Akdeniz Haberler

Narenciyeye Alternatif "Kamkat"

ÖZEL HABER

Silifke ilçesinde narenciye üreticileri, saksıda süs bitkisi olarak yetiştirilen ve minyatür portakal olarak bilinen "kamkat"a alternatif ürün gözüyle bakıyor.

Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Arslan Eyce, Yeşilovacık beldesinde kendisine ait narenciye bahçesinin kenarında kamkat yetiştirdiğini söyledi.

Eyce, ilçede genellikle süs bitkisi olarak kullanılan kamkatın narenciyeye alternatif olabileceğini belirterek, şunları kaydetti: "Kamkat bitkisinin meyveleri genellikle ilkbahar başlarında yenilebilecek olgunluğa ulaşır. Kamkat, dalından koparılmadığı takdirde bir yıl boyunca lezzetini kaybetmeden kalabilir. Narenciye bahçesinin kenarında yaklaşık 100 ağaçta üretim yapıyorum. Önümüzdeki yıllarda ağaç sayısını artıracağım. Ürettiğim kamkatın 150 gramını marketlere 5 liradan satıyorum ancak bu meyvenin yurt dışında kilogramı 150-200 liradan alıcı buluyor."

Kamkatın Türkiye'de genellikle reçel yapımında kullanıldığına dikkati çeken Eyce, "Kamkat, üretimi yaygınlaştırılırsa narenciye üreticisine önemli kazanç sağlar. Reçel sanayisinde kullanılan bitki, küçük ve orta büyüklükteki yatırımlarla ticari ürün haline getirilebilir. Kamkat, alternatif ürünler içinde yerini almalı. C vitamini bakımından çok zengin olan kamkat, taze meyve olarak da yenilebilir. Kabuğuyla yenildiği takdirde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır. Reçel ve marmelatı yapılır, meyve suyu ve sos olarak kullanılır. Meyve kısmı asitli, kabuk kısmı tatlı olan kamkatın aroması, yağlı yemeklerle de uyum sağlar."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.