Nazara karşı inanç ‘Çaltı dikeni’

Nazar, Ortadoğu kökenli bir inanış.

Nazara karşı inanç ‘Çaltı dikeni’

Nazar, Ortadoğu kökenli bir inanış.

Gözlerden iletilen kötü enerji olduğuna inanılan nazar, elbette bilimsel olarak tespit edilmiş değil. Ne var ki, bin yıllardır inanılan bir şey olduğu için; çeşitli toplumlarda çeşitli biçimlerde hikayelere, efsanelere ve elbette koruyuculara konu olmuş. Nazar, toplumumuzda çok sık dile getirilen bir şey. Özellikle başarılı insanları çekemeyen insanlar tarafından nazara maruz kalacağına inanılır. Kimileri ise, nazarın isteyerek değil, istemeden de “değeceğine” inanır.

Üst üste gelen ve ardı arkası kesilmeyen talihsizlikler yaşandığında ise, ister eğitimli ister eğitimsiz; ister şehirli ister köylü olsun toplumumuzda hemen herkes nazar değdiğine ikna olur! Öyle veya böyle nazara karşı halk arasında çözüm olarak inanılan pek çok şey bulunuyor. Bu satırları okurken sizinde aklınıza geliyordur eminim nazara karşı bildiğiniz bir yöntem. Bunlardan bir tanesidir çaltı.. çaltı dikeni. Çaltı çiçeği. Benim son günlerde sık sık karşılaştım bu bitkinin nazara faydası olduğuna inanılıyor: Çaltı dikeni faydaları ,çaltı dikeni nedir ,ne işe yarar aslına bakarsanız bazı dağ ve deniz bölgelerinde yetişen ufak bodur ağacın çiçeği. Olaya böyle bakarsak evet bir bitki ve dikeni, dikenli dalların uçundaki çiçeği. Ama bir çok vatandaş nazara karşı iyi geldiğini inanarak, gerek dikenli dalını iş yerine asıyor, gerekse tohumlarından tespih yapıyor gerekse çiçeklerini aracı ve evinin bir köşesinde barındırıyor. Nazar değmesin diye çaltı giliği dışı örülüp cepte taşınır. Çocukları koruması için beşiklere tesbih dizilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hrun 4 ay önce

Evet çaltı tikeni nazara karşı koruma saglayabilir. Bitki ful diken oluşturmakta evrkmsel anlamda korunmak üzere gelişmiş bir bitkidir ve bu bitkiyi metafizik anlamda düşündügün de koruyucu bir enerjinin bitki gövdesini dikenlendirdigi varsayılabilir koruma güdüsü olmayan bir enerjinin bitkisinde diken olmaz niye olsun fuk dikenden ibaret çaltı ise nazardan koruyabilir yalnız nazarda degil negatif dnerjiyide temizleyebilir

banner36