Bu meyveyi biliyor musunuz?

Bu meyveyi biliyor musunuz?

Bu meyveyi biliyor musunuz?

  


Adı çilek, sandal çileği

Ama öyle bildiğimiz ünlü Silifke Çileği değil, Bu çilek ağaçta yetişiyor ve bin bir derda deva.

Sandal ağacının meyvesi olan sandal çileğinden bahsediyorum.

 Hani bir çoğumuzun bilmediği fakat tattığı anda lezzetinden ve şifasından dolayı vazgeçmediğimiz meyve.

Bilinmeyen meyve son zamanlarda halkın gözdesi halini aldı. Öyle ki 1000- ila 2000 rakımlarda yetişmesine rağmen, insanlar bu meyvenin peşinde zirveye tırmanıyor.

Özellikle bağırsak tembelliği için iyi gelen bu sandal çileğinin halk arasında bilinen pek çok yararlı etkileri de var.

 Geçen yıl Uzuncaburç mevkiine doğru yol alıp fotoğrafladığımız sandal çileğini,  bu yıl ise dağ keçilerinin yoğun bulunduğu Hisar Dağı eteklerinden çekme ve tatma imkanı buldum. Dağ keçilerin ve  yaban hayvanlarının en sevdiği yiyecek olan sandal çileği bizlerinde sofralarında şifa olarak yerini aldı.

Oldukça yüksek ve sarp kayalıkların arasında yetişen sandal ağacındaki meyveleri toplamak ve çekim yapmak hiç te kolay olmadı diyebiliriz. Ağaçların dalları kayalıklardan aşağı doğru sarkarken, dalları da bir o kadar gevrek. Tutar tatmaz kırılıyor. Bu anlamda bu meyveyi yemek isteyenlerin çok dikkatli olması gerekir.

Meyvesinin lezzeti olarak ilgi görmesinin yanı sıra görselliği ile de dikkat çeken bu meyve Mersin bölgesinin yüksek kesimlerinde bulunabiliyor. Ormanlık alanları değil makilik alanları tercih eden bu ağacın meyvesi kırmızı salkım şeklinde kendini gösteriyor. Doğal ortamda yetişen bu sıradışı ağacın siz değerli okuyucularıma tanıtımını yapmaya özen gösteriyorum.  Çünkü ben denedim ve 2 yıl doktorların bile çözemediği bağırsak hastalığımı çözdü. Bu makalede  Sandal ağacının nerelerde yetiştiğini, hem de meyvesinin besleyici özelliklerini anlatmaya çalıştım. . Zevkle okumanız dileklerimle.  ATİKE CEYLAN KAÇAR


 





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36