Sahip çıkılmadı üretim durdu

Silifke’de bu meyve artık yetişmiyor

Sahip çıkılmadı üretim durdu

HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Birçok derde deva olarak görülen altın çilek (yer kirazı) bundan 2-3 yıl önce altın yılını yaşamıştı.

Şu anda ise Silifke’de üretimi durduruldu. Gerek çiftçilerin rağbet göstermemesi gerekse istenilen Pazar bulunamadığı için üretimi sonlandırılan altın çilek artık üretilmiyor.

Biranda piyasaya giren ve büyük popülasyon yaşayan altın çilek kilosu 100 liradan satılırken şuan da tezgahlarda arar olduk.

Geçmiş yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da satın almasıyla adından sıkça söz ettiren altın çileğin zayıflama haplarına karıştırılarak satışa sunulması ve bu haplardan bir kişinin hayatını kaybettiğinin iddia edilmesiyle popülerliğini kaybetti.

Israrla üretimini sürdüren Silifkeli Çiftçi Resul Saygılı; “ilk ürünü buraya getirip diken benim. Türkiye’nin dört bir yanına bu ürünü gönderdim. Kimi zaman şifa oldu kimi zaman hamile kadınların aş erdiği meyve oldu.  Bazen zayıflamak için kullanıldı bazense meyvenin şifası ön planda tutuldu. Bir çok fuarlarda tanıtılan bu meyvemiz maalesef ki sahipsiz kaldı. İnatla 5-6 yıl dikimin yaptığım altın çilek üretimini bu yıl sonlandırdım. Zaman zaman arayıp altın çilek isteyenler oluyor fakat üterimim artık yok. Bu konuda bu ürüne yeteri kadar sahip çıkılmadığını düşünüyorum. Oysaki şifa deposu olan  bu meyve üzgünüm ki artık Silifke’de yetişmiyor” dedi.

 

Resul Saygılı; “Bütün fuarların başlıca tanıtım ürünü olan altın çilek şimdilerde sorulmuyor bile. Gelen bakanlara, başbakana, hatta cumhurbaşkanımıza kadar gönderdiğimiz ve tanıtımını yaptığımız bu meyve artık yok. Bu konuda sahipsiz kalmanın üzüntüsünü yaşıyorum” dedi.

Vatandaşlar ise: özellikle zayıflamak için satın aldıkları altın çileği aynı zamanlarda da özellikle ameliyat sonrasında yaraların daha iyi kapanmasında etkili olduğuna inandıklarını öne sürek, “Böylesine bir şifa deposu meyvenin üretiminin durması bizleri üzdü. Bu konuda devletin destek vermesini beklerdik. Ayrıca Silifkeli çiftçilerin ve Silifke halkının bu meyveye sahip çıkmasını isterdik. Artık tezgâhlarda altın çilek bulamıyoruz” diye konuştular.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36