Açıkta Erik Hasadı Başladı

Can eriği diyarı Silifke’de açıkta hasat başlandı.

Açıkta Erik Hasadı Başladı

Kendini sürekli geliştiren Silifkeli Erik üreticileri Birliği üyeleri bu yılda örtü altında çıkardıkları eriğin ardından açıkta eriği de çıkartarak ilk hasadını yaptılar. Örtü altındaki eriğini kilosu 200 TL’den alıcı bulurken açıkta eriğin kilosu rekoltesinde artmasıyla 40 TL’ye düştü.

Özellikle AŞ eren kadınların ve çocukların ilgi gösterdiği can eriğinin fiyatının pahalı bulunmasına çözüm getiren üretici 100 gramlık kaselerde adedini 3-4 TL arasında satıyor.

Göksu Vadisi'nde üretici Faruk Doğan'ın bahçesinde açık alanda hasadına başlanan erikler, Ankara İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlere gönderiliyor.

Silifke Erik Üreticileri Başkanı Ali Şen, Kurucu Başkan Mustafa Göktaş ve Keben Mahalle Muhtarı Murat Temur, işbirliğinde geçen yıla oranla bir hafta erken hasadına başlanılan bölgedeki açıkta erikte ilk hasatta 1 ton ürün toplandı.

Silifke Erik Üreticileri Kurucu Başkanı Mustafa Göktaş, can eriğinin açıkta hasadına başlanmasının ardından kilosunun 25 ila 40 lira arasında olduğunu kaydetti.

Bu yıl ilçe genelinde 800 hektar arazide 8 bin ton erik hasadını yapmayı planladıklarını belirten Göktaş, erik hasadının Göksu Vadisi  köylerinde başladığını, erkenci can eriği olarak bilinen can eriğinin yavaş yavaş bütün sofralardaki yerini almasını bekliyoruz. İnşallah bu yılda erik üreticisinin yüzünü güldürür. Ben bütün üreticilerimize hayırlı bol bereketli ve kazançlı bir sezon diliyorum” dedi.

Normalde açık alanda hasadın Nisan ayında yapıldığını belirten Göktaş, "Bu yıl bir hafta gibi bir zamanda açıkta erik çıktı. Henüz örtü altında çıkalı 15 gün olmasına rağmen açıkta eriğimizde çıktı. Ürün güzel verim güzel tek endişemiz var. Ülkemizin bulunduğu ekonomik durum bizi endişelendiriyor. Ayrıca insanların panik halinde olması bizleri de etkiliyor. Vatandaş sokağa inmese bizler eriği satmakta zorlanırız endişemiz var. Ama biz umutluyuz.  Beklentilerimiz o ki önümüzdeki günlerde insanlarımızın normal duruma gelmesi ile pazarda ürünlerimizin rağbet göreceğini umuyoruz" dedi.

Erik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Şen ise, "Silifke'nin Göksu Vadisi'nde bugün itibariyle başladığımız eriğimiz üreticimize bol bereket getirsin dileklerimizi belirtiliyorum. Bu sene en büyük sıkıntımızın Pazar olacağından korkuyoruz. Büyükşehirlerdeki patlamalar bizi de etkiledi vatandaş sokağa çıkamadı. Verim güzel fiyatlar düşecek tüketicimiz alıp yiyebilecek fakat işte vatandaş sokağa inmeyince malımızda satılmayacak endişemiz var. Küçük küçükte olsa şuan malın geçen yıla oranla satışında sıkıntı yaşıyoruz ama bunun çözüleceğine inanıyorum. Ayrıca geçen yıllarda Rusya, Almanya gibi dış pazara gönderiyorduk, bu yıl ne olacak bir endişemizde bu nedendendir. Gayemiz  ve temennimiz vatanımıza bölgemize çiftçimize  erik sezonumuz hayırlı olur” dedi.

Üretici ve Keben Mahallesi Muhtarı Murat Temur ise, “Ben kendimde erik üreticisiyim. Bu sene kaygımız çok. Yaşanan patlamalardan hepimiz etkilendik ama biz yinede umutluyuz. Bereketli bir yıl olacağına inanıyorum. Bugün 1 ton ürün toplandı. Büyük şehirlerde yaşanan olayların bir an önce son bulmasını umut ediyor ve pazar sıkıntısının doğmadan bitmesini umut ediyoruz” dedi.


FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...  www.facebook.com/media/set/










Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79