Üç aylar Regaib kandiliyle başlıyor

Üç aylar Regaib kandiliyle başlıyor

Üç aylar Regaib kandiliyle başlıyor

İslam dünyasında mübarek kabul edilen ve on bir ayın sultanı ramazanın da içerisinde yer aldığı üç aylar, Bu akşam Regaip Kandili’yle başlayacak.insanların dini hayata daha çok yöneldiği üç aylara, bu sene 7 Nisan (1 Recep) Perşembe akşamı Regaip Kandili ile girilecek.

Hz. Peygamber’in “Allahım, Recep ve Şaban ayında bizi bereketlendir, Ramazan ayına ulaştır” duasıyla anlattığı, rahmet, bereket ve mağfiret mevsimi olarak nitelendirilen üç aylar, bu yıl Regaip Kandili ile başlayacak. Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, bu yıl üç ayların başladığı ilk güne denk geldi.

 

İlçemiz Müftüsü Emin Yüksek, Üç aylar 8 Nisan Cuma günü, Recep ayının 1’inde başlayacak. Ramazan ayı ise 6 Haziran 2016 Pazartesi günü başlayacak. Müslüman halkımız tarafından “Üç Aylar” olarak isimlendirilen, yeni bir mânevî mevsime girmiş bulunuyoruz.

Bu üç aya dinimizde son derece önem verilir; Müslümanlar adeta bu ayları iple çeker ve bu ayları değerlendirmek için azami gayret gösterirler. “Mübarek üç aylar” diye bilinen aylar bu şekilde hiçbir kaynakta yer almamasına rağmen Müslüman toplumlarda özel bir yeri vardır. Şüphesiz bu durum “onbir ayın sultanı” diye anılan Ramazan Ayı’nın çekim kuvvetinden dolayıdır. İslamî-Hicri takvimin 7. ve 8. ayları olan Recep ve Şaban”ın diğer aylar arasında fonksiyonları Ramazan”dan önce gelmeleri ve böylece hazırlık dönemi olmaları hasebiyledir.

 

Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, “Recep Allah”ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümetimin ayıdır” (Buhârî) buyurmuşlardır. Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve Şâban aylarında oruç tutmuşlardır. Recep ayı girdiğinde de, “Allah”ım, bize Recep ve Şaban”ı mübarek kıl ve bizi Ramazan”a ulaştır” (Keşfu”l Hafa) diye dua etmiştir.

 

Bu üç ayda ayrıca Regaip Kandili, Berat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Ramazan ayındaki farz orucun yanısıra Rasululah, Recep ve Şaban aylarında da Müslümanları oruç tutmaya teşvik etmiştir. Hz. Aişe  bir rivayetinde bu konuda şunları söyler: “Rasulullah senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu: Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.” (Müslim) Bu vesile ile tüm Müslüman kardeşlerimizin ve Silifke halkının Perşembe’yi  Cumaya bağlayan gece idrak edeceğimiz Regaib Kandilinizi ve mübarek üçaylarınızı şimdiden tebrik eder tüm İSLAM alemine hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan temenni ediyorum” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36