Silifke’de Antep Fıstığının ilk hasadını Kaymakam Yaptı

Silifke’de Antep Fıstığının ilk hasadını Kaymakam Yaptı

Silifke’de Antep Fıstığının ilk hasadını Kaymakam Yaptı

 

Mersin'in Silifke ilçesinde bu yılın ilk Antep fıstığı hasadını Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir yaptı.

HABER: ATİKE CEYLAN

Son yıllarda gittikçe dikimi artan geliri ve verimiyle üreticisini sevindiren Antep Fıstığı kalitesi ile de Antep Fıstığına rakip olmayı başardı.

Silifke’nin Senir mahallesinde Kaymakam Şevket Cinbir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün, Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Jandarma Komutanı Üsteğmen Özer Dinçer ve çiftçilerin de katılımıyla hasat günü etkinliği düzenlendi. İlçe genelinde 3 bin 735 dönümlük Antep fıstığı ağacından 700 ton ürün hasat edilmesi hedefleniyor.

Antep fıstığının yaşı kalitesine göre üreticilerden 15 ila 20 liradan alınırken , kurusunun ise 35 ila 40 lira olması bekleniyor.

Mahalle Muhtarı Hasan Barut tarafından karşılanan Kaymakam Cinbir, köylülerle birlikte fıstık bahçesine giderek ilk hasadı birlikte yaptılar. Fıstığın hasadının zeytine oranla daha kolay olduğunu dile getiren Kaymakam Cinbir, eline aldığı değnekle Antep fıstığı çırptı.

Sezonun üreticisine hayırlı kazançlar getirmesi dileklerinde bulunan kaymakam Cinbir,

üreticilerle birlikte bu yılki ilk Antep fıstığı hasadını yaptıklarını kaydetti.

Silifke genelinde bir çok meyve ve sebze yetiştiğini ifade eden Cinbir, "Türkiye'nin en güney yörelerinden birindeyiz. Allah'ın çok cömert davrandığı, her türlü meyvenin ve sebzenin en iyi şekilde yetiştiği bir bölgedeyiz. Burada bugün Antep fıstığı hasadı için toplanmış bulunuyoruz. İlçemizde 1990'lardan bu yana aşılamalarla başlayan Antep fıstığı, değişik mahallelerimizde; Çadırlı, Senir, Nuru, İmambekirli, İmamuşağı, Cılbayır gibi mahallelerimizde yetiştiriliyor ve vatandaşlarımız tarafından piyasaya sürülüyor.  165 bin civarında Antep fıstığı ağacı var ilçemizde. Bu yıl rekolteyi de çok üst seviyede bekliyoruz. İnşallah 700 ton civarında bir fıstık hasadı bekliyoruz. Bugün burada vatandaşlarımızla birlikte ilk Antep fıstığı hasadını yapmaktan mutluluk duyuyor, bereket getirmesini diliyoruz. Hanelerimize bol kazanç getirmesini diliyoruz, sağlık diliyoruz, sofralara getireceklere de afiyet diliyoruz" dedi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, yaptığı açıklamada, ilçede değişen pazar istekleri ve ekonomik şartlar nedeniyle çitçilerin Antep fıstığı üretimine yöneldiğini kaydetti.

Göksu Vadisi'ndeki Senir, Nuru, İmambekirli, Yenisu, Demirçili, Çatak, Kavak, Kıca, Kocaoluk, Yeniçıktı mahallelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve köylünün geçim kaynağı olan Antep fıstığı üretiminin yaygınlaştığını ifade eden Doygun, bazı çiftçilerin ürünlerini hasat ettikten sonra yaş olarak sattığını, bazılarının da kurutmayı tercih ettiğini söyledi.

Doygun, arazilerdeki yabani melengiç ağaçlarının aşılanmak suretiyle Antep fıstığı ağacına dönüştürüldüğünü ve vatandaş için önemli bir gelir kaynağı elde edildiğini de anlattı.

Bölgenin engebeli arazisine kolay uyum sağlayan Antep fıstığının ilçe ekonomisine önemli ivme kazandırdığını, üretim alanlarının ise her geçen yıl arttığını dile getiren Doygun, "Bölgede Antep fıstığı yetiştiriciliğini arttırmak için sürekli çalışma içerisindeyiz. Bizim ürünümüz Türkiye genelinde renk ve tat olarak iyi olduğu için büyük rağbet görüyor. Özellikle baklavacılar iç fıstığın renginin tam yeşil olmasından dolayı bizim ürünlerimizi tercih ediyor" dedi.

Hasadın sonunda Kaymakam Cinbir ve beraberindeki heyet köy meydanında halkla buluştu. Antep fıstığı ve incir ikramıyla yörede yetişen incirinde kalitesinden bahsetmeyi ihmal etmeyen köylü, emek verdiklerini ve emeklerinin karşılığını Allahın izniyle alacaklarını belirterek misafirlerini ağırladılar. 
















Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79