Akdeniz Haberler
2017-09-18 10:56:12

DİYET HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ

Sedef Özdemir

18 Eylül 2017, 10:56



1- Ekmek kilo aldırır diye ekmeği kestim neden kilo veremiyorum?

Ekmek diyette iştah kontrolünü sağlayan ve beyne tokluk sinyalini gönderen sağlıklı beslenme programının vazgeçilmezidir. Ekmek yemeyen kişilerin tahıl grubundan olan tahıl ürünlerini makarna, pilav gibi ürünleri daha çok tükettikleri gözlenir. Bu durum da kilo verme sürecini zorlaştıracaktır.

2-Eğer ana öğünlerden birini atlarsam daha kolay kilo veririm.

Bunu yapmak metabolizma hızınızı yavaşlatır ve daha zor kilo vermenizi sağlar. Vücudunuzu sobaya benzetin yani eğer siz öğün atlarsanız metabolizmanız da kendini yavaşlatacaktır.

3-Tek gıda diyetler çok kilo verdiriyormuş.

Evet kilo vermeye verirsiniz ama bu durum vücutta birtakım vitamin- mineral eksikliklerine yol açar, sonunda da ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Son derece sağlıksız olan bu sonuç sonradan daha da çok kilo almanızı kolaylaştıracaktır.

4- Aç kalarak da zayıflayabilirim, diyetisyene gitmeme gerek yok.

Vücudun uzun saatler aç kalması bir sonraki öğünde tüketilen besinlerin daha hızlı depolanmasını kolaylaştırır. Yani yenilen o az miktarda yiyecek bile yağ olarak depolanacaktır. O yüzden sağlıklı kilo kaybı için diyetisyenle çalışmak en uygunudur.

5- Sabahları aç karnına limonlu su içmek zayıflatır.

Limonun bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır ancak sadece limonlu suyun zayıflatıcı özelliği yoktur. Yani hiçbir besin tek başına yağ yaktırmaz.

6- Ne kadar az uyursam o kadar çok kilo veririm.

Sağlıklı bireylerin uyku süresi 6-8 saattir. Uyku süresi kısaldıkça veya uzadıkça hareketsiz yaşama eğilim artmakta ve bireyler yemeğe daha fazla yönelmektedir.

7- Akşam 18.00’den sonra bir şey yenilmemelidir.

Diyetler bireye özgüdür ve beslenme programları da onlara özel hazırlanmalıdır. Yatmadan 3 saat öncesine kadar akşam yemeği ve 2 saat öncesine kadar ara öğün alınabilir. Bunun yazı var, kışı var, iftarı var, misafiri, iş çalışma saatleri var. Diyetteyken akşam yemeği saatini takıntı haline getirmeyin.

8- Egzersizlerimi aç karna yapayım böylece daha çok yağ yakabilirim.

Vücutta hiçbir enerji kaynağı yokken yapılan aktivite tamamen kas kaybına yol açar. Sabah aç karna spor yapıldığında vücudun kan şekeri seviyesi çok düşük olur. Vücut enerji kaynağı olarak şekeri kullanamıyor, yağı vücuttan çıkarıp kullanmak daha zor olduğu için en kolay olanı seçiyor yani kasları kullanıyor. Bu yüzden aç karna spor yapmayın!

Spora başlamadan önce yarım saat kadar önce bir muz, bir küçük kase yoğurt yiyebilir veya 1 bardak süt içebilirsiniz. İşte o zaman yağlar yanacaktır.

İlk 20 dakika geçtikten sonra ise yağ yakımı başlıyor, unutmayalım!

9- Light ürünlerin kalorisi hemen hemen sıfıra yakın yani istediğim kadar tüketebilirim.

Light ürünlerin de kalorisi vardır ancak daha düşük enerji ve yağ içerir. Yani önerildiği kadar tüketilmelidir. Onların da kalorileri olduğu ve yağ ve un oranlarının da varlığı unutulmamalıdır.

10- Protein ağırlıklı yemek sağlıklı kilo kaybı sağlar.

Evet kilo kaybı sağlar ama sağlıklı kilo kaybı olmayacaktır. Proteinlerle birlikte bol miktarda yağ da vücuda gireceği için koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Bunun yanında gut hastalığı da gelişebilir. Başlangıçta evet kilo kaybı vardır fakat zayıflasanız bile geri kalan zamanınızı hasta bir insan olarak sürdürebilirsiniz.

Kısacası her diyet parmak izi gibi size özgüdür.

Sağlıklı günler…

Diyetisyen Sedef Özdemir

Özel Olbamed Hastanesi

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.