Silifke’de11 bin dönüm araziden 7 bin 700 ton çeltik üretimi bekleniyor

Silifke’de11 bin dönüm araziden 7 bin 700 ton çeltik üretimi bekleniyor

Silifke’de11 bin dönüm araziden 7 bin 700 ton çeltik üretimi bekleniyor

 

Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde Silifke ovasında çeltik hasadı başladı.

Silifkenin Kurtuluş, Sökün, Bahçe, Çeltikçi ve Gülümpaşalı mahallelerinde çeltik hasadı heyecanı başladı. Bu yıl Silifke ovasındaki 11 bin dönümlük araziden 7 bin 700 ton çeltik rekoltesi bekleniyor.

Her geçen yıl çeltik üretiminin azaldığını maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ekimin düşük olduğunu ifade eden çeltik üreticisi Baki Akış, Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde  “2000 dönüm arazide çeltik üretimi yapıyoruz. 1000 veya 1400 ton arasında da ürün bekliyoruz. Ekim ayı sonuna kadar hasadımızı gerçekleştireceğiz” diyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun ise; Silifke’de üretilen pirinç’in lezzeti ve kalitesiyle damaklarda farklı bir yere sahip olduğunu ifade ediyor. Başkan Doygun; “Silifke ovasında üretilen çeltiğin güvenilirliği ve kalitesi Türkiye genelinde ispatlanmıştır. Toprak yapısı ve toprağın tuzluluk oranı, pirincin kalitesini ve lezzetini artırmaktadır” diye konuşuyor. Çiftçilerin ürün kaybından dolayı mağdur olmamaları için biçerdöverlerin düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Cafer Doygun, “2018 yılı üretim sezonunda Kurtuluş, Sökün, Gülümpaşalı, Burunucu, Çavuşbucağı ve Ulugöz mahallelerinde 133 çiftçi çeltik ekmek için müracaat etmiş olup, 11.000 dekarlık bir alanda çeltik ekimi gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında çekik alanlarının yaklaşık 1200 dekarlık kısmı birinci ürün olarak ekilmiş, geriye kalan 9800 dekarlık kısmı ise 2. ürün olarak ekilmiştir. İlçemizde 2017 yılında Luna, Jupiter ve Kameo çeltik çeşitleri ile ekim yapılmıştır. Son yıllarda Luna çeltik çeşidi ekilişinde artış olduğu gözlenmiştir. 1. ürün çeltik ekilişlerinde hasat 15 Ağustos tarihi itibariyle başlamış olup, dekardan yaklaşık 750 kg çeltik ürünü alınmıştır. 1. Ürün çeltik hasadı ilçemizde devam etmektedir. 2. Ürün çeltikler şu an başaklanma döneminde olup hasadının ekim ayı ortalarında yapılması planlanmaktadır. 2018 yılında ortalama dekardan 700 kg alınması ve toplamda 7.700 ton çeltik alınması beklenmektedir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36