Şifa kaynağı pekmez kazanlarda

Şifa kaynağı pekmez kazanlarda

Şifa kaynağı pekmez kazanlarda

 

Silifke'de üzümler toplanarak, pekmez kaynatılmaya başladı.

 

 HABER: ATİKE CEYLAN

Silifke ve yayla mahallelerinde üzümlerden pekmez yapımı tüm hızıyla sürerken, bayanlarda kış ayı için pekmez günlerinin başladığını söylediler.

 Pekmezin yapımında büyük emeği ve katkısı olan bayanlar, pekmezleri kazanlarda kaynatarak kıvamına getiriyorlar. Üreticiler, bağlardan topladıkları üzümlerinden yapılan pekmezin evlerin mutfaklarında yerini alacağını kaydetti.

 Yıllardır üzüm pekmezi yaptıklarını ifade eden  üreticiler, “Kış aylarında soğuklarda pekmez yenildiğinde üşümeyiz. Pekmez enerji veriyor. Çocuklarımız hasta olmasın diye sabahları pekmez içiriyoruz. Kan yapıcı özelliği var. Nefes darlığı ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir” dedi.

 Üreticiler,  pekmez yapımını şöyle anlattı: ''Üzüm salkımlarını önce iyice bol suyla yıkarız. Sonra çuval içerisine katılan üzümleri ayaklarımızla ezerek şırasını çıkarırız. Şıranın içerisine pekmez toprağı ilave ederek kazanların içerisine koyarak kıvamına alana kadar kaynatırız. Kazan ateşin üzerinden alınarak kapların içerisine konur. Pekmez kazandan alınınca delikli kepçe ile savrularak köpüğü elde edilir. Bu köpük orada bulunanlar tarafından yenir. Komşulara da dağıtırız.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79