Silifke’den Irak’a guava ihracatı

Silifke’den Irak’a guava ihracatı

Silifke’den Irak’a guava ihracatı

  

Türkiye'nin tek Guava bahçesinin bulunduğu Mersin’in Silifke İlçesinden bu yıl ilk defa Irak’a ihracat yapılmaya başlandı.

 HABER: ATİKE CEYLAN

 8 yıl önce Ziraat Mühendisi Mustafa Levent tarafından deneme amaçlı dikimi yapılan  Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesinin bu yıl ki hasadına başlandı.

 Bu yıl havanın oldukça ılıman geçtiğini ve bu nedenle tropikal meyve olan guavanın geçen yıllara oranla çok fazla verim verdiğini belirten üretici Levent, “Bu yıl ağaçlarımın üzerinde meyve oldukça fazla ve beklentimizden yaklaşık 1 ay önce olgunlaştı. Şuan için 1000 tane ağaçtan yaklaşık 10 ton ürün hasat etmeyi hedefliyorum. Yurt içi pazarı oluşturuldu. Özellikle 

guavanın kansere karşı koruyucu özelliği olduğunu belirten hastalar ve şeker hastaları bu meyveyi daha çok tüketiyor. Kargo ile Türkiye’nin pek çok iline gönderdiğim ürünümüzde bu yıl ilk kez Irak’a da göndermeye başladık. Bu meyvenin geleceği açısından ihracat bizim için çok önemliydi. Şükür ki bu başarıyı da yakaladık. İnşallah üreticilerimiz bu meyveyi de yetiştirmeye başlarlar o zaman ne kadar çok rekolte olursa ihracat şansımız daha da fazla olur” dedi.

 TÜRKİYE’DE TEK OLAN GUAVA BAHÇESİ ÜNİVERSİTE ARAŞTIRMASINDA

Antalya’da bulunan Akdeniz Üniversitesi Tropikal Bölüm Başkanı Prof. Hamide Gürlük’ün başkanlığında bir doktora çalışması yapılmaya başlandı.

 İlk olarak gelerek ürünün cinsini belirlediler. Bahçemde içi pembe olan meyveden 5 çeşit içi beyaz olan meyveden ise 3 çeşit var. Bu meyveler ayrı ayrı araştırılıyor. Ülkemizde meyve çeşitliliğini artırmak amacıyla başlatılan bu çalışmanın sonucunda meyvenin iklime adaptasyonu  ve verimi gibi pek çok incelenecek.  Doktora çalışmasının 3-4 yıl süreceği öngörülüyor. Bu yıl melezleme çalışması yapıldı. Ürünün Türkiye şartlarına daha çok adapte ve gelişmesi için bizlere yardımcı oluyorlar. Çiçek döneminden hasadına kadar ilgileniyorlar" diye konuştu.

HEDEFİMİZ MEYVE SUYUNU YAPMAK

Ürünün 2. kalitesini sirke ve reçel yapımında kullandıklarını belirten Levent,

Avrupa’da oldukça yaygın olan bu meyveyi dünya’nın meyve suyundan tanındığını, ülkemizde henüz böyle bir şansa sahip olmadıklarını fakat gelecek yıllar için hedeflerinin meyve suyu olarak tüketiciye sunmak olduğunu söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36