Silifke’den bir ilk daha

Silifke’de diyabet hastaları için 'şeker otu' üretiliyor.

Silifke’den bir ilk daha
Haber: Atike Ceylan Kaçar


Tatlandırıcı olarak kullanılan bilimsel adı 'steviya' olan şeker otu,  Silifke İlçesinde üretilmeye başlandı

Tadı şekerden 300 kat daha tatlı, aba bir o kadarda etkili olduğu belirtiliyor.

Bölgemizde oldukça yaygın olan Diyabet (şeker) hastalığına çözüm gibi görünen bu sebzeyi Silifkelinin altın çilek üreticisi olarak tanıdığını Resül Saygılı üretmeye başladı.

Deneme amaçlı serasında 1000 kök dikimini yapan Saygılı, verimi doğrultusunda bu sayıyı yükselteceğini söyledi.

Kalori, yağ, sakarin ve toksik maddeler içermediği için şeker hastalarının tatlandırıcı olarak rahatlıkla kullanabileceği şeker otunun toz halinin ise normal şekerden 200-300 kat daha tatlı olduğu bildirildi.

Bu otu çok araştırdığını belirten çiftçi Saygılı, özel bir firma tarafından kampanya dahilinde da fidesini aldığını ve bir dönülmek serasına diktiği şeker otunun, kısa sürede ekonomiye kazandırılması planlanıyor.

Şeker otunun Paraguay'da 1500 yıldır tatlandırıcı olarak kullanıldığını, Brezilya, Japonya, Hindistan'da da kullanımının yaygın olduğunu öğrendiğini ifade eden Saygılı;"Bu bitkinin çok araştırdım.  İnşallah Silifke’de ve bölgemizde aranılan bir şifa bitkisi olacak. Bitkiyi üretirken sadece parasına bakmıyorum insanlara şifa olmasına da dikkat ediyorum. Şimdi ilk ürünü aldım ve pazarda boğum halinde satmaya başladım. Boğumu 10 liradan alıcı buluyoruz. Normalde yaprakları kurutulup çay olarak tüketiliyor. İki çeşitte de tüketilebilir. İnşallah bölgemiz için şifalı bir bitki halini alır” dedi.





Anahtar Kelimeler:
Silifke’den Bir Ilk Daha
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79