44. Uluslararası Silifke Müzik Ve Folklor Festivali’nin Ardından

 

Dile kolay 44 yıl geçti. Festivaller yapıldı. O yıllar bütün ülkenin değişik yerlerinde de festivaller başlamıştı. İstanbul, İzmir, Mersin, Bursa, Silifke, Efes , Mut  ta festivaller yapılıyordu. Her biri yarış içinde idi. Daha güzelini, daha iyisini yapma.

 

Silifke bu festivaller içinde başarılı olanlardı. Ses getiriyordu. TRT, Alman, Japon, Hollanda TV. Geliyor, festivalleri ülkelerine taşıyordu.  Başarının altında yatan, komitelerin katkısı idi.  Ana Komite, İhtisas Komiteleri ve Gönüllüler.

 

İlçe Kaymakamı, Belediye Başkanı, belediye meclis üyeleri, bu işi bilen Kültür, sanat sahibi toplum önderleri.  İşte başlangıçta Kaymakam Hüseyin Doğan, belediye başkanı Ali Önder, muhalefet partisinin meclis üyesi Cavit Erden, Sayman Mal Müdürü, Halk Eğitimi Müdürü, Müze Müdürü, Gençlik Spor Müdürü, Silifke Lisesi Müdürü, Atatürk Ortaokulu, kız meslek lisesi Müdürü, sıralanıp giden geniş bir kadro yer alıyordu.

 

Ekim, Kasım ayında komite toplanıp, ön programı,  bütçeyi yapıyorlardı. Aralık ayı içinde taslak program ile Ankara nın yolu tutuluyordu. Ankara da sekretarya TRT den, Turizm ve Kültür bakanlıklarından gerekli randevuları alıyordu. Ocak ayı geldiğinde Kaymakamlık, Belediye, Bakanlıklardan bütçeye mali kaynak aktarılıyordu.

 

Silifke ve Taşeli yöresi kültürünün yansıması olacağı düşünülerek, yörenin folkloru tam olarak yansıması gerekiyordu. Mut Çukurbağ, Sarıkavak ,  Silifke nin Çatak, Kavak, Sarı Aydın, Çaltı Bozkır, Kabasakallı, Sarıcalar, Kırtıl, Sarı aydın  köylerinde yaşayan, yaşatılan halk kültür ürünleri seyirlik oyunlar, halk oyunlarından festivalde sergilenmesi için çalışmalar yapılıyordu.

 

Halk oyunları, amatör ses yarışmaları, tiyatro , bale gösterileri , çok sesli korolar, festival korosu, Adana, Mersin den gelen korolar hepsi yarış içinde festivale katkı sundular. Paneller düzenlendi, söyleşiler yapıldı. Çadır Oteli önündeki sahne, Belediye Kültür Merkezi çok etkinlere ev sahipliği yaptı.

 

TRT, Türk Folklor Kurumu , Kültür Bakanlığı Halk Kültürü araştırmaları  genel Müdürlüğü festivalin gönüllü komite üyeleri idi. Her biri üzerine düşen görevi yapıyordu. O dönemden katkı sunan fahri hemşerimiz İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Nail Tan, Hayrettin İvgin, Basri Balcı, Osman Atilla, Sadi Yaver Ataman Bedia Akartürk  ve isimsiz gönüllüler.

 

İşte 44 yıldır bu festivaller  yapılageldi. Festival korosu aylarca çalıştılar, Halk Eğitim, Müzik ve folklor derneği, Turizm Derneği Halk Oyunları grupları festivale katkı sundular. Her bir kuruluş gelen halk oyunları gruplarına rehberlik etti, ev sahipliği yaptı. Oteller, pansiyonlar, kurumların sosyal tesisleri kapılarını açtılar. O dönem için odalarını konukları ağırladılar.

 

TRT, Devlet Opera Balesi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası  müzik ve Folklor festivaline katkı sundular. Halk oyunları gruplarının yörelerden otantik yapıda olmasına dikkat edildi. Müzik dalında Türk Sanat Müziği, Halk Müziği, Klasik Batı Müziği, özgün müzikten sanatçılar geldiler, TRT saz sanatçıları festivalin amatör ses yarışmalarında eşlik ettiler. Zaman , zaman Adana Belediyesi Konservatuarı sanatçıları, Adana Musiki Cemiyeti de katkı sundular.

İşte sanatçı Sabahat Akkiraz 1975 yılında Adana ‘dan yarışmalara girip, amatör ses yarışması birincisi olan bir sanatçı oldu.

 

Bu yıl festival yapıldı. Güzellikler yer aldı. Daha güzel olması için işte tarihi süreçte olanları aktardık. Daha güzelini yapılması için kadroların daha geniş olması, ben olgusundan çok, biz olgusunu yakalanması ile daha başarılı sonuçlar almak mümkün.

 

İstanbul Uluslararası festivalini 1970 yıllarda kurulan bir vakıf yürütüyor. Bu işi bilen uzmanlar programı hazırlıyorlar. Uygulanıyor. Benzeri bir uygulama Silifke de yapılabilir. Müzik ve Folklor Vakfı kurularak bu festival yapılabilir. Başlangıçta yer alan tüm kurum ve kuruluşlar tekrar yer alır, nice kırklı yıllara doğru emin adımlar ile yürürüz.

Bu festival hepimizin olmalı, Kaymakamlık, Belediye, Kent Konseyi  ve gönüllü yer alacak tüm kurum ve kuruluşlar komite de yer almalı. Binlerce yıllık Kültür birikimi müzik ve folklorumuz daha ileri alanlarda yer almalı. Festival korosu, Kent orkestrası, sayıları binleri bulan Kent Korosu Silifke türkülerini , tarihi mekanlarımızda seslendirmeli. ( Uzuncaburç Anfi Tiyatrosu, kale eteklerinde yapılacak  bir amfi tiyatroda halkın rahatlıkla izleyebileceği mekanları oluşturmamız ) 

 

Yeni festival alanları oluşturuluncaya değin; Şehir Stadyumu, yeni Cumhuriyet alanı gibi yerler değerlendirilmelidir. Filanca esnaf, filanca kişi ne diyecekmiş, buna bakılmamalıdır. Bu festival bize miras kalmıştır. Bu mirasa sahip çıkmak tüm katmanların görevidir.

 

Festivalin kuruluşunda ve sonrasında emeği geçen Ali Önder, Cavit Erden, Özcan Seyhan, Ümit Güven, Oktay Yılmaz, Mustafa Arıcan , Zeki Kekeç ,  Kayhan Barlas, Hüseyin Doğan, Basri Balcı, Metin Merdol Kabal, Cahit Paker, Feyyaz Bilgen, Sadık Avcı,  Bayram Ali Öngel  , Dr. Mustafa Turgut ve 40 yıl emek veren katkı sunan fahri hemşerimiz İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Bedia Akartürk ile bu süre içinde katkı sunan Silifke kaymakamlarına teşekkür ediyoruz. Emeklerine sağlık. Yüreklerine sağlık.

 

Dileriz 45. Yılda daha geniş bir katılım ile bu festivaller yapılır. Layık olduğu yer de anlam bulur. Ekim ayı başında ; Festival gündemi ile Kent Konseyinde yapılacak bir toplantıda görüşmek dileğiyle.

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.