Silifke'de 'Sigaraya Hayır' eğitimleri

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 31 Mayıs’ta ‘Sigaraya Hayır’ diyor

Silifke'de 'Sigaraya Hayır' eğitimleri

Silifke Kaymakamlığı İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” etkinlikleri kapsamında ortaokul ve liselerde “Tütün ve Zararları” konulu eğitimler verildi.

“Dünya Tütünsüz Günü” etkinlikleri kapsamında Silifke İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Silifke anıt meydanı’nda “Sağlıklı Yaşam Aracı" ile stant açılarak vatandaşlar bilgilendirildi. Görevli sağlık personelleri tarafından vatandaşların yanı sıra ortaokul ve liselerde de öğrencilere yönelik eğitimler verildi.

Halkın bilgi ve bilinç düzeyi artırılması ve farkındalık yaratılmasını hedeflediklerini söyleyen İlçe Sağlık Müdürü Yüksel Eren, “ülkemizin dumansız hava sahası haline gelmesi için denetim ekiplerinin yanı sıra toplumun sağlıklı şekilde hayata devam etmeleri için eğitimlerimiz devam ediyor dedi.

İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunlar yer aldı; 4207 Sayılı Kanun kapsamında kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmıştır. Ülkemizin dumansız hava sahası haline gelmesinde denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlerin yanı sıra toplum olarak konuya duyarlılığımız da oldukça önemlidir. Ramazan ayını fırsat bilerek  bugünü  sigarayı bırakmak ve dumansız hayata başlamak için bir dönüm noktası olarak görebilir, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde sigarayı bırakarak  hayatınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz.

 

 “Dünya Tütünsüz Günü” her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli gündür. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir. Tütün kullanımı, birçok sağlık sorununa yol açan, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktörüdür. Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre “sigara içmek” dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara dumanı; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4.000 kimyasal madde içerir. Ayrıca tüm bu kimyasal ve zehirli maddelere ek olarak sigarada yüksek düzeyde bağımlılığa yol açan nikotin ve sigaranın tadını daha hoş hale getirmek, tüketicilerin sürekli sigara kullanımını sağlamak amacıyla eklenmiş olan birçok katkı maddesi yer almaktadır.

 

Sigara dumanı, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üze¬rinde olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Tütün kullanımı, doğum öncesi dönemden başlayarak, yaşamın bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, akciğer hastalıkları(KOAH, Astım, Kronik Bronşit vb.), kalp-damar hastalıkları gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik sağlık sorununa yol açmaktadır.   Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütün dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 20 milyon kişi sigara içiyor.  Her yıl yaklaşık 110.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Özellikle genç nüfus bu konuda çok büyük risk taşımaktadır. Türkiye’de erkek çocuklarda tütün kullanım oranı %20, kız çocuklarda %13 düzeyindedir

 

Pasif içicilik sonucu dünyada 1 milyar, Türkiye’de 21 milyon çocuk evde, işyerlerinde, halka açık yerlerde tütün dumanına maruz kalıyor. Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Bebek ve çocukların yanında sigara içmek; ani bebek ölümlerine, astım ya da solunum yolu enfeksiyonlarına, kulak enfeksiyonlarına, uyku bozukluklarına neden olmaktadır. Yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde ise kanser gibi hastalıkların gelişme riskini artırmaktadır.

 

 UNUTMAYIN!

Duman nedeniyle ortamda bulunan kimyasallar sigara içiminden haftalar ve aylar sonra da temizlenememektedir.

Pencerelerin açık olması, havalandırma sistemlerinin çalışması bu konuda çözüm değildir.

DSÖ her yıl 31 Mayıs gününe yönelik bir tema belirlemektedir. Bu yılın temel konusu, “Sigara ve kalp hastalığı” (Tobacco and heart disease) olarak açıklanmıştır. Günümüzde tüm dünyada insanların başlıca ölüm nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Tütün ürünlerinin kullanımı, koroner arter hastalığı, inme ve diğer damar hastalıkları için başlıca risk faktörleri arasında yer almakta olup; yüksek tansiyondan sonra kalp-damar hastalıklarına yol açan ikinci nedendir.

 

Sigara bırakıldığı andan itibaren, oluşturduğu sağlık riskleri gerilemeye başlamaktadır.

20. dakikada   : Kan basıncı ve kalp hızı normale döner.

8. saatte           : Kanda oksijen düzeyi normale döner.

24. saatte         : Karbonmonoksit vücuttan atılır, akciğerler temizlenmeye başlar.

48. saatte         : Nikotin vücutta saptanamaz.

72. saatte        : Nefes almak kolaylaşır.

2-12. haftada   : Dolaşım düzelir.

3-9. ayda        : Nefes darlığı ve öksürük azalır.

5. yılda           : Kalp krizi riski yarıya iner.

10. yılda          : Kalp krizi riski sigara içmeyenlerle eşitlenir ve akciğer kanseri riski

yarıya iner.

 

15.yılda: Felç riski azalır. 

Sigarayı bırakmak isteyen kişiler Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirileceklerdir. İlçemizde, Silifke Devlet Hastanesi’nde Polikliniklerimiz bulunmaktadır. Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır. Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş kişilere, sigara bırakma planı çerçevesinde belli aralıklarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibinin yapılması ağlamaktadır.

Sağlık Bakanlığı ile Yeşilay tarafından "Dumansız hava sahası" ihlallerinin yetkililere anında bildirilmesini sağlayan "Yeşil Dedektör" isimli akıllı telefon uygulaması geliştirildi. Cep telefonlarında ya da bilgisayarlara ücretsiz yüklenen 'Yeşil dedektör' uygulaması doğrudan Sağlık Bakanlığı'nın Alo 184 hattı ile bağlantılıdır. Bulunduğu mekanda sigara içildiğini gören vatandaş, cep telefonundan mekanın konumunu tek bir tuşla belirleyerek sigara içildiğine ilişkin ihbarda bulunacak. Sağlık Bakanlığının denetim sistemine düşen bildirimler, Sağlık Bakanlığı saha denetim ekibine ulaşıyor. Saha denetim ekipleri ise ihlal bildirimi yapılan mekâna ulaşarak denetimlerini ve gerekli işlemleri yapıyor.

 Dünyada ilk kez Türkiye'de geliştirilen uygulama Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylandı. DSÖ, uygulamanın sonuçlarını değerlendirdikten sonra sigara ile mücadele eden diğer ülkelere uygulamayı yaygınlaştırılacak.

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79