OLBAMED HASTANESİ KENDİNİ AŞIYOR

OLBAMED HASTANESİ KENDİNİ AŞIYOR

OLBAMED HASTANESİ KENDİNİ AŞIYOR

”OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) CERRAHİSİ ve DİĞER BİR ÇOK OPERASYON OLBAMED’DE”

Bu haftaki sağlık köşemizde obezite hastalarının sorunun ele aldık  ve Olbamed Hastanesinde göreve yeni başlayan Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Doğan Erkal’a ve tedavisini konuştuk.

 Doktor Doğan, hastanedeki yenilikler ve ne tür operasyonlar yapıldığı konusunda bizi bilgilendirdi,

Obezite polikliniğinde ”obezite (şişmanlık) problemi olan hastalara uygulamaya başladığımız mide küçültme (tüp mide ), ameliyatsız mide balonuyla birlikte,kapalı anti reflü operasyonları,kapalı safra kesesi,guatr önemli operasyonların yanı sıra diğer birçok cerrahi operasyon basarıyla gerçekleştirilmektedir” ifadesinde bulundu.

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) NEDİR?

Op.Dr.Doğan Erkal,Dünya Sağlık Örgütü’nün obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlar,morbid obezite ise hastalık derecesinde şişmalık olarak tanımlanır diyor. 2015 yılı verilerine göre dünyada 700 milyon insan obezite, 2,3 milyar insan ise fazla kilolu. Türkiye de ise kadınlarda nüfusun yüzde 44,2 si erkekler de ise yüzde 25,2 si obez.

DİYET İLE KİLO VERMEK MÜMKÜN MÜ?

Morbid obezseniz, ilk yapmanız gereken durumun ciddiyetini kabullenmek ve zaman kaybetmeden tıbbi yardım almaktır. Morbid obezlerin diyet ve egzersiz yapmaları durumunda dahi kalıcı olarak kilo kaybetme olasılıkları %2’ler düzeyindedir,diğerleri verdikleri kiloları bir şekilde geri almaktadır. Obezite cerrahisi, morbid obeziteyi kalıcı olarak ortadan kaldıran tek ve en etkili tedavi yöntemidir.

 

Obezitenin Nedenleri

Obezite sebepleri hakkında bilgiler veren Op. Dr.Doğan Erkal şunları söyledi. Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları,genetik yatkınlık, yetersiz fiziksel aktivite, eğitimdüzeyi, hormonal ve metabolik etmenler, genetik etmenler, psikolojik problemler, nörojenik bozukluklar, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, sigara- alkol kullanma durumu, kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.), doğum sayısı ve doğumlar arası süre, ameliyat sonrası hareketsizlik, sedanter yaşam”

OBEZİTE NELERE YOL AÇAR?

Obezite yalnızca görsel estetik bir sorun değildir. Obezite önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra ikinci nedeni olarak kabul edilmektedir. Şeker hastalığı(diyabet), kalp krizi, kalp yetmezliği, felç (inme), safra kesesi taşı ve hastalıkları,pankreas hastalıkları,  bazı kanserler ( kadınlarda meme, yumurtalık, erkeklerde kalın barsak kanseri gibi), uyku apne sendromu, eklem hastalıkları ve cilt enfeksiyonu ve benzeri birçok hastalıklar için önemli bir risk etkenidir. Bu nedenle  son  yıllarda  obezite bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

 

OBEZİTE ARTIK TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIK

Dr.Doğan Erkal Obezite cerrahisinde kullanılan bir çok yöntem var dedi ve ekledi;” Ancak dünyada ve ülkemizde genel olarak tüp mide ameliyatı yapılmaktadır. Bunun dışında tüp mide ameliyatı olması riskli hastalarda ameliyatsız mide balonu da tercih edilmektedir.” dedi.

