Doğru bilinen yanlış

Çam Kese Böceği

Doğru bilinen yanlış

Çam ağaçlarının Mart ve Nisan aylarında ibrelerinin yenmesi neticesinde kurumuş gibi görüntü vermesi konusunda bazı duyarlı vatandaşlarımızdan bilgi talebi gelmiştir. Çam Kese böceği kesinlikle ağacın ölümüne sebep olmazlar. Mart, Nisan aylarında kurumuş gibi görüntü veren ağaçlar Mayıs ayından itibaren tekrar yeşile bürünmeye başlar.

Çam Kese Böceği sırasıyla; ‘yumurta’, ‘larva’, ‘pupa’, ‘ergin’ evrelerinden oluşan bir yıllık yaşam döngüsüne sahiptir. Larva evresinde çam kese böceği tırtılları çam türlerinin ibrelerini yiyerek toprağa tırtıl olarak inmekte ve toprak altında 9 yıl kalabilmektedir. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak çam kese böceği ile mücadelede doğayla uyumlu biyolojik mücadele tedbirleri kullanmaktayız. Doğaya olan olumsuz etkileri nedeniyle kimyasal mücadele yapılmamaktadır.

Çam Kese Böceğinin yırtıcısı böcekçil kuşlar (Guguk kuşu vb.)  için can suyu havuzları yapılmaktadır. Kuş yuvaları yapılarak ormanlara asılmaktadır. Phyrx caudata’nın (kara sinek) üretimi ile Çam Kese Böceği tırtıllarına yumurta bırakması sağlanarak biyolojik mücadele yapılmaktadır.

Aynı şekilde Bölge Müdürlüğümüzün yırtıcı böcek üretim laboratuarında, her yıl ortalama 35000 adet, sadece çam kese böceği tırtıllarını yemek suretiyle beslenen Calosoma sychopanta üretilerek çam kese böceğinin yoğun olduğu sahalara salınması suretiyle biyolojik mücadeleye devam edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:
Çam Kese Böceği
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79