CHP’li Uçar, Muhtarların sorunlarını dinledi

"Muhtarlarımıza özlük hakları verilmelidir"

CHP’li Uçar, Muhtarların sorunlarını dinledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, Büyükşehir Yasasının ardından köy tüzel kişiliklerinin sona ermesiyle muhtarların özlük haklarının verilmesini ve yetkililerinin arttırılmasını istedi.

“Muhtarlarımız suç işlemeleri halinde 657 sayılı devlet memuru yasasından yargılanıyor fakat aynı özlük haklarından yararlanamıyor” diye konuşan CHP İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, “Muhtarlarımızın yetki ve yasal düzenlemelerinin genişletilmesi, köy tüzel kişiliklerinin yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor. AKP hükümeti muhtarlarımızı maaşa bağlayarak yetkilerini elinden alıp, köy tüzel kişiliklerini sona erdirmeyle yereldeki yönetimleri çıkmaza sokmuştur. Şimdi bu hatasını anlayarak Büyükşehir Yasasının getirdiği sıkıntı ve zorlukları sanki bir başkası getirmiş gibi kamuoyunda bir yankı uyandırmaya çalışıyor. Muhtarlarımızın özlük haklarına gelince de hiçbir çözüm bulamamaktadır. Şimdi hükümetin ve bu hükümetin temsilcileri olan AKP İl ve İlçe yöneticilerinin muhtarların bu sıkıntılarına çözüm üretmelerini istiyoruz. Muhtarlarımız işlerine geldiğinde 657 memuru gibi işlerine geldiğinde hiçbir yetkiniz yok statüsünde bırakılmamalıdır” dedi.

“CHP PROJELERİYLE YOL GÖSTERMEYE DEVAM EDECEKTİR”

CHP Milletvekili Kazım Arslan’ın muhtarların özlük hakkı sorunları ve muhtarlık hizmet yerlerinin giderlerine çözüm konusunda Meclis’e kanun teklifi verdiğini açıklamalarına ekleyen Başkan Uçar, “Kanun teklifinde binlerce muhtarın sosyal güvenlik primini devletin ödemesi önerildi. Milletvekilimiz Arslan, ayrıca, kanun teklifinde, emekli olduktan sonra muhtarlık görevi yapanlardan yüzde 10’luk sosyal güvenlik destekleme primi kesilmemesi gerektiğini belirtti. Tüzelkişiliğini kaybeden köy muhtarlıklarının bina sorunlarına da teklifinde yer veren Arslan, muhtarlıkların sabit giderlerinin devletçe karşılanmasının çözüm yolu olduğunu savundu. Teklif yasalaşırsa, büyükşehir olan illerde görev yapan muhtarların sosyal güvenlik destek prim kesintileri doğrudan İçişleri Bakanlığı tarafından yatırılacak, muhtarların eline geçen para SGK nedeniyle kesintiye uğramayacak. Büyükşehir olmayan 51 ilde ise, bu sosyal güvenlik primlerini İl Özel İdareleri yatıracak. İl Özel İdareleri, SGK’ya ödedikleri bu prim tutarlarını, takip eden ayın ilk günü İçişleri Bakanlığından talep edecekler. Ayrıca teklifinde, Bütünşehir Yasası’nın ardından tüzelkişilikleri kaldırılan, taşınmaz malları il, ilçe ya da büyükşehir belediyelerine devrolmuş mahallelerin kullandığı hizmet binalarının kullanım hakkının muhtarlıklara tahsisi ve bu sayede odasız, binasız muhtarlık kalmaması önerildi.

Milletvekilimiz Kazım Arslan, mahalle muhtarlıklarının hizmetle ilişkili olan su, elektrik, telefon, doğalgaz ve internet bedellerinin de İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanmasına teklifinde yer verdi” diye konuştu.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36