MERAKLA BAŞLADI MESLEĞİ OLDU

Mersin’in Silifke ilçesinde girişimci genç kadın Seher Akın, merakla başladığı mantar işini kendine meslek edinmeye karar verdi.

MERAKLA BAŞLADI MESLEĞİ OLDU

ÖZEL HABER: ATİKE CEYLAN

 

Mersin’in Silifke ilçesinde girişimci genç kadın Seher Akın, merakla başladığı mantar işini kendine meslek edinmeye karar verdi.

İlk önce merak edip 5 günlük bir araştırma sonucunda yapmaya karar verip 7 gün sonrada tuttuğu 45 metrekarelik bir ağılı mantar yetiştirmek için uygun hale getirerek başladığını işini büyütmeyi düşünen Akın, pazarının daha da genişlemesi için herkesi mantar yetiştirmeye davet etti.

 

 Silifke’nin Burunucu Mahallesinde küçük bir odada istiridye türü mantarını nasıl yetiştirmeye karar verdiğini anlatan Akın, “Yaptığım isi hiç araştırmadan başladım. Sadece 5 gün internette araştırdım 7. gün işi yapmaya karar verdim ve deneme amaçlı yaptım. Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi arkadaşlardan da fikir alarak yaptım. Baktım ki tuttu, talep çok, bundan sonra daha profesyonel yapmaya karar verdim” dedi.

 

Mantar yetiştirmenin çok fazla zahmeti ve masrafı olmadığını belirten Akın, “Ben öncelikle 45 metrekarelik küçük bir alanı seçtim. Önce samanları balya şeklinde alıyoruz, bunları kaynatıyoruz içine kepek ve talaş koyuyoruz. Çuvallara harmanlayıp içine tohumunu atıyoruz ve çuvalları deliyoruz. Bu çuvalları odanın içine hazırladığımız demir raflara asıyoruz. Çuvaldaki bu deliklerden 20 ila 30 gün sonra mantarlar çıkmaya başlıyor. Odanın nemini korumak için klima fan ve sis makinesi kullanıyorum. Havalandırma bölümü yapıldı ve günlük havalandırmasını ve klima temizliğini mutlaka yapıyorum. Dikimi yapalı yaklaşık 25 gün oldu ve mantarları birkaç kez topladım.  Pazarı hazır kilo olarak bakarsak 15 ila 20 lira arasında satıyorum. Normalde manav ve pazarlarda bunu 350 gramlık paketlerde satışı yapılıyor. Ben bun ürünü denedim oldu. Herkese tavsiye ederim ki pazarımız genişlesin. Silifke’nin sadece çilek ve erikle değil inşallah ilerleyen zamanlarda mantar üretimiyle de duyulmasını istiyorum” dedi.

  Hedefinin daha büyük bir tesis yapmak olduğunu belirten Akın, hazırlanan torbalardan yaklaşık üç ay ürün alabileceğini ve üç ay sonra yeniden torbaları değiştirip 12 ay mantar üretimi yapmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36