 

MİDE KÜÇÜLTME,TÜP MİDE (SLEEVE GASTREKTOMİ) AMELİYATI

Tüp mide ameliyatı hakkında bilgiler veren Op. Dr.Doğan Erkal, “ Tüp mide ameliyatında midenin çıkışı olan pilordan yaklaşık 4-6 cm kadar mide tarafından başlanarak özel aletler yardımı ile mide içerisine yerleştirilen bir katater yardımı ile mide ile yemek borusunun birleştiği yere kadar midenin tüp haline getirilmesi işlemidir. İşlem sonrası midenin yaklaşık %75-80’lik kısmı çıkarılmış olur. Bu ameliyatta midenin iştah hormonu (Ghrelin hormonu) salgılayan fundus kısmı da tam olarak çıkarıldığı için hastanın ameliyat sonrası iştahı azalır.  Hem bu mekanizma hem de mide hacminin küçülmesine bağlı alınan kalori miktarının azalmasıyla birlikte hasta fazla kilolarını vermeye başlar.Tüp mide ameliyatının yaklaşık olarak 1-1,5 saat sürdüğünü ifade eden Dr.Doğan Erkal ameliyat sonrası 3 gün hastanede yatan ve diyet eğitimi verilen hastaya  kullanacağı ilaçlar anlatılır ve taburcu edilir. Belli aralıklarla takip edilir.” dedi.

Tüp Mide Ameliyatında Riskler

Her cerrahi girişimde risk olduğu gibi obezite cerrahisinin de risk taşıdığını belirten Op. Dr.Doğan Erkal “ Günümüzde tıbbi aletlerde ki teknolojik gelişmeler, artan cerrahi deneyim sayesinde obezite cerrahisinin ilk başladığı yıllara göre komplikasyon oranları oldukça düşmüştür. Hastaların morbid obezite nedeniyle karşı karşıya kaldıkları hayati riskler göz önüne alınırsa obezite cerrahisinin riski%0.1-0.3( binde 1—3 ) gibi kabul edilebilir düzeydedir.” dedi.Hastanın morbid obezite ölüm riski 40 yasından sonra % 0.14-17 ( binde 14-17 ) gibi operasyon geciren hastaların ölüm oranı ile karsılaştırıldığında yüksek bir orandır.

AMELİYATSIZ MİDE BALONU

 Ameliyatsız olarak uygulanan mide balonu konusunda bilgiler veren Dr.Doğan Erkal “ İşlemin amelyatsız bir şekilde hastanın kısa süreli uyutularak hiçbir şey hissetmeden, endoskopik olarak ve yaklaşık 15 dakika için de gerçekleştiriliyor. Mideye yerleştirdiğimiz balon hava ile şişiriliyor ve 6 ay süre ile midede  kalıyor ve 6 ayın sonunda yine ameliyatsız endoskopik olarak cıkartılıyor” dedi. Bu süre içinde hasta fazla kilolarının yüzde 30-60’nı kaybediyor,belli aralıklarla da uygulanabiliyor ifadesinde bulundu.

REFLÜ NEDİR?

Dr.Doğan Erkal,halk arasında reflü olarak bilinen gastroözefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin  ve asidinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanıyor. Ülkemizde her 5 kişiden birinin sorunu olan bu hastalık, oluşturduğu yakınmalarla yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebiliyor. Öyle ki hasta gece yüksek yastıkta yatmak zorunda kaldığı ve öksürük krizleri nedeniyle rahat uyuyamadığı için güne yorgun başlayabiliyor. Hiç beklemediği bir anda ani mide gazı çıkışları veya ağız kokusu yüzünden sosyal hayatında zor anlar yaşayabiliyor.

REFLÜ NE ZAMAN AMELİYAT GEREKTİRİR?

Op.Dr.Doğan Erkal, reflü hastalarının ne gibi durumlarda ameliyat olması gerektiğini şöyle anlattı bizlere;İlaç tedavisine rağmen hastanın yakınmaları geçmiyorsa, yemek borusu içinde doku hasarı saptanmışsa, kanserleşmeye doğru giden doku değişimleri varsa, hasta sürekli ilaç kullanmak istemiyorsa, mide fıtığı eşlik ediyorsa reflünün ameliyatla tedavi edilmesi gerekir.

 



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36