Başkan Seçer, Silifke İlçesi’ne Bağlı Mahalleri Ziyaret Etti

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Silifke İlçesi’ne bağlı Hüseyinler, Canbazlı, Keşlitürkmenli ve İmamlı mahallelerini ziyaret ederek vatandaşlarla buluştu.

Başkan Seçer, Silifke İlçesi’ne Bağlı Mahalleri Ziyaret Etti

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Silifke İlçesi’ne bağlı Hüseyinler, Canbazlı, Keşlitürkmenli ve İmamlı mahallelerini ziyaret ederek vatandaşlarla buluştu.

Başkan Seçer, 2014’te yürürlüğe giren Bütün Şehir Yasası’nın büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyeleri arasında karmaşalara sebep olduğunu vurgulayarak, “Birçok muğlak konu var, halabirçok yoruma açık konu var. Yeni düzenlemeler yapmak lazım. Bu gidişat ilerde çok daha büyük kaoslar yaratır” dedi.

Başkan Seçer, büyükşehir belediye başkanları olarak geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları toplantıda konunun gündeme geldiğini belirterek, “Deneyimli Büyükşehir Belediye Başkanları arkadaşlarımız temsilci olarak oluşturulan komisyona dahil oldu ama partimize ait büyükşehir belediye başkanlarını bugüne kadar henüz çağıran olmadı. Belediyeler birliğinin burada tabii ki etkin olması gerekiyor. Ama arzu edilen bir işbirliği sağlandı diyemem. Mutlaka bir taslak, arkasına bir kanun teklifi mutlaka hazırlandı. Ama bu tamamen merkezi yönetimin değerlendirmesi sonucu hazırlandı”diye konuştu

Metro, otobüs alımı, katkı kavşaklar, katlı otopark, köprüler ve yeni güzergahların açılması gibi birçok konuda Kamu İhale Kurumu engeline takıldıklarını belirten Başkan Seçer, “Muhtelif yollar bizde.Bir yandan yapalım bir yandan da yeni açacağımız bulvarları geniş caddeleri bu ihale kapsamında yaptıralım istedik. Ama ne hikmetse kamu ihale kurumu biraz sıkıntılı, yani çok rahat değiliz açıkçası. Bu bizden mi kaynaklanıyor yoksa başka şeyler mi düşünmek lazım vatandaşların takdirine bırakıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, hafta sonları kentin farklı ilçelerinde yurttaşlarla buluşarak sorunları yerinde inceliyor, vatandaşların taleplerini dinliyor. Başkan Seçer, ziyaretlerini Silifke İlçesi’ne bağlı Hüseyinler, Canbazlı, Keşlitürkmenli ve İmamlı mahalleleriyle sürdürdü.

Vatandaşlarla hizmetler üzerine konuşan Başkan Seçer, kırsal mahallerde yaşanan en büyük sıkıntıların başında yol ağları konusundaki yetki karmaşası geldiğini belirtti. 2014’te yürürlüğe giren Bütün Şehir Yasası’nda yoruma açık noktalar olduğunu kaydeden Seçer, ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirecekleri yatırımlarda sürekli Kamu İhale Kurumu’nun engeline takıldıklarını vurguladı.

“Kırsalda yol konusu bizim için öncelikli ve çalışmalar çok güzel gidiyor”

Başkan Seçer’in ilk durağı Hüseyinler Mahallesi oldu. Seçer’e ziyaretlerinde siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve belediye bürokratları da eşlik etti. Hüseyinler Mahallesi’ndeki toplantıda konuşan Başkan Seçer, TÜİK’in verilerine göre zenginle fakir arasındaki farkın en fazla olduğu illerin başında Mersin ve Adana’nın geldiğini belirtti. Mersin’de yaşayan insanların paylaşmayı bildiğini kaydeden Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da kentte yaşayan fakiri, yoksulu, mağduru, kadını, çocuğu, yaşlıyı ve ihtiyaç duyan herkesi koruyup kolladıklarını belirtti.

