İnşaat Sektörüne Yönelik Seminer

İnşaat Sektörüne Yönelik Seminer

İnşaat Sektörüne Yönelik Seminer

Silifke TSO ’Da İnşaat Sektörüne Yönelik Mesleki Yeterlilik Belgesi Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” kapsamında düzenlenecek eğitimlerin tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.     

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya;  İl  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Melek Özgen , Silifke İşkur  Merkez Müdürü  Mustafa Devecioğlu, İnşaat Sektöründe faaliyet gösteren oda üyesi Müteahhit firmalar ve çalışanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Başkan Nurettin  Kaynar yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan tebliğ ile 48 meslek dalında artık işverenlerin belirtilen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanları çalıştıramayacağını dile getiren Kaynar, 1 Ocak 2017’den itibaren cezai müeyyidelerin başladığının altını çizdi.

 Konunun inşaat sektörü için önemine dikkat çeken Kaynar, “İnşaat sektöründe çalışanların önemli bir kısmı söz konusu mesleki yeterlilik belgesine sahip değil ve bu da çalışma hayatında önemli sıkıntılara neden oluyor. Mesleki Yeterlilik Merkezleri ile bu sıkıntılara çözüm bulunmaya çalışılmaktadır.

Bilindiği üzere 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ile “Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde “MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ” Zorunluluğu getirilmiştir.

Başlangıçta 40 meslek dalı için uygulanan belge zorunluluğu 48 e yükseltilmiştir. İleriki yıllarda bütün teknik meslekleri kapsayacak gibi görünmektedir. Hem bu mesleklerde çalışan, Hem de bu mesleklerde çalışanları istihdam eden işletmelerimizin bu zorunlulukları yerine getirmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda Mesleki Yeterlilik Belgeli kişileri istihdam eden işverenlerin 48 aya kadar Bakanlıktan işveren prim desteği alacaktır. Merkezi yönetim; uygulamayı zorunlu hale getirse de, iş dünyası için çeşitli kolaylıklar da sunuyor. Örneğin, ilgili meslek erbabı bir kişi, sınava girerek belgesini alacak. Sınav ücreti, 2018 yılına kadar İŞKUR’un işsizlik fonundan karşılanacak. Öte yandan mesleki yeterlilik belgesi, teknikerlerin; mesleklerini ulusal standartlarda yapmalarına da imkan sağlayacaktır. Bu sayede ülkemizin uluslararası endüstride kalite standardını yükselterek, rekabet gücü artacaktır.’’ dedi.

 Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Denetim Şube Müdürü Melek Özgen ‘ de konu ile ilgili olarak şunları kaydetti.

’’ Yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla Çevre ve Şehircilik, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları arasında ‘’Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü’’ 13 Nisan 2016 tarihinde imzalandı. Bu protokolün imzalanmasındaki amaç, yapılarımızın yetkin ustalar eliyle üretilmesini sağlamak. Ayrıca inşaat ustalarının eğitim alarak bu donanımla iş gücü piyasasına çıkmalarını sağlamak. Ülkemizdeki inşaat sektöründeki hizmet satndartlarını üst seviyeye yükseltmek. Yapılan binaların güvenli ve kaliteli olmasını sağlamak. Ustalara iş güvenliği  konusunda bilgilendirme yapılarak emeklerini kayıt altına almak.

Bakanlıklar arasında imzalanan protokolden sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İşkur İl Müdürlüğü arasında da protokol imzalanarak geçici ustalık belgelerinin verilmesi ile ilgili çalışmalar başlamıştır.

İl Müdürlüğümüz ustaların eğitimi için talep toplayacak ve koordinasyonu  sağlayacak. Eğitimler İl Milli Eğitimin görevlendireceği uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek. İşkur Müdürlüğü ise eğitime ilşkin organizasyon, SGK, eğitici  giderleri gibi ihtiyaçları karşılayacak. Ustalara mesleki bilgi ve becerilerini  geliştirmeye yönelik torik ve pratik eğitimler verilecek, daha sonra atölye eğitimi ile ustalar uygulama yapacaklar.  Böylece bir yandan bilinen yanlış uygulamalar düzeltilirken, diğer taraftan İş Güvenliği, doğru malzeme seçimi ve uygulama bilinci verilerek sektör için kalifiye eleman yetiştirilmesi sağlanacaktır. Bu kurslar sonucunda ustalarımız MYK tarafından yetkilendirilmiş, kuruluşlar tarafından sınava tabi tutularak geçici ustalık belgesi verilecek. Söz konusu belgeyi almaya hak kazanan ustalar Uluslar arası alanda geçerliliği olan belgeye sahip olacak.İnşaat ustaları Uluslar arası yeterlilikte meslek erbabı olacaklardır.

Bir inşaat yapımında aklımıza gelen ilk ustalar; demirci, betoncu, ahşap kalıpçı, sıvacı, boyacı, iskele kurulum, seramik kaplama ve benzeri işçileri olup, buna benzer 40 meslek için 25 Mayıs 2015 tarihinde resmi gazetede yayımlanan tebliğ ile Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiş olup, ‘’Mesleki Yeterlilik Kurumu, Mesleki Yeterlilik Belgesi’’ne  sahip olmayan kişiler 25.05.2016 tarihinden sonra çalıştırılmaları yasaklanacaktır. Buradan da anlaşıldığı üzere yasal süreç başlamıştır. Bu güne kadar müdürlüğümüze 510 işçi ustalık belgesi alması için başvuru yapmıştır. Bu konuda bünyemizde çalıştırdığımız işçileri yönlendirerek ustalık belgeleri almalarının sağlanması yönünden teşrif ve katılımlarınızı bekliyoruz.’’ Silifke İşkur Merkez Müdürü Mustafa Devcioğlu da konu hakkında bir sunum gerçekleştirerek toplantı son buldu.

 




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79