 150 ton. Fasulyesi karnabaharı, domatesi, kabak ve salatalığı, biberi derken çeşit çeşit sebzeler var burada. Devlet tarafından borçlarımızın bir kısmı ertelense çok iyi olur. Borçlardan sıkıntı çekiyoruz.

 

MEHRİCANDAN KORUNMAK İÇİN DEVLET DESTEKLİ PERVANE İSTİYORUZ

 

Örnek verecek olursak benim tarım krediye borcum var. 20 bin liranın üzerinde bir borcum var. Şu anda bin lirasını ödedim. Geri kalanı duruyor. Biz devletten Karaman usulü pervane istiyoruz. Yarı hibe, yarı destek talep ediyoruz. Kurduğumuz zaman pervane soğuğu erteliyor. O geldiği zaman çiftçimiz çok rahat edecek. Çiftçimizin yüzde seksen karı olacak. Bu konuyu Sayın Bakanımız Lütfi Elvan’ın duyarsız kalmayacağına inanıyoruz. Bütün umudumuz şuan için Bakanımızdan gelecek haberde, bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.

 

ÜRETİCİ YÜZDE 50 ZARARDA

 

 İncelemelerin olduğu yerde çiftçiyle beraber olan Silifke Ziraat Odası başkanı Cafer Doygun ise, “Görüldüğü gibi yaylada çiftçilik yapan vatandaşımızın hali perişan. Erken don, piyasa fiyatımız düşük. Girdi fiyatları pahalı aşağı yukarı yaylada sadece kesin olmamakla beraber 2000-3000 dönüm sebze vardır. Çiftçilerimiz mağdur. Çiftçi bunun tohumunu parayla alıyor ilaçlaması gübresi emekleri var bütün gelirini buna bağlamış. Bölge büyük zarar var.

Meydan mahallesine gittik vatandaş 30 bin lira masraf yapmış 15 bin liralık satış yapmış domates dalında kaldı, ürün para etmediği için. Bu demek oluyor ki üreticimiz yüzde 50 zararda.

 

TARSİM İÇİN TAPU İNTİKALİ İSTİYORUZ

 

Bizler çiftçilerimiz için bu konuda bir şey yapamıyoruz oda olarak Meteorolojiden bilgileri alıp çiftçilerimize mesaj olarak iletiyoruz.  Sera olmadığı sürece çiftçilerimiz mümkün değil önlem alamaz. Tek üründe serada olmaz bir dönümü 50 bin lira sermaye gerektirir. Maalesef çiftçimiz bu önlemi alamaz Kocaoluk bölgesinde tapu intikali yapılmamış bizim üreticilerimiz çok mağdur. Tapu intikali yaptırmamış, tarsim yaptırmamış. Biz çiftçilerimize diyoruz ki muhakkak tarsim yaptırın ürünlerinizi. Maalesef tarım sigortası yaptıramıyorlar tapu intikali olmadığından. Dedelerinin dedesinin üzerine hep tarlalar.. Çok mağdur çiftçilerimiz. Biz istiyoruz ki bu bölgeye tapu kadastro gelsin, tapular yenilensin vatandaşımızı kurtaralım. En azından ürünlerine tarım sigortası yaptırsınlar, en azından don hadiselerinde az zararla kurtulsunlar. Mesela 10 Eylülde burada bir soğuk vurdu meyveyi. Sebze çok naziktir dayanamaz. Günlük 150 ton sebze giden bir bölge burası. Bu sorun ülke ekonomisine zarar vatandaşa zarar. Girdi fiyatları pahalı. Başkanımın söylediği gibi burada 500-1000 işçi çalışıyor bunlar istihdam yaratıyor. Kamyonlar ürün çekiyor onlar istihdam yaratıyor. Üretici rızkını buradan temin ediyor onlar istihdam yaratıyor. Tapu kadastroya acil durumda geçmesi lazım” dedi.

 

Köylüler: bu duruma devletin acil olarak el atmasını ve kendilerine yardımcı olunmasını istediklerini belirttiler. Özellikle de bölgenin Bakanı Mersinli Lütfi Elvan’dan yardım talep eden köylüler, “Köylü Milletin efendisidir. Biz üretemezsek hayat durur, Bizim üretmemiz için ise devletimizin bize yardımcı olmasını bekliyoruz” diyerek yardım talep ettiler.

Gelen ekip bölgede mehricandan dolayı yanan arazide inceleme yaptıktan sonra köylülerle bir süre sohbet ettiler.

 

 















Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36