Başkan Seçer, Mersin’in tarımsal üretimi yoğun kentlerden birisi olduğunu, bu kapsamda üreticinin kaliteli yollara ihtiyacı olduğunu, bunu da hızla gerçekleştirdiklerini vurguladı. 2014’te yürürlüğe giren yasayla İl Özel İdaresi’nin görev alanındaki yollardan bir kısmının ilçe belediyelerine, bir kısmının da Büyükşehir’e bağlandığını kaydeden Seçer,  “Bizim sorumluluğumuzda olan yerleri eğer bozuksa bizim yapmamız lazım. Hiç yapılmamışsa yeni yol açmamız lazım. Sürekli orada rahat seyahat edilebilir bir yol haline getirmemiz lazım. Çünkü buralar üretici bölgeler. Meyve-sebze hassastır. Traktörün üzerinde, pikabın üzerinde, kamyonun, kamyonetin üzerinde o malı götürürken hoşafı çıkmaması için düzgün yol olacak. Arazi yolları en büyük sorun. Kırsalda yol konusu bizim için öncelikli ve son birkaç aydır da çalışmalar çok güzel gidiyor” dedi.

“Bu güzergahların çoğu bize ait güzergahlar değil”

Silifke ziyaretini Canbazlı, Keşlitürkmenli ve İmamlı mahalleleriyle sürdüren Başkan Seçer, buralarda da vatandaşların taleplerini dinledi. Vatandaşlara MESKİ’nin yatırımlarından, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden, tarım üreticilerine yapılan katkılardan bahseden Seçer, gün sonu bir değerlendirme yaptı. Seçer, belediye başkanlığının sokakta yapılması gerektiğini, mahalle ziyaretleriyle de sorunları yerinde görüp, daha akılcı ve isabetli kararlar alabildiklerini söyledi.

Başkan Seçer, bölgedeki sorunların başında yol ağları sorununun geldiğini ifade ederken, kendilerine iletilen yol taleplerinin büyük bir kısmının ilçe belediyelerine ait yollar olduğunu belirterek,  “Bölgemizin sorunlarının başında yol geliyor. Çünkü geniş ve üretici bir bölge. Kendi yol ağınızda olan, olmayan 10 bin kilometre bir yol güzergahından bize talepler geliyor. Bu Büyükşehir Belediyesi’nin güzergahı ya da ilçe belediyesinin, orman yolu ya da arazi yolları fark etmiyor. Muhtarlarla, vatandaşla toplantılarda dikkatimi çeken bir husus var. Bizden talep edilen yol yapım, yama, sathi kaplama, asfalt, her ne ise bu güzergahların çoğu bize ait güzergahlar değil. Önemli bir kısmı ilçe belediyelerine ait yerler. Ya onlar tarafından henüz yapılmamış ya da tartışma konusu olan yollar var”diye konuştu.

“Bu gidişat ilerde çok daha büyük kaoslar yaratır”

2014’te Bütün Şehir Yasası’nın yürürlüğe gitmesiyle bazı yol ağlarının ilçe belediyelerinin bazılarınınsa Büyükşehir’in sorumluluk alanına dahil edildiğini ancak yetki karmaşaları yaşandığını belirten Seçer,“Birçok muğlak konu var, hala yoruma açıkbirçok konu var. Yeni düzenlemeler yapmak lazım. Bu gidişat ilerde çok daha büyük kaoslar yaratır. Şimdi biz bu mevcut görev alanımız içerisinde belirli kaynaklar aktarılarak belediyeyi yönetmeye çalışıyoruz. Bize belirli kaynaklar aktarılıyor. Alın bunu, kaynakları kullanın, belediyenizi yönetin diyorlar ama bir diğer taraftan ilçe belediyeleri de aynı şekilde kaynak alıyorlar. Şimdi bu kaynaklar kullanılması gereken alanlara kullanılmadığı zaman görev sorumluluğu içerisinde olmayan alanlara biz Büyükşehir’ler müdahale ettiğimiz zaman, o zaman o kaynaklar niye oraya aktarılıyor? Biz burada kaynak açısından yetersiz kalabiliyoruz. Yani farklı bir model uygulanmalı. Ya bizim yetkilerimiz artırılsın ya ilçe belediyelerinin yetkileri artırılsın ya kısıtlansın ya sadece Büyükşehir olsun” ifadelerine yer verdi.

