Silifke’de bin 400 rakımda sofralık üzüm hasadı başladı

Silifke’de bin 400 rakımda sofralık üzüm hasadı başladı

Silifke’de bin 400 rakımda sofralık üzüm hasadı başladı

 

 

23 Eylül 2021 , PerşembeBu haber 4 defa okundu.

 

 

Silifke’de bin 400 rakımlı Gündüzler Mahallesi’nde sofralık üzüm hasadı başladı.

 

Silifke’de 8 bin 100 dekarlık alanda üzüm üretimi yapıldığını belirten Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun,“Silifke genelinde 16 bin ton üzüm rekoltesi beklenilmektedir. İlçemizde genellikle yer bağcılığı yapılmakta çok az miktarda ve çoğunlukla bahçe kenarlarında olmak üzere telli terbiye sistemi kullanılmaktadır. İlçemizde genel olarak sofralık, şıralık şaraplık ve kurutmalık üzüm üretimi yapılmaktadır.  Yaklaşık olarak 5 bin dekarlık bir alanda sofralık üzüm çeşitleri, 2 bin dekarlık bir alanda şıralık şaraplık ve bin 100 dekarlık bir alanda ise kurutmalık olarak üzüm üretimi yapılmaktadır. Sofralık çeşitleri Alfonse, Namrun, Yalova incisi, Göküzüm, Toros Karası, Razaki çeşitleri, şıralık şaraplık olarak; Patkara, Aküzüm, Öküzgözü, kurutmalık olarak; Kişniş üzüm çeşitleri yetiştirilmektedir. Aküzüm, Göküzüm, Patkara ve Kişniş üzümü yöreye özgü çeşitlerdendir. İlçemizde Organize Sanayi Bölgesinde şarap yapımı konusunda faaliyet gösteren bir adet tesis bulunmaktadır. İlçemizde sofralık üzümlerde dekar başına verim sofralık üzüm çeşitlerinde 2 bin 500 3 bin kilogram olurken, kurutmalık üzüm çeşitlerinde 400 kilogram verim alınabilmektedir. 4 kilo yaş üzümden 1 kilogram kuru üzüm alınmaktadır” dedi.

 

YOL PROBLEMİ NEDENİYLE SATIŞLAR DÜŞÜK

Üzüm üreticisi ve Gündüzler Mahalle Muhtarı Mahmut Yel ise, “Ağustos 20 sinde başladığımız üzüm hasadı ekim ayının 20’sine kadar sürüyor. Yollarımız iyi olmadığı için müşteri çekemiyoruz. Zor oluyor. Topladığımız üzümleri tozlu yollardan götürüyoruz. Üzümümüz kaliteli, ancak tüccarları buraya çekemiyoruz. Üzüm hasadımız Mahallemizden uzak olduğu için müşteri çekemiyoruz. Yollarımız yapılırsa daha iyi olacağına inanıyorum. 2000 bin ton üzümüz var. 4 çeşit sofralık, 10 çeşit kurutmalık üzüm hasadımız var. Susuz doğal ortamda yetişiyor. Satışlarda sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlarımız sofralık3, 3 lira 50 kuruş ve 4 liradan giderken, meysuluk 1 lira 60 kuruş ile 1 lira 70 kuruştan gidiyor. Yollarımız yapılırsa daha kaliteli olacaktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79