Silifke’de Sumak Gelin ediliyor

Silifke’de Sumak Gelin ediliyor

Silifke’de Sumak Gelin ediliyor


Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından sumak, Mersin’in Silifke ilçesindeki köylü kadınların elinde "gelin" ediliyor. HABER: ATİKE CEYLAN

İlçesinin dağlık kesimlerde kendiliğinden yetişen sumak, köylü vatandaşlara ek gelir sağlıyor. Toplaması ve yapımı oldukça zahmetli olan sumak sofralarımıza oldukça meşakkatli bir yoldan geçerek geliyor.

Olgunlaşan sumak başaklarını toplayarak tohumlarından ayıran kadınlar, ardından kurutup eski taş dibeklerde dövme işlemi gerçekleştiriyor. Son olarak elekten geçirilen sumak, karıştırma işlemi ile gelin ediliyor. Bu yıl kilosu 30 ila 40 lira arasında satışa sunulan sumakta verimin çok olduğu dikkat çekiyor.

Öte yandan Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir de Senir Mahallesi'ne yaptığı ziyarette taş dibekte sumak döven köylü kadınlarla bir süre sohbet etti.

Sumağın yapılışı hakkında bilgi alan Cinbir,  Silifkeli kadınların çalışkanlığına değindi. Her yerde kadınların çalıştığını ve ekonomik örgünlüklerini ellerine almaları konusunda gerektiği zaman kendilerinin de destek olduğun belirten Kaymakam Cinbir, Kadınlarla birlikte taş dibekte sumak dövmeyi denedi. Bir süre dibekle sumak döven Kaymakam Cinbir, el emeğiyle yapılan sumağın en zor aşamasının taş dibekte dövülmesi olduğunu söyledi.

Kaymakam Cinbir, Köylü kadınların yaptıkları işlerde ne kadar maharetli olduklarını sumak dövme işleminde de gösterdiklerini ifade etti.

Kadınlar sumağın gelin edilişi hakkında şu bilgileri verdi:

“Toplanan sumaklar damlara serilir ve iyice kurutulur. Köyün birkaç yerinde taş dibekler var. Bu dibekler yüzlerce yıl önce buralara konulmuş. Kim getirdi bilinmez. İşi olan kullanır. Kurutulan sumakları burada tahta tokmaklarla dövülür. Sonra bu dövülen malzeme elekte elenir, çekirdeği ve kabuğu ayrılır. Son olarak ise elde edilen kabuğu tuzlu suda tavlanır, Bu işleme ‘gelin etme’ denir. Sumak ne kadar ovalanırsa o kadar kaliteli ve renkli olur. Daha sonra tekrar serip, kurutup elekten eliyor ve sofralar için hazır hale getiriyoruz”.









Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79