Astım Mağarası hayran bırakıyor

Astım Mağarası hayran bırakıyor

Astım Mağarası hayran bırakıyor

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın başkanlığını yaptığı Mersin ve Çevresi Turizm Altyapı Hizmet Birliği’nin (METAB) katkılarıyla bulunduğu atıl vaziyetten kurtarılan Anamur’un Köşekbükü (Astım) Mağarası yeni yüzüyle dikkat çekerken, mağaranın eski halini bilenler, yeni hali karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

 

Köşekbükü yeniden canlandı

 

Mersin’in Anamur ilçesi Ovabaşı Mahallesi’nde yer alan ve 6 Ağustos 2012 tarihinde başlayan orman yangını nedeniyle çevresi tamamen yanan ve halk arasında Astım Mağarası olarak bilinen Köşekbükü Mağarası, yıllardır atıl vaziyette kaderine terkedilmişti.

 

Ancak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın birlik başkanlığını yaptığı Mersin ve Çevresi Turizm Altyapı Hizmet Birliği (METAB) kararıyla atıl vaziyette bulunan, tarihi ve turistik değeri ile Anamur’un değerine değer katan mağaranın restore edilmesi için METAB tarafından 500 bin TL’lik kaynak sağlandı. İlçe belediyesinin de destekleri ile Köşekbükü Mağarası, kilometrelerce yeni yol yapımı, çevre düzenlemesi, tesis içinin restore edilmesi (Taş yol) ve aydınlatma çalışmalarının ardından yeni görüntüsü ile kısa sürede dikkat çekmeyi başardı.

 

Verilen destekler ve yürütülen çalışmaların ardından bölge halkının ilgisini yeniden kazanan Köşekbükü Mağarası, gece-gündüz demeden yaz ve kış aylarında mağaranın methini duyan misafirlerini Anamur’a yakışan görüntüsü ile karşılıyor.

 

“Önceden yolu bile yoktu”

 

Köşekbükü Mağarası’nın bulunduğu bölgede yöresel ürün satışı yapan ve gerçekleştirilen düzenlemeler ile mağaranın yeni baştan yaratıldığını aktaran Halil Osman “Burası zamanında burası insanların develerle yaylaya gidip gelirken kullandıkları yermiş. Antik çağa dayanan rivayetler de var ama burayı bir çobanın bulduğu söyleniyor. Çoban kazara bu mağarayı buluyor. Bu mağarada farklı elementler var ve bu elementler mağara içerisinde sarkıtlarla yere süzülüyor, oluşan tepkime ile de ortaya farklı bir gaz çıkıyor. Yine rivayetlere göre bu gazlar da astım gibi hastalıklara iyi geliyor. Buraya gidip gelenler de burasının hastalıklarına iyi geldiğini söylüyor. Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyesi burayı yeni baştan yapmış. Yolları, çevre düzenlemesi, restorasyon yapılmış. Şimdi buraya geldiğiniz yol önceden yoktu. Mağaranın giriş kısmına taş yol yapıldı. Burhanettin başkanımız da geldikleri zaman bu yolu severek yürür. Meşhurdur bu yol, turistler çok fotoğraf çekinir. Daha önceden bu taş yol bile yoktu. Özellikle Anamur’un yerlisi bile çocukken gelmiş buraya. Ama şimdi gelip yeni halini görünce çok beğeniyorlar. Yıllardır gidip gelen turistler de buranın son halini görünce hayretle karşılıyor. Önceden mağaranın kapısında bir demir varmış, mağaraya giriş için gidip muhtarı bulup çağırmaları gerekiyormuş. Bir de burada çıkan yangında bölge neredeyse tamamen yok olmuş. Çok zarar görmüş. Ama yapılan çalışmayla burası eskisinden çok daha güzel şekilde hizmet veriyor. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” dedi.

 

Anamur’da ormanlık alan içerisinde yer alan Köşekbükü Mağarası, Roma Kralı Antiochus’un kızı Anna’nın astım hastalığını iyileştirdiği rivayeti ile 'Astım Mağarası' olarak anılmaya başlamış. Düzenli olarak her defasında 4'er saatlik zaman dilimleri içinde mağarada kalmak şartıyla astımlı hastaların şifa bulduğu iddia edilen mağara, 500 metreyi bulan bir derinliği, 18 derece sabit sıcaklık, yüzde 85 nem ve 162 milibar basınçla bölgede eşi bulunmayan bir yapıya sahip. Ayrıca metrelerce büyüklükteki sarkıt ve dikitleri ile dikkat çeken mağara içi, üç ayrı bölümden oluşuyor ve yapılan düzenlemeler ile mağaranın içinde her bölüm merdivenler sayesinde güvenli şekilde gezilebiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36