Örenköy'de Domates Hasat Günü

Örenköy'de Domates Hasat Günü

Örenköy'de Domates Hasat Günü

 

Mersin'in Silifke İlçesine bağlı Örenköy mahallesinde, domates hasat günü etkinliği düzenlendi.

Örenköy'de düzenlenen Domates Hasat günü etkinliğine; Silifke Kaymakamı  Şevket Cinbir'in eşi Hayriye Cinbir, Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Gün , çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir'in yoğun programı dolayısıyla katılamadığı etkinlikte eşi Hayriye Cinbir üretimin önemi ile ilgili konuşma yaptı.  Konuşmasında, “Üretken, çalışkan, eli nasırlı, gönlü açık siz üreticilerimizle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Görüyoruz ki ekmeğinizi taştan çıkarırcasına çalışıyor ve üretiyor ve ailelerinizin ekonomisine katkıda bulunuyorsunuz. Her birimiz neyi üretebiliyorsak en iyisini üretmek ve her geçen gün üretimi arttırmak durumundayız. Çiftçisinden, mühendisine, öğretmeninden kaymakamına güçlü bir Türkiye inşa etmek için çalışmaya devam etmeliyiz. Ülkemizin kaynaklarını iyi kullanıp üretime dönüştürebilirsek güçlü ve aydınlık yarınlar bizim olacaktır.” dedi. Hayriye Cinbir konuşmasını, “Tarladan yetiştirdikleri domatesle sofralarımızı zenginleştiren ve ülke ekonomisine destek sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bereketli bir hasat dönemi olmasın ve herkesin bol ve helal kazanç elde etmesini diliyorum. Bu vesileyle bu toprakları bize vatan kılan tüm aziz şehitlerimizi, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum”dedi

Üretim hakkında bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Gün  ise yaptığı konuşmasında “2002 yılında, Antalya'dan gelen bir firma önderliğinde başlattığımız çalışmalarla,  şu anda 24 bin dekar arazide 300 bin ton civarında ürün elde etmekteyiz. İmamlı'dan Kızılgeçit'e, Sarıaydın'dan Hüseyinler'e,  22 mahallede domates ve sebze üretimi gerçekleştirmekteyiz. Domates ekilen köylerimizde açıkta karnabahar, kabak, biber gibi sebze ekiminin yanında, son 2 yılda çilek dikimi de yapılmaya başlanmıştır.” dedi. İhracat konusuna da değinen Gün, “Üretilen ürünlerimizin %50 sinden fazlası başta İsrail olmak üzere Arap ülkeleri, Irak, Suudi Arabistan, Rusya, Ukrayna gibi ülkelere ihraç edilmektedir. Bizim ürünlerimizin Türkiye piyasasında olduğu gibi, ihracatta da çok büyük bir piyasaya sahiptir. Böyle bir etkinlikle, bu üretimin bilinen yönünden çok daha fazlasını, basın ve sosyal medya yoluyla duyurabilmeyi amaçlıyoruz.  İnanıyorum ki, Sayın Kaymamızın önderliğinde gelecek yıl çok daha fazla köyümüz ve üreticilerimizle daha büyük bir hasat şenliği yapacağız.” ifadelerini kullandı.

 Ören Mahalle Muhtarı Surettin Gündüz yaptığı konuşmada, “Bu etkinlik, bizim için bir ilk adımdır. Bu etkinliği düzenlememizdeki amacımız, köyümüzde ürettiğimiz, yetiştirdiğimiz domatesi ve meyve çeşitlerini tanıtmak ve bunlar gündeme getirmek. Bu yolda inşallah başarılı olup daha büyük adımlar atacağız” diyerek duygularını ifade etti.

 Domates üreticisi Remzi Taş,  “4 dönümlük alanda domates yetiştiriyorum. Mahsul çok olmasına rağmen havalar erken soğuduğu için fazla zaman kalmıyor. 20-30 gün içerisinde ne elde edebilirsek karımızdır Havaların soğuması bizi çok etkiliyor. Eğer soğumasa her kökten 6-7 kilo verim olur ama şu durumda kök başına 5 kilo mahsul zor alabiliyoruz.” dedi.

İyi Tarım Uygulamalarını Yaygınlaştırma Projesi kapsamında, iyi tarım uygulamalarını başarılı şekilde yapan çiftçilere Kadir Topal, Fatih Dinç, Ünal Arslan, Mustafa Çevik ve Durhasan Gündaş'a sertifikalar verildi.


















Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36