Yörükler Başkan Kocamaz’la Ayakta

Yörükler Başkan Kocamaz’la Ayakta

Yörükler Başkan Kocamaz’la Ayakta

 

Yörükler, Yörük Ağasına minnettar

Anamur’un Kaşpazarı Yaylası’nda hem Mersin hem de Antalyalı yörüklerin kullandığı yolu yaparak Yörük kültürünün devam edebilmesi için önemli bir hizmete imza atan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz verdiği bir sözü daha yerine getirdi. Torosların zirvesinde yaşayan yörükler Başkan Kocamaz’ı, artık “Yörük Ağası” olarak adlandırıyor.

Kara çadırların dumanı ilelebet tütecek

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” sözlerinden hareketle bugüne kadar yörüklere verdiği destekleri hız kesmeden sürdüren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, hayata geçirdiği projelerle de yörüklerin “Yörük Ağası” olarak adlandırılmaya başladı.

Antalya il sınırında yer alan Anamur’un Kaşpazarı Yaylası’nda yıllardır hasreti çekilen yolu yaparak yörüklerin hizmetine sunan Başkan Kocamaz, bölgede yayla turizminin yeniden ayağa kalkmasına da önemli bir katkı sundu. 20 kilometrelik yolda stabilize malzeme nakli, serme ve sıkıştırma çalışmalarıyla 3,5 ay süren bir çalışmaya imza atan ekipler, 80 noktaya yerleştirilen 850 metrelik büzler ile aşırı yağış alan bölgede sel sularının yolu bozmasının da önüne geçti. Yıllardır özlemle beklenen yolun tamamlanmasıyla yaylada mevcut 200’e yakın haneye, 200 adet daha evlik yer açıldı. Ulaşım sorunu nedeniyle bitme noktasına gelen hayvancılık da bölgeye artan taleple birlikte güç toplamaya başladı.

 

“Böyle hizmetkar bir Başkan bulunmaz”

Başkan Kocamaz’ın verdiği sözü yerine getirdiğini belirterek “Yiğit adam, cesur adam. Ne dese yapıyor. Böyle hizmetkar bir Büyükşehir Belediye Başkanı bir daha bulunmaz” sözleriyle Başkan Kocamaz’a teşekkür eden Anamur Kızılaliler Mahalle Muhtarı Mehmet Sarı, “Kaşpazarı Yaylası bizim mahallemize bağlı. Yollarımız şimdi mükemmel. Ama bu yolların bir de geçmişi var. 1991 yılında bu yol açılmıştı. O günden beri de 30 yıldır hiçbir çalışma yapılmadı. İnsanlar buraya çıkarken zorluklar çekiyordu. Bu yolu Anamur’dan 14 mahalle, bir o kadar da Antalya Gazipaşa’dan mahalle ortak kullanıyor. Şu anda Mersin-Antalya il sınırındayız. Mersin’e 260 kilometre uzakta, 2 bin 200 rakımdayız. Burada bırakın iki arabayı, bir araba bile nereden geçeceğini bilemezdi. Arabalar uçurumdan ha düştüm ha düşeceğim korkusuyla gidip gelirdi. İnsanlar burada siyasetçi yok mu derdi. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız bizlerle toplantı yapmak için Anamur’a gelmişti. Biz de bu toplantıda hizmetlerinden memnun olduğumuzu, Mersin’in Burhanettin Kocamaz ile Mersin olduğunu söyledik. Ancak sahilleri gibi Mersin’in yaylalarında da önemli ihtiyaçlar olduğunu anlattık. Kaşpazarı yaylasında 22 kilometrelik bir bölümün iyileştirilmesini istedik. Konu yörükler olunca gerekeni yapacaklarını söyledi ve orada ilgili birimlere talimat verdi. Şimdi yolumuz mükemmel oldu. Şimdi baktığımız zaman burası bizim için otoban. Herkes söylüyor, Başkan Burhanettin Kocamaz söz verdiyse yapar. Ağzından çıkanı yerine getiriyor. Antalyalılar bile bu yolu böyle hayal edemiyordu. Kendi şehirlerinden bile böyle hizmet beklemediklerini söylediler. Bu yolun bu şekilde olacağına kimse inanmıyordu. Demek ki yapılabiliyormuş. Şimdi hem Anamurlu, hem Antalyalı yörükler başkanımızdan övgüyle bahsedip teşekkür ediyor. Sayın başkanım gerçekten yiğit adam, gerçekten yürekli adam. Halkı dinleyen, halkın ne demek istediğini bilen böyle hizmetkar bir Büyükşehir Belediye Başkanı bulunmaz. Bunu sadece ben değil bütün Anamur halkı, bütün yörükler söylüyor. Büyük başkan hakikaten büyük başkan. Büyükşehir Belediyesi’ne de ancak böyle büyük başkan yakışır. Allah razı olsun. Yolu açık olsun. Biz onunlayız ve inşallah 2019’da da yeniden başkan seçip hizmet kervanını kaldığı yerden yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

