KAHVALTI GERÇEKTEN EN ÖNEMLİ ÖĞÜN MÜ?

KAHVALTI GERÇEKTEN EN ÖNEMLİ ÖĞÜN MÜ?

KAHVALTI GERÇEKTEN EN ÖNEMLİ ÖĞÜN MÜ?

 

* Kahvaltı bedeninizin yakıtıdır, olmadığında doğru çalışmaz ve sağlıksız şekilde depolarından harcamaya başlar. Gece açlığı uzun bir süredir ve insan bedeninin uzun saat kalması doğru değildir. Kahvaltı yapmayan bireyler daha uzun süre bedenlerini yakıtsız bıraktıkları için zarar verir.

* Evet kahvaltı en önemli öğün! Çünkü vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre vardır. Bu süre içinde vücut, besin ögelerinin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat, algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır.

* Çoğu insan kahvaltıyı atlamaktadır ve kahvaltıyı atlayarak tek elde ettiklerinin metabolizmalarını yavaşlatmak ve günün diğer zamanlarındaki kalori alımını arttırmak olduğunu bilmemektedir.

* Eğer iyi bir kahvaltı hazırlamaya vaktiniz yoksa kahvaltınızı evde hazırlayın. Dışarıda yemek bazen bir gerekliliktir ya da bunu en iyi seçenek olarak görebilirsiniz. Fakat kahvaltıyı evde hazırlamak daha az kalori almanızı sağlayacaktır.

* En ideal kahvaltı saati ise kalktıktan en az yarım saat ve en fazla bir saattir.

* Çok şekerli seçeneklerden uzak durun. Sabah kahvaltı olarak gofret, kek, kurabiye ve şeker ilaveli gevrek yiyenler, kan şekerinde oynamalar yaşayacağı için 1-2 saat içinde tekrar acıkacak ve enerji düşüklüğü yaşayacaktır.

* Daha çok tam tahıllı seçeneklere yönelin. Tam tahıllı ürün tüketen bireyler, diğer gruba göre kahvaltıyı takip eden sekiz saat boyunca kendilerini daha az aç hissediyor. Ekmek olarak tam buğday, kepekli, çavdar tercih edin.

* KAHVALTI ÖNERİLERİ:

1. 1 bardak süt, 1 ince dilim peynir, 5-6 zeytin, domates, salatalık, yeşillik, 2-3 dilim esmer ekmek

2. 1 bardak süt, 1 yumurta, 5-6 zeytin, 2-3 dilim esmer ekmek, 1 adet mandalina

3. 1 bardak süt, fındık-fıstık ezmeli esmer ekmek, 1-2 adet mandalina

4. 1 bardak sütle karıştırılmış müsli, 10 badem, 1 porsiyon meyve

5. 1 bardak süt, tahin-pekmez, bir fincan ceviz, iki dilim esmer ekmek, 1 porsiyon meyve

Sağlıklı günler.

Diyetisyen Sedef Özdemir


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36