ÜCRETSİZ KANSER TARAMA TIRI SİLİFKE’DE

ÜCRETSİZ KANSER TARAMA TIRI SİLİFKE’DE

ÜCRETSİZ KANSER TARAMA TIRI SİLİFKE’DE

Türkiye’de iki Kanser tırından biri Silifke’de

 HABER: ATİKE CEYLAN

Mersin’in Silifke İlçesinde Türkiye’de sadece iki tane olan gezginci kanser tırı, Silifke’de hizmet vermeye başladı.  Tamamen ücretsiz olarak kolon, rahim ağzı ve göğüs kanserinde erken tanının önemine vurgu yapılan bu hizmette tüm Silifkeli kadınlar yararlanabilecek.

 Silifke Toplum Sağlığı Merkezinin Mersin ve Türkiye genelinde kanser taramalarında gösterdiği başarı sonucunda Silifke’ye getirilen Kanser tırı bir ay hizmet verecek. Köylerden ve tarlalardan kadınlar yine ücretsiz olarak otobüs ve minibüslerle getirilip taramalarının yaptırmaları sağlanıyor.

 Kanser tırını ziyaret eden Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, her bireyin kanserde erken tanının önemini anlaması gerektiğinin altını çizdi.

Kaymakam Cinbir, geçtiğimiz günlerde Silifke’ye gelen ve Anıt Meydanında Silifkeli kadınlara hizmet veren, kanser tarama tırı ‘ Pembe Prenses’i ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kanser Daire Başkanlığının "Pembe Prenses" adı verilen kanser tarama tırını ziyaret eden Kaymakam Cinbir, burada tarama yapan görevlilerin çalışmalarını inceledi ve Silifke Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Yüksel Eren’den bilgi aldı. 

Kaymakam Cinbir, erken teşhisin önemine değinerek ,’’ Sağlık Bakanlığı’nın sağlamış olduğu bu hizmet, Silifkeli kadınlar ve erkekler için güzel bir şans. Silifkeliler bu şansı iyi değerlendirmeliler. Erken teşhis hayat kurtarır. Tüm Silifkelilere Bugün Gel, diyerek taramalarını yaptırmalarını istiyoruz. Sağlık her şeyden önemlidir. Gördüğüm kadarıyla yoğun bir ilgi var. Yayla mahallelerinden tarama için gelecek olan vatandaşlarımız da temin edilecek  araç ile buraya gelip, taramalarını yaptırabilirler. Silifkeli vatandaşlarımızı sakın geç kalmayın, bugün gelin diyerek, kanser tarama tırına davet ediyorum.’’Dedi.

  10 günde üç ayrı kanser taramasında yaklaşık 700 kişi tarandı

 Yüksel Eren’in verdiği bilgiler arasında,”, Kanser Tarama Tırı ‘’Pembe Prenses’’ ‘ te  son 10 gün içinde yapılan taramalarda,  Rahim Ağzı Kanser Taraması 112 kişide,  Meme Kanseri Taraması 270 kişide, Kolon Kanseri Taraması 254 kişi olmak üzere toplamda şuana kadar yaklaşık 700 kadın ve kolon kanseri taramasında  tarama yapıldı.  Ayrıca kanser tırında kanser taramasının yanı sıra Obezite Eğitiminde 287 kişinin,  Kan Şekeri Sayısında ise 142 kişiye bakıldı.” Dedi.

Müdür Eren, “ Kolon kanseri taramasında kadın ve erkekler tarandı. Meme kanseri taramasında mamografi filmleri okunan 191 kadından 3 tanesinde kitle tespit edilip, ileri tetkik ve tedavi için üst merkezlere sevk edildiler. Ayrıca kolon kanseri taramasında şüpheli değerlendirilen 3 kişinin taramasından sonra ilgili vatandaşlarımız hastaneye yönlendirildi.  Rahim Ağzı kanseri ve meme kanseri taraması kapsamında tetkikleri merkezi raporlama sistemi ile Ankara’da değerlendirilen vatandaşlarımızdan Rahim Ağzı kanseri taramaları da değerlendirildikten sonra şüpheli değerlendirilen tetkik sahipleri ileri tetkik ve tedavi için ilgili merkezlere yönlendirilmeye devam edilecektir” dedi.

Ayrıca sadece dün yapılan taramalarda kanseri tarama 70 mamografi 33 rahim ağzı ve kolon kanserinde (kalın bağırsak)  60  kişinin taraması yapıldı.

Her geçen gün vatandaş daha da ilgi gösteriyor. Silifke’de kanser taramasına katılmayan kimsenin kalmaması için çalışmalarımız devam ediyor “ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36