1973 yılında başlayan festival devam ediyor. Bir ara adı Kültür Haftası olmak üzere kesintisiz 45 yıl geçti.

 

Silifke yöresinde yer alan Taşeli kültürünün yansıması, ortak paydası sergilendi. Ali Önder, Metin Merdol Kabal,  Av. Cahit Paker, Süleyman Sırrı, Feyyaz Bilgen, Sadık Avcı, Bayram Ali Öngel, Dr. Mustafa Turgut gibi belediye başkanları bu festivallerde yer aldı. Her biri katkı sundu, emeklerine sağlık. 

 

Festival Kent Konseyi Binasında (Mürüvvet Hanım Konağı ) ında Aliye Esin Apartmanı ve  Kaymakamlık lojmanı karşısında ,  karma resim sergileri açıldı. Saat 16.00  anıta çelenk koyma, akşam saat 20.00 de festival yürüyüşü yer aldı. Konuk gelen halk oyunları grupları yürüyüş  boyunca gösteri yaptılar. Festival alanında açılış konuşmaları sonrasında Manuş Baba, onu takip eden günlerde Onur Akın,Işın Karaca,Rubbato gibi sanatçıların konserleri yer aldı.

 

MİRZA Turgut ‘un Silifke Belgeseli , Silifke Türküleri Ses yarışması, Batırık Yarışması, Avcılık ve Atıcılık yarışması, Sil-Bel-Der Lütfi Vural Sanat Merkezi açılışı yapıldı. Festivale katılan Romanya, Litvanya, Ukrayna, Bergama, Arhavri, Gazi Antep, Kuzey Kıbrıs, Zellanda , Mezitli gibi halk oyunları grupları , Festival alanında ve Taşucu Festival alanında gösteriler yaptılar.

 

1969 yılında Taşucu Balıkçılık Festivali ile yörede festivalleri başlatan Doğa Savaşcısı rslan Eyce anısına 13 Mayıs Pazar günü Taşucu festival alanında bir gece düzenlendi. Gecede Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut ve Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Eyce birer konuşma yaptılar. Daha sonra Kuzey Kıbrıs, Ukrayna, Litvanya, Romanya, Arhavi , Mezitli ve Silifke Belediyesi Halk oyunları grupları gösteri yaptılar.

 

45 yıllık festivallere baktığımızda geniş komiteler ile katılımcıların çoğaldığı dönemlerde daha başarılı festivaller yaşandı. Son bir iki yılda belediye  dar çerçevede komiteler kurmayı tercih etti. Müzik , sanatçı kısımlarını organizatörler aracılığı ile temin etmeyi seçti.  Bunlar festivalin kalitesini düşürdü.

 

Her şeyden öteye, 45 yılda anfi tiyatrolar yapıp, festival alanları oluşturulamadı. Halk gösterileri ayakta izlemek zorunda kaldılar. İstanbul, Antalya, İzmir , Eskişehir, Kuş Adası gibi şenlikler örnek alınırsa o zaman daha başarılı festivaller yapılabilir.

 

Festival alanında gelenekselleşen yörük kültürü birkaç çadırlık bir alanda yer aldı. Çatak Köyü, Taşeli Eğitim ve Kültür Derneği, Yörük Türkmen Vakfı Silifke Temsilciliği, onun dışında Yer alan Stantlar bir panayır özelliği taşıdı.

 

Kabasakallı,  Kavak, Kıca, Işıklı, Tosmurlu, Mara  gibi yörük geleneklerini sürdüren yerleşim yerleri yerini almadığı görüldü. Köy Seyirlik oyunları, Tiyatrolar, operalar, korolar  yer alabilirdi.

 

Festival tarihine baktığımızda komitede 40- 50 kişi ve kurumun yer aldığını gördük. Festivalin yalnız belediye ile yapılması organizasyonlarda zorlukları da beraberinde getirmektedir.  Bir çok yer de oldğu gibi bu festivallerin bir vakıf kurularak ,bilimsel anlamında çalışmalar ile ileriki hedeflerine ulaşmasını sağlayacağına inanıyoruz. ( İstanbul, Adana, Antalya, İzmir gibi yerlerde bu tür yapılanma yer almaktadır.  O zaman finansman sorunu da az yaşanacaktır.

 

Festivalin kuruluş yıllarında okulların bitimi, yayla sezonu gibi unsurlar dikkate alınarak 20- 26 mayıs tarihleri belirlenmişti. Birkaç yıl seçim yasakları nedeni ile 20-26 haziran tarihlerinde yapıldı. O tarihlerde katılım daha fazla olmuştu.  Narlıkuyu, Susanoğlu, Arkum, Taşucu , Yeşil Ovacık gibi yerleşim yerlerinde bu günlerde yazlıkçılarında gelmesi ile daha fazla hareketlilik yaşanmaktadır.

Bu anlamda festival tarihin bir kez daha irdelenmesinde yarar olacağını düşünüyoruz.

 

Emeği geçenlerin katkı sunanların emeklerine sağlık. Daha güzelini yakalamak, Silifke müziğini, folklorunu en önemlisi kültürünü yaşatmak, yaymak en güzeli olmalı. Kültür kentleri listesine mutlaka alınmalı.

 





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.