Başta Toroslarda olmak üzere ülkemin bir yerinde rüzgar gülleri döndüğünde heyecan duyarım.

Doğa cenneti içinde yer alan bir orkestra ve koronun çalıp, söylediği ezgi eşliğinde samah dönerler.  Rüzgarın yönüne göre sağa, sola dönerler. Bir bakarsanız yönü değişir. Kendi içinde dönmeye başlarlar. Bir pervane gibi döndükçe coş olurlar. Rüzgar ne kadar eserse essin, o hep aynı ritimde döner.

 

Geçtiğimiz dönemde Mut ta Mağaras, Dağpazarı, Sertavul / Gökçetaş  Dağlarında dönerken izlemiştim. Bu yaz Silifke de kurulan Elmalı Rüzgar güllerini yakinen izledim. Kuşlar ötüyor, sincaplar, kargalar sesler çıkarıyorlar. Keçiler dolaşırken meliyor. Çobanlar keçileri tek, tek çağırıyor. Onlardan bir ses geliyor. yeni bir yayılım var sanıyorlar. Çobanın sesine koşuyorlar. Bir kaval sesi geliyor. onlar daha ahenkle dönmeye başlıyorlar. Meşe ağaçları, çam dalları hafiften sallanıyor. Bir hışırtı duyuluyor. Ardıç, andız hele tömbeki ardıçları onlara katılıyor. Bir turna sürüsü Kırtıl arasından geldiler, rüzgar güllerine bakarak Gökbelen vadisinden Çoğa Alanına doğru gittiler. Turnalardan gelen sesler vadide yankılandı. Kuşlar onlara eşlik ettiler.

 

Meltem esiyor gün batı esiyor, poyraz esiyor. Bir bakıyorsunuz Akdeniz den bir sis yekin ediyor. Sislerin arasında dönmeye devam ediyorlar. Hiç kimseye zararları yok. Çevre ile barışık.

 

Ama bir türlü lisanlarına yol vermiyorlar. Mağaras ta 14 rüzgar gülüne lisans vermişlerdi. O dönem ziyaret ettiğimizde,

“ 40 rüzgar gülü dönse bile santralimiz çalışır.  Önümüz açılmalı.  “

Baktık burada da 15 rüzgar gülüne lisans vermişler.  Onlar yorulmadan dönmeye devam ediyorlar. Daha çok kurulacak alan var. Hala istatistik direkleri veri vermeye devam ediyor.

 

Akdere de kurulu çimento fabrikasına elektrik veriyorlar. İçimiz biraz rahatlıyor. Acaba termik santralden kurtulduk mu ?

 

Acaba dağların tepelerine kurmaya devam etseler. Yani yenilenebilir enerjinin önündeki engeller bir kaldırılsa, o zaman nükleer santrale bile gerek kalmayacak. Ama dünya nükleer lobisi rüzgar, güneş santrallerinin önüne engelleri koydurmaya devam ediyorlar.

 

180 güneş günü Almanya , Avrupa ülkeleri güneşi yakalamaya devam ediyorlar. Ya biz 300 güneş günü olan ülkemizde, hala güneş teknolojisine yüksek vergiler uygulamaya devam ediyorlar. Oysa Avrupa teşvik üstüne , teşvik veriyor.

 

Silifke  Uşakpınarı, Işıklı, İmamuşağı mahalleleri sınırları içinde ( Geçirim- Işıklı yaylaları )  Elmalı Rüzgar Santrali ile ilgili bilgileri sizler için derledik. Aynen aktarıyoruz.

Bilgi dağarcıklarınızı biraz zorlayalım.

 

“Elmalı Rüzgar Enerji Santrali Mersin'in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesi bölgesindedir. Peker Enerji bağlı ortağı olan Hanay Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen santral 27 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 361. Mersin'in ise 12. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 91. büyük Rüzgar Enerji Santrali'dir. RES'te 15 adet Vestas rüzgar türbini kullanılmıştır. Elmalı RES ortalama 94.500.000 kilovatsaat elektrik üretimi ile 28.550 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir.

 

 Elmalı RES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 30.000 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

 

Kronoloji

23.09.2016 : Tamamlandığında 27 MWe güce sahip olacak Elmalı RES'in 9 MWe'lik kısmı devreye alındı.

08.03.2012 : EPDK, Peker enerji bağlı ortağı Hanay Elektrik Üretim A.Ş'ye Elmalı Rüzgar Santrali için 49 yıl süreli elektrik üretim lisansı verdi.

Elmalı hes  rüzgar gülleri

Kurulu Güç :    27 MWe Kurulu Güce Oranı :  % 0.0336 Üretim Kapasitesi :  94.5 GWh-yıl

Yıllık Elektrik Üretimi : ~ 95 GWh Türbin Markası :     Vestas Türbin Adedi :  15

Santralin Yeri : Mersin, Silifke İşletmeci Firma : Peker Enerji  Lisans No :        EÜ/3721-1/226 ”

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.