Nutellada bulunan palmiye yağının kansere neden olduğu iddiaları sonrası bu yağın olası riskleri araştırılmaya başlandı. Palm yağının içinde trans yağ var şeklinde konuşmalar gündemde.

 

Palm yağı trans yağ içermez, doymuş ve doymamış yağların birleşmesinden oluşur. Palm yağının 1 yemek kaşığı: 120 kaloridir. Palm yağının bileşiminde % 49 kadar doymuş yağ asitleri, % 39 oleik asit, %10 linoleik asit bulunmaktadır. Palm yağındaki yağ asitlerinin bu dağılımı ile yağın dayanıklılığı için ideal bir kombinasyon oluşturmaktadır. Bu özelliği ile de palm yağı gıdalarda dayanıklılığı ve uzun bir raf ömrü sağlar.

 

Palm yağı daha çok tropikal bölgelerde yetişen palmiye ağacından elde edilen bitkisel bir yağdır. Ana üreticileri Malezya ve Endonezya olan palm yağının üretim oranı talep doğrultusunda giderek artmaktadır. Dünya çapında yılda yaklaşık 28 milyon tonluk üretimi ile en çok üretilen yağlar sınıfında soya yağından sonra ikinci sırada gelir.

 

EFSA’nın (Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu) verdiği rapora göre; palm yağının sağlık riski yok fakat bu yağın sıcaklığının sürülebilir çikolata haline gelirken 200 derecenin üzerine çıkıyor olması nedeniyle kanserojen madde ortaya çıktığını belirtmiştir. Yani bu bahsedilen zararlı maddeler 200 derecenin üzerinde yüksek ısı uygulanması ile meydana geliyor.

 

Aslında bu muhtemel toksik maddeler sadece palmiye yağında değil, ısıl işlem gören tüm bitkisel yağlarda meydana gelebiliyor. Yani rafine edilmiş yemeklik yağlar, yağ içerisinde kızartılan et/balık veya sebzeler, fırında pişirilen yemekler, kekler, kurabiyeler vb. düşünün. 200 derecenin üzerinde yüksek ısı uygulaması zararlı maddeler ortaya çıkabildiğini göstermektedir. Mümkün olduğunca kızartmalardan uzak durun.

 

Sonuç olarak lezzeti artırmak için besinleri ne kadar çok işleme tabi tutarsak riskleri o oranda artmakta. Günümüzde ucuz olduğu için kek, bisküvi, çikolata, sabun, deterjan, ve kozmetik ürünlerde yaygın kullanılan palm yağının farklı hastalıklar üzerindeki etkileri netleşmediği daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.Daha detaylı  araştırmalar çoğaldıkça daha net sonuçlar oluşacaktır.

Sağlıklı günler…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.