Akdeniz Haberler

Üreticilerden Çeşmeli-Silifke Otoyolu ile ilgili basın açıklaması

YEREL

Üreticilerden Çeşmeli-Silifke Otoyolu ile ilgili basın açıklaması

Yapılması planlanan ve ÇED raporları alınan Çeşmeli-Silifke Otoyolunun Sarıcalar mevkiindeki Silifke çıkışındaki alanda bir araya gelen Çiftçiler, yol yapılmasına karşı olmadıklarını, mevcut planla yapılacak yolun hem devlete hem de vatandaşa büyük zararı olacağını, hazine arazisinden geçerse hem istimlak bedelinin az olacağını hem de elverişli tarım arazilerinin yolla zayi olmayacağını dile getirdiler.

Mersin’in Silifke İlçesine gelmesi planlanan Çeşmeli-Silifke Otoyolunun Sarıcalar Mahallesindeki Silifke çıkışının tarım arazilerinden geçecek olması sebebiyle çiftçiler basın açıklaması yaptı. Bölge halkı, Onlarca çeşit ürünün alındığı, turfanda meyveciliğin yapıldığı, seracılığın geliştiği elverişli tarım arazilerinin yol olarak kullanılmamasını, Kadıoğlu kuyusu mevkiindeki tarım arazisi az olan devlet hazine arazilerinin yol olarak kullanılmasını istedi.

Bölgedeki çiftçiler ve üreticiler adına Çiftçi Mustafa Göktaş basın açıklaması yaptı. Göktaş yaptığı açıklamada, “Silifke ekonomisinin büyük bir kısmı tarıma dayanmaktadır. Özellikle de turfanda meyvecilik. Silifke çileği, can erik, limon ve örtü altı sebze ve meyvecilik Silifke tarımının önemli ürünleridir. Bu ürünlerin ekonomik değer kazanmasındaki etkenlerden biri de ulaşım. Yol olmazsa ürünün değerlendirilmesi çok zor. Son günlerde gündeme gelen ve yaklaşık 10 gündür devam eden Çeşmeli-Silifke yolu bizleri heyecanlandırdı. Narin ürünler için ulaşımın kolay olması önemli. Ne var ki otoban bağlantı yolunun şu anda istimlak çalışması yapılan güzergahı tamamen tarım arazisi. Yaklaşık 2-2,5 kilometre uzunluğunda Silifke’nin en verimli arazilerinin bulunduğu bir yer. Tamamen limon, çilek, erik bahçesiyle kaplı bir alan. Oysa ki 2 km Mersin tarafından yaklaşık 500 metre civarında ve hazine arazisi olan bir yer var ( Kadıoğlu kuyusu civarı) Bağlantı yolunun buraya alınması hem yüzlerce tarım arazilerini kurtaracak hem de devlete maliyetini en aza indirecektir. Bağlantı yolunun şehir merkezine yakın olması bir dezavantajdır. Şehrin rahat nefes almasını engeller” dedi.

Göktaş, “Mersin Karayollarına 17.02.2020 tarihli Harika Levent’e ait yol güzergahının değiştirilmesi ile ilgili dilekçe 27.02.2020 tarihinde verilen cevapla reddedilmiştir. Gerekçede birçok kurum kuruluşun ÇED raporuna uygun rapor verdiği söylenmektedir. Oysa ki yer sahipleri olarak hiç birimize ÇED raporu için haber verilmemiştir. Biz yer sahipleri, üreticiler ve tarımdan geçimini sağlayan işçiler olarak yöneticilerimizden, devletin zarara uğratılmaması ve bu verimli tarım arazilerinin yok edilmemesi adına bağlantı yolun güzergahının değiştirilmesini talep ediyoruz. Bu konuda ilgili kuruluşların ve Silifkelilerin desteğini bekliyoruz” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.