“Arzu edilen bir işbirliği sağlandı diyemem”

Söz konusu yasadaki yoruma açık konuların önemli sorunları da beraberinde getirdiğini ve büyükşehir belediye başkanları olarak geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları toplantıda da konunun gündeme geldiğini kaydeden Başkan Seçer, “Deneyimli Büyükşehir Belediye Başkanları arkadaşlarımız temsilci olarak oluşturulan komisyona dahil oldu ama partimize ait büyükşehir belediye başkanlarını bugüne kadar henüz bir çağıran olmadı. Belediyeler birliğinin burada tabii ki etkin olması gerekiyor. Ama arzu edilen bir işbirliği sağlandı diyemem. Mutlaka bir taslak, arkasına bir kanun teklifi mutlaka hazırlandı. Ama bu tamamen merkezi yönetimin değerlendirmesi sonucu hazırlandı. Pek Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin bu konuda görüşleri değerlendirilmedi diyebilirim ama aslında böyle konuşulmuştu, böyle olması gerekiyordu”dedi.

“Kamu ihale kurumu biraz sıkıntılı, çok rahat değiliz açıkçası”

Başkan Seçer, bazı ihaleler de Kamu İhale Kurumu’nun engeline takıldıklarını da vurguladı. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’nı güçlendirdiklerini ve Forum Katkı Kavşağı’nın yanı sıra 3 tane daha katlı kavşak yapımı, köprü yapımları ile 4. Çevreyolu’nda 1,5 kilometrelik güzergah açacaklarını belirten Seçer,“Yine bu ihale kapsamındaydı. Muhtelif yollar bizde.Bir yandan yapalım bir yandan da yeni açacağımız bulvarları geniş caddeleri bu ihale kapsamında yaptıralım istedik. Ama ne hikmetse kamu ihale kurumu biraz sıkıntılı, yani çok rahat değiliz açıkçası. Bu bizden mi kaynaklanıyor yoksa başka şeyler mi düşünmek lazım vatandaşların takdirine bırakıyoruz. Yani ihale şartnamesi hazırlıyorsun. İnce elliyorsun sık dokuyorsun, her türlü ayrıntıyı düşünüyorsun, bazı boşluklar varsa ya da eksikler varsa ihale sürecinde zeyilnamelerle bunu gideriyorsun. Bizim verilmeyecek hesabımız yok, bizim sakladığımız gizlediğimiz bir şey yok. Bunu ben haykırarak söylüyorum. Vatandaşın her kuruşu benim için değerli. Ben en ucuz malı, en kaliteli malı almak isterim ya da hizmeti almak isterim. Bunda bir beis yok. Benim bu konuda da hiçbir endişem de yok. Hani derler ya; çiğ yemedik karnımız ağrımıyor. Mesele o değil işlerimiz yürümüyor. Sürekli böyle bir demokrasinin kılıcı gibi kapıda asılı acaba kamu ihale kurumunda ne olacak, dönecek mi”ifadelerine yer verdi.

“Birçok ihale yenilenmek zorunda kaldı”

Başkan Seçer, 73 otobüs ihalesi için yine Kamu İhale Kurumu’nun sonucunu beklediklerini, bozulan Metro ihalesini yenilediklerini ve bir ay içerisinde yeniden çıkacaklarını söyledi. Ayrıca Tevfik Sırrı Gür Lisesi önünde yapılacak katlı otopark ihalesine de yeniden çıkacaklarını belirten Seçer, “Birçok ihale yenilenmek zorunda kaldı. Şu anda üstüste ihaleler yapıyoruz ama bu ihale bizim için önemliydi, farklı bir değerlendirme yapmış kamu ihale kurumu ve iptal etmiş. Tabi yeniden ihaleye çıkacağız. Zaman kaybediyoruz buda bizi biraz üzüyor. Ama bunların üstesinden geleceğiz” diye konuştu.