Yörük Yaşar, “Bizim oyumuz şahsa”

Anamur’un Karaağa Mahallesi’nden Kaşpazarı Yaylası’na yerleşen Yörük Yaşar Yıldırım, da “Şu an Kaşpazarı yaylasında yörüğüz. Koyunculuğa başlayalı 30 yıl oldu. 30 yıldır buradayım. Allah Büyükşehir Belediye Başkanımızdan razı olsun. Buradan patpatla inemezdik. Katır zor giderdi. Ama bu yıl şu yola bakınca diyecek söz bulamıyoruz. Bu yıl yollarımız araba görmeye başladı. Buradan aşağı göçeceğimiz zaman araba bulamazdık. Kimse taşımak istemezdi. Yol yok diye gelmezlerdi, patpatla göçerdim. Ama şimdi kime alo desek kamyon 5 dakikada geliyor. Başkanımız sağ olduğu müddetçe her zaman yanındayız. Bundan sonra bizim oyumuz şahsa. Allah Burhanettin Kocamaz’dan razı olsun” diyerek yapılan yolun önemine işaret etti.

“Yaşadığımızı bu yıl öğrendik”

Kaşpazarı Yaylası’nda babadan kalma hayvancılık mesleğini devam ettiren Anamurlu yörük Ali Bulut ise yörükler olarak bu yıl değer gördüklerini ve hayatlarının kolaylaştığını anlattı. Bulut, “Biz burada hayvancılık yapıyoruz. Üretim, alım-satım yapar, Mayıs ayında buraya gelip Ekim ayında geri döneriz. Bugüne kadar ulaşımımız çok sıkıntılıydı. Yollar yapıldı ama bir daha dönüp bakılmamıştı. Ama şimdi Büyükşehir Belediyemizin çalışmasıyla artık ulaşım bizim için çok kolay. Burhanettin başkanımıza saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Yörükler olarak bugüne kadar gelmiş geçmiş belediyeler içinde hiç böyle hizmetler görmedik. Şenlik alanından yukarısı çok büyük problemdi. Araba vurmak mümkün değildi ve gelenler de oradan geri dönüyordu. Ama bu yol yaylamıza misafir akını yarattı. Bu yıl ki misafir akını olsun, yaylamıza talep olsun hepsi başkanımız sayesinde oldu. Biz yörük olarak yaşadığımızı bu yıl öğrendik. Burhanettin Kocamaz’ın başkan olduğundan beri takipçisiyim ve takdir ediyorum. Hele hele kıl çadır aydınlanıyor projesinden sonra Kocamaz’a bir daha bağlandık. Başkanımızın başkanlığa ve hizmetlere devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

“Arkamızdan kurtlar gelirdi”

Kaşpazarı Yaylası’nın en eski yörüklerinden Osman Kılıç da “Aklım erdi ereli, 80 senedir bu yaylanın kelliğini, iyiliğini, zevkini biliyoruz. Bu yoldan merkeplerimizin kuyruklarını direye direye, un çuvallarını dökmeden gelebilelim diye uğraşırdık. Develerimiz buraya çıkarken önlerini yukarı verdiğinden dolayı sırtındaki yük arkaya verirdi, arkamızdan kurtlar ağzı köpüre köpüre gelirdi. Bu yaylaya böyle çıkardık. Şimdi ise çok iyi yaşıyoruz. Bize yardımcı olup da bu güzel günleri gösteren herkese çok teşekkür ederim” diyerek yaylada yaşanan sevince işaret etti.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, sevinçlerini çiftetelli oynayarak kutlayan yörüklere, Başkan Kocamaz’ın gönderdiği ay-yıldızlı Türk bayrağını takdim etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79