Sağlıklı ve dengeli beslenme planı ile cilt yapınızın dengesini korumanız mümkün. Beslenme bütün sağlık kriterlerini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Doğru ve vücudun ihtiyaçlarına cevap verebilen bir beslenme şekli cildimizin güzelliğini de olumlu yönde etkilemektedir. Cilt güzelliğimizi etkileyen en önemli faktörler arasında beslenme, güneş ışınları, stres, sigara kullanımı, hava kirliliği, ozon gazının etkisi, elektromanyetik dalgalar yer alır. Ancak beslenme ve yaşam değişikliği ile bu süreç yavaşlatılarak uzun yıllar daha dinç ve genç bir cilde sahip olmak mümkün.

Bir de öyle güzel besinler var ki bunlar cildinizin dostu. İşte o süper besinler:

 

1.         Su: 

Eksikliği cildi çok etkiler ve canlılığını yitirir. Az su içen insanların cildindeki ilk semptom dudakların kuruması ve soyulması olur.  Günlük 30 ml/ kg su tüketimi ihtiyacı karşılamada yeterlidir.

 

2.         Ceviz ve badem :

Omega-3 sayesinde cildin elastikiyetini sağlar.  Hücre zarını güçlendirerek toksinlerin hücrelere girip tahribata yol açmasını engellemek için günde bir avuç tüketebilirsiniz.

 

3.         Fındık:

İçerdiği E vitamini sayesinde ciltteki foto-yaşlanmayı ve UV ışınlarının yarattığı tahribatı önlemede fayda sağlar. Ayrıca cildin nemlenmesine ve yumuşamasına da katkı sağlar. Özellikle günde 1 avuç fındık E vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılar. Yeterli ve sağlıklı yağ alımları sayesinde E vitamini alabilir ve cildinizi koruyabilirsiniz.

 

4.         Balık:

Özellikle ton balığı, somon gibi yağlı balıklar içerdiği çinko ve Omega-3 yağ asiti bakımından zengindir. Cildi nemli tutarak kurumanın olumsuz etkilerine ve güneş ışınlarına karşı korur.

 

5.         Ispanak:

A vitamini cildin kolajen sentezini arttırır, gergin olmasına katkı sağlar, su tutma kapasitesini yükseltir. Havuç, ıspanak, lahana, biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, mandalina, kayısı, mango bitkisel kaynaklardır. Bir insanın günlük A vitamini ihtiyacı 700-900 mikrogramdır. Bu ihtiyacı 1 orta boy mango ,  yarım kase ıspanaktan karşılamak mümkündür.

 

6.         Kivi :

Cilt sağlığında sebze ve meyve tüketimi son derece önemlidir. Özellikle de C vitamini ve bu yüzden kivide yüksek C vitamini içeriği sebebiyle  önemli besinler arasındadır. 100 gram kivide günlük ihtiyacınızı karşılayacak kadar C vitamini bulunur.  C vitamini serbest radikallerle savaşarak cildin gençleşmesine katkı sağlar ve nem verir. Bu yüzden kivi dışında portakal, mandalina, greyfurt, brokoli, maydanoz gibi gıdalar da tüketebilirsiniz.

 

7.Turuncu renkli sebze ve meyveler (Havuç, kuru kayısı, balkabağı, hurma)

Yüksek A vitamini içerikleri ile cilt dostu besinlerdir. Cildi ultraviyole ışınlarına karşı korur. Ayrıca kuvvetli antioksidanlara sahip olduğu için cildinizi kırıştırmaya sebep olacak serbest radikaller ile de savaşır.

8.Kefir:

Probiyotik özellikli kefirde cilt dostu bakteriler bulunur. Cildi hem iç hem de dış yönden düzenler ve onarır.

9. Zeytinyağı:

Omega-9 kaynağı olan zeytinyağı cilt sağlığı üzerinde olumlu etkilidir. Özellikle yaşa bağlı cilt kırışıklığından korunmada etkilidir.

10. Süt ve ürünleri:

Başta çinko olmak üzere zengin mineral içeriği sebebiyle sağlıklı cilt üzerinde etkilidir. Her gün ortalama 2-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmeyi ihmal etmeyin.

 

CİLT DÜŞMANI BESİNLER

         Fazla tuz içeren besinler (turşu, zeytin gibi)

         Şarküteri besinler  (salam, sosis, sucuk gibi)

         Şeker içeren besinler (kurabiye, çikolata, kek gibi)

         Mayonez ve diğer hazır soslar

         Mısır

         Patates

         Un

         Gazlı içecekler Sağlıklı günler

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.