Başkan Noğay'dan "Ahilik Haftası" mesajı

Başkan Noğay'dan "Ahilik Haftası" mesajı

Başkan Noğay'dan "Ahilik Haftası" mesajı

 

MHP Silifke Silifke İlçe Başkanı Levent Noğay, 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan "Ahilik Haftası" dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu.

Başkan Noğay yazılı açıklamasında;" Esnaf ve sanatkarlar milli birliğimizin, kardeşliğimizin, toplumsal ahlak ve adalet ölçülerinin manevi kalkanı, emniyet duvarlarıdır. Esnaflık ahi geleneğinin, ahi kültürünün, ahi felsefesinin yaşayan ve yaşatılması gereken yüksek bir değeridir. Anadolu’nun vatanlaşmasında ahiliğin paha biçilmez bir pay ve katkısı vardır.

Ahilik doğrulukla içiçe geçmiştir. Sanat, ticaret ve meslek sahibi olan ahilerin, olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her tavırlarında güvenilir olması vazgeçilmez bir kuraldır. Sözünde durma ahilikten esnaf ve sanatkarlarımıza miras kalan tarihi bir ahlak ve terbiye kaidesidir.

Ecdadımız farklı sanat ve mesleklerin sırlarını öğrenirken, ahlaki esaslarla da bezenmiş; yani sanatın incelikleri, ahlakın ilkeleriyle eşzamanlı, eşanlı kazanılmıştır. Horasan’dan gelip Ahiliğin pirliğini üstlenen Ahi Evren’in mesajlarından, deyiş ve sözlerinden, Türk milletinin sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel düzenine verdiği muazzam destekten çıkardığımız sonuç da budur.

Milli ahlak, milli şuur ve milli kimlik konusunda yeri dolmaz hizmetleri geçen, milli duyguyu kamçılayarak, sosyal ve ekonomik ilişkilere manevi değer aşılayan, dahası huzur ve esenliği vaaz eden Hacı Bektaş Veli Ahiliğin duası, irşat makamıdır.

Esnaf ve sanatkarlarımızın yardımseverliği, misafirperverliği, dayanışma ve cömertliği baş tacı yapmaları Ahi kültürünün hala varlığına işarettir. Alçakgönüllü olmak bir esnaf mizacıdır. Erdemli davranmak bir esnaf karakteridir.

Ahilik Türk milletine alın teri ile geçinme, başı dik, özgüvenli ve minnetsiz yaşama şuuru kazandırmış, böylelikle muazzam ismini tarihe altın harflerle yazdırmasına dayanak olmuştur. Ahiler sayesinde güven hakim olmuş, milli ve manevi terbiye ekonomik ilişkilerin göbeğine yerleşmiştir. Bu itibarla esnaf ve sanatkârlarımız bizim için çok anlamlar ihtiva etmektedir.

İnsanı odak yapan Türk-İslam medeniyetinin bereket ve bütünlük kalesi hiç kuşkunuz olmasın ki, esnaf ve sanatkarımızdır. Dükkanını besmeleyle açıp şükürle kapatan esnafımıza hepimiz çok şey borçluyuz.  Esnaf olmadan büyüme olmaz. Esnaf olmadan zenginleşme, refah, bolluk hayaldir. Esnaf olmadan huzur ve sükûnetin tamir ve tesisi de imkansızdır." dedi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36