Kolesterol Düşürücü Besinlerle Sağlıklı Günler

Kolesterol Düşürücü Besinlerle Sağlıklı Günler

Kolesterol Düşürücü Besinlerle Sağlıklı Günler

Özel Olbamed Hastanesi Diyetisyeni Sedef Özdemir, Kolesterol Düşürücü Besinlerle ilgili bilgi verdi.

“Kolesterol yağa benzeyen fakat tamamen yağ olmayan bir maddedir. Vücudumuzda kolesterol üretilmesinin yanı sıra hayvansal besinlerden kolesterol alırız. Bitkisel kaynakli besinler kolesterol içermez.  Beslenme programınızda yapacağınız birkaç değişikliğin kolesterol seviyeleri üzerinde etkisi büyüktür. Diyette yapılacak bu küçük değişikliklerin kolesterol seviyelerinde düşüşe, kalp sağlığını iyileştirecek gelişmelere yardımcı olabilecektir.

1.YULAF  

Yulaf ezmesi, kolesterolün ince bağırsak tarafından emilip engellenmesini sağlayarak kolesterolü düşürür.

2.KURUYEMİŞLER  

Ceviz, badem, fıstık gibi kuruyemişler aşırıya kaçılmadan yenildiğinde kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.  Günde 1 porsiyon dediğimiz 1 avuç kadar tüketebiliriz fakat mümkün olduğunca tuzsuz kuruyemişleri tercih edin.

3.KURUBAKLAGİL

 4. SAĞLIKLI YAĞLAR

Tüm yağlar kötü değildir. Zeytin, kanola, keten tohumu, ceviz, fıstık, susam yağları gibi iyi olanları seçmeniz gerekir. Bu yağlar kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcıdır.

5. BULGUR VE KEPEKLİ PİRİNÇ

 Tahıllar içinde en fazla kepekli pirinç ve bulgurda bulunan bitkisel steroller kanda kolesterol düzeyini düşürebilmektedir. Bulgur sadece kandaki kolesterolü değil trigliserit adlı kan yağını da düşürerek kalp için koruyucu etki yapmaktadır.

6. ZEYTİN               

Yüksek kolesterolü olan bir kişinin kırmızı et yemesinde önemli olan miktar ve sıklıktır. Haftada 1-2 kez yağsız olarak kırmızı et, 2 kez balık ve diğer kalan günlerde de tavuk, hindi  gibi beyaz etler ve kurubaklagil  de dengeli şekilde tüketilebilir.

Haftada 2 defa haşlanmış yumurta tüketebilirsiniz. Kolesterol sadece yumurtanın sarısında bulunmaktadır. Dilenirse yumurta beyazı da haşlanmış olarak kahvaltı sofranızda bulunabilir.

Sonuç olarak yüksek kolesterol içeriğine sahip kişiler yüksek miktarda çözünebilir lif içeren besinler tüketmeli, aktivite sıklığını artırmalı, kolesterol tüketimini azaltmalıdır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36