“Umudu Ol” Yardım Gemisi dualarla Somali’ye Uğurlandı

Un, şeker, ilaç ve çocuk maması yüklü 13 bin tonluk Sebat adlı yardım gemisi, Mersin Taşucu Limanı’ndan törenle uğurlandı. Somali'nin bütün bölgelerine gidecek yardımlar 3 milyon kişinin bir aylık gıda ihtiyacını karşılayacak.

“Umudu Ol” Yardım Gemisi dualarla Somali’ye Uğurlandı

 

Un, şeker, ilaç ve çocuk maması yüklü 13 bin tonluk Sebat adlı yardım gemisi, Mersin Taşucu Limanı’ndan törenle uğurlandı. Somali'nin bütün bölgelerine gidecek yardımlar 3 milyon kişinin bir aylık gıda ihtiyacını karşılayacak.

 

 HABER: ATİKE CEYLAN

Kızılay tarafından Ramazan’da Somali, Yemen ve Sudan’a gönderilecek olan üç yardım gemisinden ilki olan Sebat, Mersin Taşucu Limanı’ndan törenle uğurlandı. Uğurlama törenine Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Genel Sekreter Hüseyin Can, AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, il protokolü katıldı. Ayrıca Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ve ilçe protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

“Muhabbet ve dostluğumuzu da gönderiyoruz”

 

Açlık çeken, kuraklıktan ve iç savaştan dolayı her gün binlerce insanın öldüğü Afrika'ya Türkiye'deki kardeşlerinin bir gemi dolusu sadece erzak değil muhabbet ve dostluğu da gönderdiğini anlatan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, geçen yıl da Mersin'den Gazze'ye ramazanda insani yardım gönderildiğini hatırlattı.

Nisan ayında Somali'de olduğunu anımsatan Kaynak, “Türkiye'nin ay yıldızlı bayrağını gören ve Türk Kızılayı'nın bu kırmızı hilalini gören insanların yüzünde oluşan sevinci, coşkuyu görmelisiniz. Çünkü dünyada sadece o coğrafyaya gidip, kendilerini sömürmek için değil, bir şeyler vermek için gelenin Türkiye, Türk Kızılayı, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olduğunu bilen milyonlar var” dedi.

 

Kaynak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de 260 bin insan ölürken, Somali'ye eşini ve çocuklarını alıp gittiğini ve çadırlara, naylon evlere girip oradaki masum Somalili çocukları kucaklayıp gönül kapılarını açtığını anımsattı.

Türkiye'nin başı sıkışan herkesin gönül rahatlığıyla el uzattığı, gönül rahatlığıyla sığındığı bir ülke olduğunu vurgulayan Kaynak, "Allah'a şükürler olsun. Bütün bunları bize yaptıran güç aslında milletimizin desteği." ifadelerini kullandı.

 

‘MİLLETİMİZ VE DEVLETİMİZ HER DÖNEMDE HAMİYET SAHİBİ OLMUŞTUR’

 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yardımlaşmanın, dayanışmanın, kardeşlik ruhunun daha bir anlam kazandığı mübarek ramazan gününde Somali'ye insanı yardım götüren Sebat adlı gemiyi uğurlamak için bir araya geldiklerini belirtti.

Elvan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde pek çok alanda sebat ettiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: "Türkiye mazlum ve mağdur milletlerin yanında olmakta sebat ediyor. Onların yardımına koşmakta, onlarla aynı acıyı ve sevinci paylaşmakta sebat ediyor. Küresel zulme, küresel adaletsizliğe, küresel açlık ve sefalete karşı hakkın yanında, adaletin yanında, vicdanın yanında, kardeşliğin yanında olmakta sebat ediyor. İnsani olan her konuda hakkın sesini 'Kim ne diyecek' demeden, dengeler adına hareket etmeden dile getirmekte sebat ediyor. Bu Türkiye'nin gönül yüceliğidir. Bu milletimizin büyüklüğü, engin gönüllü olmasıdır. Bu devletimizin hamiyet ve vicdan eksenli bir politika izlemesidir." Elvan, geminin anlamlı bir yükü olduğunun altını çizerek, "Milletimiz ve devletimiz her dönemde hamiyet sahibi olmuştur. Elindekini paylaşmaktan, ihtiyaç sahibinin rengine bakmadan, inancına bakmadan, hangi coğrafyada yaşadığına bakmadan ihtiyacına koşmaktan bir an için geri durmamıştır. Bu gemi sadece ihtiyaç malzemesi veya gıda malzemesi taşımakla kalmıyor aynı zamanda milletimizin de gönül yüceliğini taşıyor." dedi. Konuşmaların ardından gemi katılımcılar tarafından Somali'ye uğurlandı.

 

1 MİLYON ÇOCUK YETERSİZ BESLENİYOR

 

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ise, törende yaptığı konuşmada, “Afrika'nın boynuzu” denilen Doğu Afrika ile Yemen'in ağır bir açlık ve kuraklık kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, yaklaşık 20 milyon insanın bu durumdan etkilendiğini söyledi.

 

Bu krizden etkilenen 15 ülke arasındaki Somali, Yemen ve Güney Sudan'ın en ağır duruma sahip olduğunu vurgulayan Kınık, mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Umudu ol" diyerek büyük bir insanlık hareketi başlattığını hatırlattı. Kınık, bugün bu iyilik hareketinin ilk basamağı olan 13 bin tonluk insani yardım malzemesini taşıyan geminin Somali'nin başkenti Mogadişu'ya uğurlanacağını belirtti. Somali bölgesinde 6,2 milyon insanın ağır açlık çektiğini, 1 milyon çocuğun ağır açlık nedeniyle beslenme bozukluğu hastalığıyla boğuştuğuna dikkati çeken Kınık, “Maalesef bunların 200 bin tanesi ölümün kıyısında. Hemen bir hafta sonra yardım gitmezse ölecek olan binler var” dedi.

 Genel Başkan Kınık, Sebat gemisine benzer 2 geminin daha hazırlandığını, bundan sonraki geminin Yemen'e gideceğini ve ilaç tıbbi malzemelerle birlikte, un, şeker gibi gıda malzemelerini taşıyacağını da kaydetti.

 Gemilerin içerisinde taşınan yük Türk Kızılayı Somali Delegasyon Başkanlığı, Somali Kızılayı ve yerel yetkililerin işbirliğiyle ülke geneline dağıtılacak. Yardım malzemelerinin ülke içindeki lojistiğine TİKA destek verecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36