Nesli tehlike altındaki şah kartal ve turnaya özel takip

Nesli tehlike altındaki şah kartal ve turnaya özel takip

Nesli tehlike altındaki şah kartal ve turnaya özel takip
 Türkiye'de nesli tehlike altında bulunan kuşlardan şah kartal ve turnalar, hem halkalama yöntemiyle hem de vericilerle izleniyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, Türkiye'deki kuşları tanımak ve hareketlerini takip etmek, türlerin devamlılığı bakımından önem taşıyor.

DKMP de devamlılığında sorun yaşanan türlerin takibi için çeşitli cihaz takip sistemlerini kullanıyor. Kurum, söz konusu türlerden şah kartal ve turnaların izlenmesi için halkalama ve verici takma çalışması yürütüyor.

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından şah kartalı "hassas" olarak nitelendirilen "kırmızı" listede tutuluyor. Doğu Avrupa, Türkiye, Rusya ve Kazakistan'da üreyen bu türün Türkiye'deki popülasyonunun 50-80 çift olduğu tahmin ediliyor.

39 yuva bulundu

Göç etmeyen bir şah kartalı popülasyonuna sahip Türkiye, türün korunmasında özel bir yere sahip bulunuyor. Bu nedenle hazırlanan koruma eylem planları kapsamında türle ilgili veri toplamak üzere verici takma çalışması gerçekleştiriliyor.

Şah kartal için 2017, 2018 ve 2019 yıllarında Macaristan ile iş birliği protokolü çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmada, Bolu, Çankırı, Çorum, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Konya, Ankara ve Eskişehir'de uygun yerler gözlemlendi ve toplamda 39 yuva bulundu. 2018 yılında 8 şah kartala uydu vericisi takıldı.

Geçen yıl Macar uzmanlarla tekrarlanan çalışmalarda da 3 yeni şah kartal yuvası bulunurken bunlardan 1 yavruya daha verici takıldı. Ayrıca 2 yeni yuvadaki 3 bozkır kartalı yavrusuna aynı işlem uygulandı.

95 turnaya halka takıldı

Turnalara tüm dünyada yaygın olarak rastlanıyor. Türkiye'de üreyen turnaların ise yaygın turnanın bir alt türü olduğu düşünülüyor. Bu nedenle türün korunması açısından Türkiye'nin çalışmaları önem taşıyor. Türkiye'de üreyen "Anadolu dağ turnası" alt türünün 25-40 çift olduğu tahmin ediliyor.


 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36