Avokado, çiftçilerin yeni gözdesi olma yolunda..

Avokado, çiftçilerin yeni gözdesi olma yolunda..

Avokado, çiftçilerin yeni gözdesi olma yolunda..
 Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü organizesinde, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM ) Üretme ve İşletme Bölümü Başkanı Süleyman Bayram, Silifke Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda çiftçileri bilgilendirdi. Toplantı şehitler anısına Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

Silifke topraklarının bereketli olduğunu belirten Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yusuf Gün  Silifke'mizin toprakları her mevsimde yetişebilecek meyve ve sebzenin ana merkezi konumunda, çok özel ve güzel bir konumda bulunuyoruz. İlçe tarım Müdürlüğü olarak her zaman çiftçilerimizin yanında oluyoruz, olmaya devam edeceğiz. Üreticilerimiz daha fazla para getirecek ürünler yetiştirmek istiyor. Avokado ülkemizde mevcuttu ama son dönemlerde daha da fazla popüler oldu ve insanlarımız tarafından tercih edilir hale geldi. Silifke'de Avokado bahçeleri kurulma aşamaları, ürünlerin yetiştirilmesi, bakımı, piyasaya sürülmesi gibi konularda bilgi sahibi olacağız. Toplantıda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Avokadonun üreticiler ve çiftçiler için yeni bir kazanç kapısı olduğunu belirten Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM ) Üretme ve İşletme Bölümü Başkanı Süleyman Bayram "Avokado Türkiye'ye ilk olarak 1970 yılında geldi. İlk etapta ABD'nin Kaliforniya eyaletinden Fuerte, Hass, Bacon ve Zutano olmak üzere, dört önemli ticari çeşit getirilmiş olup  Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzce Antalya ve Alanya koşullarında 1969-1983 yılları arasında yapılan deneme üretiminde bu dört çeşidin bölgeye adapte olabildiği ve çeşide özgü karakterleri gösterebildiği tespit edilmiş ve bu çeşitlerin ticari yetiştiriciliğinin yapılabileceği sonucu elde edildi. Bugün üretimin önemli bir kısmı Antalya ve Mersin'de yapılıyor. Muğla ve Hatay'da da üretimi var. Dünya genelinde 4 milyon ton üretim yapılıyor. Türkiye yolun çok başında görülürken,  Şili, Meksika, Brezilya gibi Latin Amerika ülkeleri üretimde başı çekiyor. Meksika ilk sırada olurken bu ülkeyi Şili ve  ABD izliyor. Avrupa'da ise İspanya bu alanda birinciliğini sürdürüyor.

ÜRETİM YAYGINLAŞMALI

Sözlerine devam eden Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM ) Üretme ve İşletme Bölümü Başkanı Süleyman Bayram, "Avokado meyvesini yetiştirmek o kadar zor değil. Fidan dikimleri genelde Mart ve Nisan aylarında yapılıyor. Hasat ise Kasımda başlıyor, türüne ve çeşidine göre Haziran ayma kadar sürüyor. Bu meyvenin en ilginç özelliği ağacında uzun bir süre durabilmesi. Avokado olgunlaştıktan sonra piyasa da hemen satıldığı için çiftçiler tarafından tercih edilmeye başladı.  Silifke'de de avokado bahçeleri var ama yeterli değil, bir an önce çiftçilerimiz avokado bahçesi kurup  yetiştiriciliğe başlayıp kazanç elde edebilirler." dedi.

SAĞLIK KAYNAĞI BİR MEYVE

Avokadonun tüketimi, çok sayıda doktor  ve uzman tarafından tavsiye edildiğini belirten Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM ) Üretme ve İşletme Bölümü Başkanı Süleyman Bayram,"Avokado sağlık üzerinde olumlu etkisi olan besinler için söylenen 'fonksiyonel gıda' tanımlaması altında yer alıyor. Avokado meyvesi, antioksidan olarak bilinen A, C ve E vitaminlerince oldukça zengin. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu meyvenin tüketimi her geçen gün artıyor" dedi.

Konuşmalar sonunda üretici ve çiftçiler soru sorarak bilgi aldılar.

Toplantıya Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Zayim, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yusuf Gün, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM ) Üretme ve İşletme Bölümü Başkanı Süleyman Bayram,  Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Ziraat Mühendisleri, üreticiler ve çiftçiler katıldı.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36