Mersin kamuoyunun “Biyosidal Ürün” alımı ve “Vektörel Mücadele” ile ilgili bilgilendirilmesi öngörülmüştür.

Mersin kamuoyunun “Biyosidal Ürün” alımı ve “Vektörel Mücadele” ile ilgili bilgilendirilmesi öngörülmüştür.

Mersin kamuoyunun “Biyosidal Ürün” alımı ve “Vektörel Mücadele” ile ilgili bilgilendirilmesi öngörülmüştür.

Mersin il genelinde 16.010 km2 alanın hemen hemen her yerinde sivrisinek, karasinek, kronomit, hamamböceği, tatarcık, akrep, kene, fare, vb. haşereler ile mücadele Mersin Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmaktadır. Geniş bir hinterlanda sahip olan Mersin, dört mevsimin aynı anda yaşanabildiği ender şehirlerden biridir.

Bilindiği üzere Mersin’de, iklimin sıcak ve nemli olması nedeniyle oldukça fazla tür ve miktarda haşere bulunmaktadır. Ayrıca bu haşereler, bulundukları ortamlara hızlı bir şekilde uyum sağlamakla birlikte, dış etmenlerden gelen olumsuz etkilere karşı da güçlü bir direnç göstererek, yaşamlarını sürdürebilmektedir.

Belediyemiz; yılın 12 ayı boyunca ve aralıksız bir program çerçevesinde düzenli olarak haşere ile mücadeleyi sürdürmektedir. Özellikle larva uygulaması, tüm il genelinde tespit edilen yaklaşık 140.000 sabit nokta başta olmak üzere (menfezler, durgun su kaynakları, göletler, bodrumlar, fosseptikler, sazlıklar, gübrelikler, sulama havuzları, çöp alanları, sitelerin atıksu arıtmaları ve denge tanklarının bulundukları yerler, bataklıklar, çeltik tarlaları, rögarlar, metruk alanlar, vb.) çok çeşitli kaynaklarda 12 ay süresince sürdürülmektedir. Yaz dönemi ise uçkun ile mücadele yaklaşık 6 ay süresince yine tüm il-ilçe merkezleriyle tüm kırsal mahallelerde (köy) bir program dahilinde yapılmaktadır. Ayrıca fare ve hamamböceği ile mücadelemiz de 12 ay süresince aralıksız devam etmektedir.

Biyosidal ürün alımı, uzman personellerimizin hassas ve detaylı araştırmaları neticesinde hazırlanan teknik şartnameye göre, yukarıda saydığımız vektörlerle mücadele ve yaşam alanları göz önüne alınarak yapılmaktadır. Bu amaçla kanunlarla belirlenmiş kriterlere göre şeffaf ve geniş katılıma açık ihale yapılarak alımlar gerçekleştirilmektedir. Biyosidal ürün alımında halk sağlığını ve çevreyi olumsuz etkilemeyecek şekilde ürün seçimi yapmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’nce (WHO) ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış ürün alımına kati suretle dikkat edilmektedir. Ürünlere ait malzeme güvenlik bilgi formu (MSDS), Ürün Garanti ve Aktif Madde Garanti Belgeleri ihale dosyalarında istenmiş ve Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü İzinli Biyosidal Ürünler Listesi ve Envanter Kaydı Yapılan Ürünler Listesi’nde olma şartı konulmuştur. Biyosidal ürün alımı için hazırladığımız şartnamelerimizde tüm kriterleri sağlasalar bile yine de satın alınan ürünlerin akredite kuruluşlarda analizlerinin yaptırılarak, uygun olmayan ürünlerin uygun ürünlerle değiştirilmesi, geri iadesi veya iptali konusunda özel hükümler bulunmaktadır.

Mersin Büyükşehir Belediyemiz, ekonomik sıkıntılar nedeniyle 2019 yılında daha az Biyosidal ürün alımına gitmiştir. 2019 yılı Biyosidal ürün alımımız yıllık stok olarak hesap edilmemiş, dönemsel kullanılacak miktarlara göre hesaplanmış ve alım yapılmıştır.

Bu amaçla tüm il genelinde 375 personel, 100 araç ve ekipmanlarla (Termal fog, Missblower, ULV, Pulvarizatör, Atomizör, Holder, El dumanlaması, Sırt Pompası) aralıksız mücadelemizin devam ettiğini kamuoyuyla paylaşmaktan memnuniyet duyarız.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79