Çatıdan sofraya taze sebze!

Amsterdam’da bulunan Vermeer restoranı çatıda ürettiği sebzeleri müşteriye ulaştırıyor. Vermeer’in çatı bahçesinde sebzeler fideden ve bilgisayar destekli sulama ile üretiliyor.

Çatıdan sofraya taze sebze!

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’ın en ünlü restoranlarından Vermeer çatıda tarımın en başarılı örneklerinden birini veriyor. Restoranın baş şefi Chris Naylor’ın şehrin göbeğinde kurduğu çatı bahçesinde üretilen sebzeler toplanır toplanmaz, en taze haliyle müşteriye sunuluyor.

 

Sınırlı alanda yoğun üretim

Hollanda’nın toplam yüzölçümü 41,5 kilometrekare. Yani Türkiye’nin yalnızca 20’de 1’i kadar. Ancak ülkede sınırlı alanda çok yoğun bir tarımsal üretim var. Büyük ölçüde şehirleşmiş bir ülke olarak çatıda tarım uygulamaları yerel gıdayı mümkün kıldığı gibi ihracat ile diğer Avrupa ülkelerini de besliyor.

 

Bilgisayar destekli sulama

Vermeer'de kullanılan domates, marul, yeşillikler ve daha birçok sebze, restoranın baş şefi Chris Naylor’ın Amsterdam’ın göbeğindeki çatı bahçesinde üretiliyor. Naylor, fide olarak aldığı bitkileri modern tekniklerle yetiştiriyor. Bilgisayar destekli sulama programı uygulanan çatıya Hollanda merkezli sulama firması Visser de sponsor olmuş.

 

Her gün ürün taze alınıyor

Vermeer, yaklaşık yüzyıldır dünyanın en iyi restoranlarını seçip ödüllendiren Michelin Rehberi’nden yıldız almış. Mesai saatlerinin bir kısmında çatısındaki bitkilerle ilgilenen Naylor, “Buradan mutfağımıza her gün ürün sağlıyoruz. Böylece müşteriye ‘tazenin de tazesi’ bir yemek ulaştırmış oluyoruz” diyor.

 

Hollanda en büyük ikinci ihracatçı

Hollanda bugün ABD’den sonra dünyada tarımsal ihracat hacmi en geniş ikinci ülke. Ülke bu üretimi yalnızca 200 bin hektarlık tarımsal alanda başarıyor. Başarının temelinde Hollanda’nın tarımsal teknolojiyi en etkili şekilde kullanması yatıyor.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36