“Bu süreçler bizi sıkıntıya sokuyor ama biz mümkünse hızlandırmak istiyoruz”

Başkan Seçer, İmamlı ve Keşlitürkmenli’de kendisine 1/5000’lik planlarla ilgili sorular yöneltildiğini de belirtti. Seçer, konuyla şunları söyledi:

“Silifke’de de bu çalışma var. Mersin merkez 2. Etap da var. Aydıncık da, Erdemli’de var. Birçok bölgede 1/5000 binlik planın çalışmaları zaman alıyor. Kurum görüşleri; kurumlarda işler zaman zaman sekteye uğruyor. Bu süreçler bizi sıkıntıya sokuyor ama biz mümkünse hızlandırmak istiyoruz. Bazı bölgelerde komple bir plandan ziyade yani genel bir Silifke örneğini vereyim; bölgesel bazı çalışmalar gerekebiliyor ya da çok ihtiyaç duyulan alanlar var. Bize kurum görüşlerinde sıkıntı yaratmayacak hatta kurum görüşü gerektirmeyen alanlar var. Daha çok onları önceliyoruz ve çok daha hızlı yapalım en azından oralarda artık imar sorunu kalksın hemen ardına çünkü 1/1000’lik uygulama planlarının yapılması gerekiyor. Şu anda gündemde olan Mersin merkez 2. Etap Akdeniz bölgesini ilgilendiren plan, 2.Etap 1/5000’lik ardından 1/1000’lik uygulama planı.”

Başkan Seçer, belediyede mali disiplini sağladıklarını söyledi

Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nde göreve gelmeden önceki son 6 ayda bazı kargaşalar yaşandığını, bunun da belediye kadrosunu etkilediğini kaydetti. Sıkıntıların tamamını düzeltmeye başladıklarını vurgulayan Seçer, öncelikle bir mali disiplin sağladıklarını ve daha önce belediyeye satış yapmak istemeyen esnafın şu an belediyenin kapısını aşındırdığını söyledi. Belediyede önemli tasarruflar da sağlayarak daha önce yüzde 1 kırımı olan akaryakıt alımını şu an yüzde 13,4 kırımla aldıklarını, yıllık 150-160 milyon liralık akaryakıt tüketimini baz aldıklarında önemli rakamlardan söz ettiklerini belirtti. Başkan Seçer, belediye gelirlerini önemsediklerini ve öz gelirlerini artırma yoluna gittiklerini de sözlerine ekledi.

Başkan Seçer, tarıma ve Silifkeli üreticilere desteklerini anlattı

Mahalle ziyaretlerinde vatandaşlara tarımsal üretime yaptıkları destekleri anlatan Başkan Seçer, geçtiğimiz günlerde Tarsus’ta 328 üreticiye 12 bin 500 incir fidanı dağıttıklarını, bu yıl içerisinde Silifke de dahil olmak üzere toplam 100 bin lavanta fidesi dağıttıklarını söyledi. Seçer, lavanta fidesi dağıtımını gelecek yıl 250 bin adede çıkartacaklarını belirtti. Ayrıca Silifkeli üreticilere avokado üretimi için destek sağlayacaklarını, bunu çeşitli bitki ve meyvelerle de destekleyeceklerini söyledi. Seçer, hayata geçirecekleri yeni projeyle 60 aileye küçükbaş hayvan dağıtacaklarını, bunlar arasında Silifke’deki üreticilerin de yer aldığını vurguladı. Bu yıl 60 kilometre dağıtımı yapılan sulama borusu desteğinden de Silifke’deki üreticilerin yararlandığını belirten Başkan Seçer, ayrıca farklı alanlarda alet-ekipman desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79