Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde yapılan, üretici örgütlerinin sebze meyve ticaretinde etkinliklerini artırıcı önlemlere ilişkin toplantıda konuştu. Konuklara seslenen MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, tarımsal ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşıncıya dek oluşan fiyat farkının toplumda rahatsızlık yarattığını belirterek, "Ürünün hal çıkış fiyatı ile satış fiyatı arasında çok ciddi farklar var. Devletimizin, benzinde, ette, konut faizlerinde düzenleyici müdahalelerini görüyoruz. Bu müdahale neden sebze ve meyvede de olmasın?" dedi.
"HALLER BORSAYA DÖNÜŞMELİ"
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve Mersin Valisi Vali Özdemir Çakacak'ın da katılımcılara seslendiği toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise, sorunların çözümü için ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Herkesin taşın altına elini koymasını isteyen Elvan, şöyle devam etti:
"İnandığımız zaman yaparız. 'Bu iş kolay değil' gibi yaklaşımlar olmasın. Ama siz de elinizi taşın altına koyacaksınız. Üretici üretiyor, tüketiciye ulaşana kadar malın yüzde 20'si zayi oluyor. Bunu dünya standartlarına çekmeliyiz. Üretici birliklerini güçlendirmek zor değil. Gelin üretici birliklerini güçlendirmeye yönelik pilot çaplı ilk uygulamayı da Mersin'den başlatalım. Hal fiyatlarını halkımız bilsin. Bunları yerel televizyonlarda verelim. Hallerimizin borsaya dönüşmesi sağlanmalıdır. Gıda enflasyonu diğer enflasyon oranlarına göre daha yüksek. Birlikte alacağımız tedbirlerle zayi oranını da bu enflasyon oranlarını da düşüreceğiz. Mersin sebze ve meyve üretiminde önemli bir konuma sahip olması nedeniyle Körfez ülkelerinden sebze ve meyve ithal eden firmaları kente getirip ihracatçılarla buluşturacağız. İhracatçıyı Rusya ve bir iki ülkeye bağımlı olmasından kurtaracak bazı tedbirler alacağız. 2017'de ihracat desteklerimizi tam 3 kat artırıyoruz. 1 milyar lira olan desteklemeyi 3 milyara çıkardık. Eximbank imkanlarını daha da genişletiyoruz. İhracatımızın daha fazla ihracat yapmasına imkan sağlayacak mekanizmaları oluşturuyoruz."
"ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ DÜŞÜNÜYORUZ"
"Türkiye'de yaş meyve sebzede 2015 verilerine göre yaklaşık 100 milyar TL'lik bir işlem hacmi var. Bunun yüzde 20'sinin zayi oranı olduğu söyleniyor. Oysa Merkez Bankası ve TÜİK verilerine göre bu oran yüzde 25'lere denk geliyor. Bu da 25 milyar liralık kayba denk geliyor. İstiyoruz ki, tüketicimiz ucuz meyve sebze tüketsin. Üreticimiz emeğinin karşılığını alsın. Eğer üreticimiz emeğinin karşılığını almazsa hem üretimde azalmalar meydana geliyor hem de üreten ürettiğinden bir şey anlamıyor. Mersin'de bir üretici birliğini pilot olarak alalım teklifini seve seve kabul ediyoruz. Gıda künyesiyle üreticide marka ruhunu, tüketicinin de sağlığını korumayı getiriyoruz. Etkin denetim şart. Ne kadar güzel yasalar yaparsak yapalım denetim olmadan amaca ulaşılamıyor. Hiçbir ticaret kazançsız olamaz. Karı makul seviyelerde tutmalıyız. Yaş meyve sebze mevsimsel etkilerden en fazla etkilenen ürün. Soğuk hava depoları yeterli olmayınca raf ömrü ürünlerin uzamıyor da. Üretimi planlayıp, raf ömrünü uzatabilirsek, ambalajlamayı geliştirebilirsek başarı da gelecektir. İyi planlama yapılmalı."