Orucun sağlık üzerinde birçok olumlu etkileri bulunuyor. Bunun için Ramazan’da vücudun dengesini korumak ve kilo alımını önlemek için sağlıklı beslenmek de önem taşımakta. Aksi takdirde halsizlik, baş dönmesi, bayılma hissi gibi sağlık problemleri oluşabilir. Ramazan ayında kilo kaybı da görülebilmekte fakat ancak bu kilo kaybının kas ve su ağırlığından olmaması için doğru beslenilmesi gerekir.   Birçok kişide de çoğu Ramazan’a ‘Kesin zayıflarım’ diye başlayıp kilonuza kilo ekleyerek bayram görülüyor. O zaman Ramazan’da kilonuzu korumak için sağlıklı beslenme önerilerine göz atalım:

 Özellikle sahura kalkılmalı ve mutlaka iftar yapılmalı. Özellikle sahur büyük önem taşıyor. Muhakkak sizleri susatmayacak şekilde beslenilmeli. Peyniri, yumurtayı, sebze, meyve, domates, salatalık türlerini tüketmeniz gerekiyor.

Günde ortalama 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji ihtiyacını karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vb. içmeye özen gösterilmelidir.

Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan 2 saat sonra ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Yemeğin hemen ardına meyve tüketmek yerine tercihinizi ara öğünden yana kullanın.

 

. Ramazan sürecinde şerbetli tatlılardan, hamur tatlılarından, hazır bisküvilerden uzak durmak en sağlıklısıdır. İlla ki tatlı tüketmek istiyorsanız tercihiniz az şekerli sütlü tatlılardan yana ve iftardan sonraki ara öğünde tüketmekten yana olsun. Tatlı tüketeceğiniz gün akşam yemeğindeki pilav/makarna hakkınızı tüketmeyiniz

Orucunuzu mutlaka su içerek açın. Zeytin, hurma gibi iftariyeliklerden tadımlık olarak aldıktan sonra yavaş yavaş 1 kase çorba tüketin. Ardından yemeğe biraz ara verin. Izgara olarak hazırlanmış biftek, tavuk veya balık, zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile iftarı tamamlayabilirsiniz. 

 

Yemek aralarında çatal, kaşığınızı bırakın, yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde besinleri tüketmeye özen gösterin.

 

 Özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılar; çok tuzlu veya baharatlı yemekler; sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, bal, kaymak ve gazlı içecekler uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıca kilo alma problemlerinden koruyacaktır.

 

Uzun süre açlık sonrası, mis gibi kokusuyla baştan çıkarıcı pide ve kahvaltılıkların tüketimini doyana kadar değil tadımlık yapmalıyız. Bunun için her akşam pide tüketmek yerine özel davetler için kendinize bir ödül verme alışkanlığı geliştirmek de yardımcı olabilir.

İftardan hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesefali yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olmak açısından yararlıdır.

 

Sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ve kabızlığın engellenmesi açısından önemlidir.

Eğer bir davetteyseniz istediğiniz yiyeceklerden azar azar tüketin fakat aşırıya kaçmayın.

Hayırlı ve Sağlıklı Ramazanlar

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.